Rekordman SuperPippo probudil Milán. A je znovu hvězdou

Red Spo, ČTK
4. 11. 2010 11:37
Italský kanonýr Filippo Inzaghi vyrovnal rekord Raúla
Filippo Inzaghi oslavuje svůj 69. gól v Lize mistrů
Filippo Inzaghi oslavuje svůj 69. gól v Lize mistrů | Foto: Reuters

Milán - Velkou noc má za sebou fotbalista AC Milán Filippo Inzaghi. Zkušený sedmatřicetiletý útočník dvěma góly zařídil remízu 2:2 s Realem Madrid a vyrovnal tak rekord Raúla v počtu gólů v evropských pohárech.

Zároveň o gól překonal milánskou legendu Marco Van Bastena.

A to v době, kdy během předchozích osmi zápasů odehrál jen 12 minut a schytával kritiku od italských médií, která ho vyzývala k odchodu do důchodu.

Čtěte také:
Real odvrátil v nastavení prohru, Žilina dostala 7 gólů
Tohle jsem nečekal ani ve snu, smutnil po debaklu Hapal
Zoufalí Šošoni. V Žilině létaly na hřiště i šály

SuperPippo, jak se Inzaghimu přezdívá, v této sezoně nastoupil za Milán v základní sestavě pouze v jediném utkání proti Catanii. Gólem pomohl k remíze, ovšem od té doby se trápil. Trenér Massimiliano Allegri ho nechával jen sedět mezi náhradníky a sázel na posily Zlatana Ibrahimovice a Robinha. Šanci mu dal zas až o měsíc později na 12 minut v prvním utkání s Realem, v dalších dvou ligových zápasech ho však znovu opomněl.

To nechápal trenér Realu Madrid José Mourinho. "V prvním našel vzájemném zápase jsme se bál jen na konci zápasu, to když do hry přišel SuperPippo. On je výjimečný hráč a nebezpečný pro každou obranu. Proto bych se vůbec nezlobil, kdyby ho trenér Allegri vynechal ze sestavy i pro náš zápas," prohlásil Mourinho před odvetou.

Hvězda utkání

A že byly jeho obavy oprávněné, dokázal Inzaghi dokonale. Do hry naskočil v 59. minutě a již o devět minut později hlavou dorazil vyražený míč po střele Imbrahimoviče. A za dalších deset minut si naběhl za obranu a poslal Milán do vedení, které sice nakonec stačilo jen na remízu 2:2, přesto byl hlavním hrdinou večera.

Filippo Inzaghi z AC Milán se raduje z gólu v síti Lyonu.
Filippo Inzaghi z AC Milán se raduje z gólu v síti Lyonu. | Foto: Reuters

"Mám velkou radost z tohohle utkání. Možná je to úplně nejlepší noc mé kariéry. Zvláště poté, čím jsem si poslední dobou prošel. Někteří novináři mě už odepisovali, teď určitě zas budou zpívat oslavné ódy," ironicky reagoval na kritiku posledních týdnů. "Nebylo pro mě lehké vypořádat se s tím, že jsem zůstával jen na lavičce. Špatně se mi hledala motivace. Teď už ji ale mám zpátky," řekl Inzaghi.

Své góly oslavil máváním připravenými dresy s čísly 69 a 70, symbolizujícími počet jeho gólů v evropských pohárech. Dotáhl se tak na dalšího sedmdesátigólového střelce Raúla, což se mu paradoxně povedlo právě proti Realu, jemuž Raúl dlouhá léta dělal kapitána.

"Ty dresy mám připravené již delší dobu, věděl jsem, že je jednou použiji, jen jsem si musel počkat," uvedl Inzaghi, kterého prý nakopla i reakce zaplněného San Sira, které bouřlivě tleskalo, jakmile si sundal tréninkovou soupravu a bylo jasné, že půjde do hry. "To mi připomnělo všechno, co jsem v dresu Milána prožil, a dalo mi to sebedůvěru," přiznal.

Radost mu udělal i fakt, že zásluhou dvou branek se dostal v pořadí kanonýrů AC Milán na šestou příčku před nizozemskou legendu Marco Van Bastena, který v Miláně zaznamenal 124 branek, zatímco Inzaghi nyní už 125. "Dostat se před Van Bastena, který toho pro Milán tolik udělal, je pro mě opravdová pocta. Chci tyto góly věnovat rodině, přátelům a Stefanovi Borgonovovi, kterému jsem před pár dny slíbil, že s ním oslavím, až se dostanu před Van Bastena," dodal s odkazem na bývalého Van Bastenova spoluhráče, který trpí vážným onemocněním zvaným Lou Gehrigova choroba.

Na Inzaghiho rekordu nic nemění ani fakt, že jeho druhý gól padl z ofsajdu, na což upozornil i trenér Realu Mourinho. "Byl to jasný ofsajd, ale nechci o tom mluvit. Inzaghi ukázal, jak je nebezpečný," řekl Mourinho, který se po zápase s Inzaghim objímal, přestože v minulé sezoně trénoval úhlavního rivala Inter Milán. Jen tak dokázal, že si SuperPippa velmi váží. "V minulé sezoně po milánském derby na mě dokonce čekal, aby si vzal můj dres. Moc mě těší, že mě tak respektuje, stejně tak respektuji i já jeho," prozradil Inzaghi.

 

Právě se děje

Další zprávy