V Itálii opět řádili rowdies. Pobodali anglické fandy

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
21. 10. 2010 23:30
Chuligáni Neapolu naháněli fandy Liverpoolu po městě
Ilustrační záběry
Ilustrační záběry | Foto: Reuters

Praha - A pak že v Itálii řádí jen srbští fanoušci. O tom, že ani místní fandové nejsou žádní svatoušci, hovoří fakt, že před zápasem Evropské ligy mezi Neapolí a Liverpoolem naháněli místní chuligáni po městě fanoušky hostujícího týmu.

Podle italské agentury ANSA pobodali nechvalně proslulí neapolští chuligáni v noci ze středy na čtvrtek tři fanoušky Liverpoolu a majitele místní restaurace. Všichni utrpěli převážně bodná zranění, vážná zranění však ne. Dohromady bylo zraněno deset lidí.

Policie poté zatkla tři muže, v bytě jednoho z nich objevila baseballové pálky, kovové tyče a dýmovnice.

Čtěte také:
Srbové chtějí opakování zápasu, viní italské pořadatele
Italové: Opakování zápasu? Byl by to dárek pro Srby
Srbsko prý kvůli hooligans vyloučeno z bojů o ME nebude

"Ultras záměrně vyhledávali fanoušky Liverpoolu. Ve městě jsou skupinky agresivních chuligánů, dalo se čekat, že k napadením dojde. Nemohli jsme ale zabránit všem," řekl serveru BBC Filippo Bonfiglio z policejního oddělení pro vyšetřování organizovaného zločinu.

Neapolští chuligáni jsou nejen v Itálii, ale i v Evropě proslulí svou agresivitou. Nejvíce proslulé jsou jejich bitky s fanoušky římských klubů AS a Lazia. I proto bylo během středy a čtvrtka v pohotovosti 1200 policistů.

Potíže provázely také samotný zápas. Na stadionu bylo při potyčkách s fanoušky Liverpoolu pět policistů. Neapol už v této sezoně dostala pokutu osm tisíc eur za chování příznivců při utkání se Steauou Bukurešť.

Neapolitáni připomněli řádění Srbů v Janově

Italští policisté mají v poslední době vůbec hodně práce. Jejich kolegové v Janově museli minulý týden čelit v zápase kvalifikace o Euro 2012 mezi Itálií a Srbskem čelit nájezdu hostujících chuligánů.

Zápas byl nejdříve o hodinu posunut a poté v sedmé minutě ukončen, protože srbští fandové házeli na hřiště a do hlediště světlice a dýmovnice. Kvůli tomu a řádění ve městě policie zatkla 19 srbských fandů, na srbských hranicích jich bylo zatčeno dalších sedmnáct. 

Srbsku tak hrozí kontumace zápasu a možné je i jeho vyloučení z kvalifikace. Pravděpodobný je i trest pro italský svaz za nezvládnutí pořadatelské služby. Disciplinární komise UEFA vynese rozhodnutí příští čtvrtek.

 

Právě se děje

Další zprávy