Proč se Češi v Evropě propadají? Jsou ve všem pozadu

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
8. 8. 2010 8:00
Češi za šest let klesli už o deset míst
Baník proti běloruskému Mogiljovu doplatil na zahazování šancí
Baník proti běloruskému Mogiljovu doplatil na zahazování šancí | Foto: Jan Langer

Praha - "Kam až se propadne český fotbal?" Na to se ptají čeští fanoušci poté, co všechny české týmy vypadly ve 3. předkole Evropské ligy.

Jablonec, Ostrava i Plzeň v šesti zápasech získaly jen jediný bod při skóre 3:11.

Posledním českým zástupcem v evropských pohárech tak zůstává Sparta, která si postupem z 3. předkola Ligy mistrů zajistila účast v základní skupině Ligy mistrů, či Evropské ligy. Minimálně si tak prodloužila účast v pohárech do konce roku.

Čtěte také:
Černý večer českých týmů. Do EL se nepodívá ani jeden
Komňacký: Kypr je úplně někde jinde než naše liga
Zábojník: Byli lepší. Převyšovali nás ve všech řadách
Mizérie vrcholí. Proč i slabá Evropa drtí české kluby?

I tak Sparta jen sotva zachrání český propad v žebříčku koeficientů. Už nyní se před Česko dostalo Rakousko a očekává se, že se před něj na jeho současné 19. místo dostane i Kypr a Bělorusko.

Komňacký: Zaostáváme ve všem

Tedy zástupci týmů, které vyřadily Jablonec (APOEL Nikósie) a Ostravu (Dněpr Mogiljov). Obě země mají v této chvíli ve hře o postup do základní skupiny Evropské ligy hned tři kluby.

Češi se tak propadají na úroveň Kazachstánu, Ázerbájdžánu nebo Moldavska, které mají v současné chvíli v evropských pohárech také jeden tým.

Trenér Jablonce František Komňacký po odvetném zápase s Nikósií (1:3) novinářům řekl, že minimálně kyperský fotbal je před tím českým už dávno.

"Rozdíl mezi oběma týmy byl dost podstatný, což je i špatná vizitka českého fotbalu. S tím se v naší lize nesetkáváme, aby někdo hrál fotbal v takové rychlosti, přímočarosti, jednoduchosti. Kypr už je úplně někde jinde než naše liga. Doufám, že si hráči z dnešního zápasu vezmou ponaučení, viděli, jakým trendem se dnes hraje světový fotbal. Otevřelo nám to oči."

A kapitán Jablonce Petr Pavlík uvedl, proč tomu tak je. "Bohužel jsme na ně ani náhodou neměli. Stačí se také podívat na rozpočty, kolik cizinců za ně hraje. Jde to tam do kvality."

Sparta už jen zmírní ztrátu

Přitom kdo by to byl ještě před šesti lety řekl, že právě Kypr a Bělorusko budou na úrovní Česka, či dokonce před ním. Češi byli v žebříčku devátí a měli v evropských pohárech devět zástupců (dva v Lize mistrů, čtyři v Poháru UEFA a tři v Intertoto Cupu).

Jenže pak postoupili do základní skupiny jen Sparta (v roce 2005) a Slavia (o dva roky později). Ta navíc jako jediná z českých týmů od roku 2004 zůstala v evropských pohárech přes zimu (v sezoně 2007/08).

A protože předloni i loni ani jeden z českých týmů ze základních skupin Evropské ligy nepostoupil, propadli se Češi z první patnáctky, která zajišťuje dva týmy v předkole Ligy mistrů.

Od letoška tak usiluje o postup do nejlepší klubové soutěže jen český mistr, který začíná už v 2. předkole, a i kvůli vypadnutí zmíněné trojice tomu tak bude i v nadcházejících dvou sezonách. 

Trojice Jablonec, Ostrava, Plzeň dohromady přidala do koeficientu 2 body, kdežto Sparta za čtyři výhry 4 body. Celkově si tedy Češí do koeficientu připsali 1,5 bodů (počet bodů/počet týmů). Přitom průměrně získávali kolem 4,5 bodu ročně. 

Toto manko ale Sparta jen těžko smaže, i když se v základních skupinách body za výhru a remízu zdvojnásobují. Musela by vyhrát čtyřikrát v Lize mistrů, či šestkrát v Evropské lize

Nezbývá tedy doufat, že když už Sparta ztrátu nedožene, že ji alespoň zmírní. Velký krok by k tomu udělala postupem přes Žilinu do skupiny Ligy mistrů.  

 

Právě se děje

Další zprávy