Bída v Kodani? Chovanec: Spartu to na Slavii nakopne

Martin Jůzek
2. 10. 2009 8:50
Výkon Sparty podle Chovance ovlivnila sestava
Jozef Chovanec má před derby důvod k zamyšlení
Jozef Chovanec má před derby důvod k zamyšlení | Foto: Ondřej Besperát

Kodaň (od zvláštního zpravodaje Aktuálně.cz) - Zlepšit si v pohárové Evropě náladu? Zapomeňte: nepovedlo se to ani fotbalistům Slavie, ani konkurenčním hráčům Sparty.

Před vzájemným soubojem by se tak nemusel hledat lepší, ale spíše horší celek.

Trenér Jozef Chovanec byl po porážce v Kodani pochopitelně zklamaný. Ale přesto soudí, že neúspěch na jeho svěřencích nebude patrný.

Čtěte dále: Mizérie Sparty trvá i v Evropě. Z Kodaně veze porážku

Naopak, kouč českého vicemistra předpokládá, že před pondělním derby s městským rivalem by hráče mohla porážka (a možná nejen jejich vlastní) nakopnout k lepším zítřkům.

"Myslím si, že by to mělo pomoci," řekl Chovanec na tiskové konferenci. "S psychikou by to nemělo mít nic společného, tady jde o kvalitu. A přece i o to, abychom napravili dojem," vysvětlil sparťanský trenér.

Triviální chyby v rozehrávce

Vůbec není těžké pochopit, co tím má na mysli. Pokud před dvěma týdny jeho tým proti Eindhovenu potvrdil, že fotbal hrát umí, v dalších ligových utkáních se trápil. A v Kodani na předchozí mizérii navázal.

Čtěte také: Kolaps v závěru. Lille zostudilo Slavii pěti brankami

Chovanec zkritizoval předvedený výkon, od hráčů čekal mnohem více.

"Obecně jsme nehráli tak, jak jsme chtěli. Nezahrála nám záložní řada, dělali jsme triviální chyby v rozehrávce a vůbec jsme si nepřihráli dvakrát, třikrát po sobě. Jen běháme, míč nemáme pod kontrolou a strašně se nadřeme," dodal kouč.

Velký problém měla Sparta s přechodem do útoku. Holenda a Prudnikov sice na začátku provětrávali domácí defenzivu, ale gól dát nedokázali. A s postupem času dostávali čím dál méně balonů a do vápna jim málokdy někdo přišel pomoci.

Nehrála optimální sestava

"Podpora ofenzivy byla minimální. Když se ofenzivní záložník za zápas nedostane ke střele, když se tam nedostanou krajní záložníci a chybí podpora i od krajních beků Kušníra a Pamiče... To je ale v Evropě nutnost," poznamenal Chovanec.

Čtěte více: Jeho kiks popravil Spartu. Hubník: báli jsme se hrát

Určitý vliv podle něj mělo i to, že do zápasu nezasáhli všichni hráči, které má k dispozici. Už před odletem avizoval, že nejistý je start zvláště Kucky a Žofčáka.

Druhý jmenovaný se sice objevil v základní sestavě, ale nebyl vidět a kvůli problémům navíc musel po poločase střídat. "Nehráli jsme v optimální sestavě a něco takového vám naruší situaci," podotkl Jozef Chovanec.

 

Právě se děje

Další zprávy