Kolaps v závěru. Lille zostudilo Slavii pěti brankami

Ivo Pospíšil
1. 10. 2009 23:03
Slavia - Lille 1:5 (1:0)
Po tomto zákroku na Šenkeříka se pískala penalta proti Lille.
Po tomto zákroku na Šenkeříka se pískala penalta proti Lille. | Foto: Reuters

Praha - Fotbalisté pražské Slavie nebodovali ani ve svém druhém zápase letošního ročníku Evropské ligy, když tentokrát ve čtvrtek podlehli před vlastními diváky francouzskému Lille jednoznačně 1:5.

Svěřenci Karla Jarolíma měli zápas dobře rozehraný, ovšem šanci na bodový zisk ztratili ve druhé půli, kdy inkasovali všech pět branek.

Úřadující mistr české ligy chtěl před vlastními diváky napravit poslední vystoupení z Janova, kde před dvěma týdny prohrál 0:2. Oproti tomu jeho čtvrteční soupeř měl ve skupině B na svém kontě už jeden bod za domácí remízu s Valencií. 

Čtěte také: Mizérie Sparty trvá i v Evropě. Z Kodaně veze porážku

Trenér Karel Jarolím dal od úvodního hvizdu šanci v útoku Zdeňku Šenkeříkovi a Adamu Hlouškovi. Na lavičku se naopak posadil Stanislav Vlček. Nechyběl tam nakonec ani Vladimír Šmicer, jehož nominace na zápas vyvolala v ochozech velké nadšení.

Jak se ale později ukázalo, zkušený záložník se na hřiště nedostal.

To francouzský klub nastoupil v defenzivnějším rozestavení 4-5-1, přičemž se na hrotu pohyboval slovenský reprezentant Róbert Vittek. Opatrná strategie hostů však vzala za své už po šesti minutách hry.

Po zaváhání v obraně Lille se dostal do samostatného úniku Šenkeřík a brankáři Butellemu nezbylo po následném obhození nic jiného, než ho faulovat. Rakouský rozhodčí Schörgenhofer tak nařídil bez zaváhání, k radosti celého Edenu, pokutový kop.

K němu se následně postavil Tijany Belaid, poslal gólmana na opačnou stranu a mohl se rozeběhnout slavit společně s kotlem slávistických fanoušků.

Radost domácích však nemusela trvat příliš dlouho. Lille okamžitě přidalo na obrátkách a vzápětí se za obranu dostal Aubameyang. Vaniak však jeho ránu směřující na bližší tyč vyrazil.

První poločas nabídl vyrovnanou hru

O chvíli později, v době kdy dal sektor slávistických fanoušků na odiv připravené choreo, zahrozil z podobné pozice také Vittek, ovšem i tentokrát zůstal Vaniak nepřekonán. 

Francouzský celek začínal být čím dál tím více nebezpečnější, jeho akce směřovaly převážně přes pravou stranu.

Ve čtyřiadvacáté minutě však mohli udeřit znovu domácí. Po rychlém protiútoku se dostal do pokutového území Janda, ale ještě než stačil zakončit, odzbrojil ho zasahující Vandam.

Domácí fanoušci sice žádali odpískání dalšího pokutového kopu, hlavní arbitr však tentokrát zůstal klidný a gestem jen naznačil pokračování hry.

Utkání jsme sledovali ŽIVĚ zde

Emoce vzplály v Edenu i o chvíli později, kdy brankář Butelle dohrál souboj se Šenkeříkem a od té doby ho provázel při každém kontaktu s míčem ohlušující pískot. To šestadvacetiletému golmanovi na jistotě nepřidalo a po půl hodině mu vypadl z rukou dalekonosný pokus Belaida.

K úlevě hostujícího trenéra však dokázal včas zareagovat a zachytit míč ještě před brankovou čárou. Bývalý brankář španělské Valencie si napravil reputaci v závěru první půle.

Po odvráceném rohovém kopu se opřel do rány opět aktivní Belaid a jeho padající list vytěsnil Butelle s vypětím všech sil nad břevno. A když se z protiútoku neprosadil ani Aubameyang, šli Slávisté do kabin s jednobrankovým náskokem.

V závěru přišla gólová smršť

Foto: Ludvík Hradilek

Ať už ale Karel Jarolím naordinoval svým svěřencům do druhé půle cokoliv, trhlinu veškerým plánům zasadila ihned sedmačtyřicátá minuta.

Zdánlivě nepříliš nebezpečný centr Hazarda se snažil kapitán Suchý odvrátit před dorážejícím Vittekem, ovšem usměrnil ho nešťastně až za překvapeného Vaniaka do vlastní sítě - 1:1. 

Domácí se znovu vrhli do útoku a vzápětí mohli znovu strhnout vedení na svou stranu. Přímý kop Hlouška doputoval až k úplně volnému Vomáčkovi, tomu ale k přesnému zakončení chyběly centimetry.

Lille po vyrovnávací brance ožilo a s přibývajícími minutami začalo hrozit zejména nebezpečnými přihrávkami za obranu. Po jedné z nich se řítil sám na bránu střídající Frau, obstřelil Vaniaka, ale radost mu sebrala branková konstrukce.

Čtěte více: Jarolím chce proti Lille uspět. Šanci dostane i Šmicer

Slávisté se však z tohoto varování nepoučili a další zaváhání v obraně se jim už stalo osudným. Devatenáct minut před koncem si znovu za obranu zaběhl Pierre Alain Frau, a tentokrát již zakončil přesně - 1:2.

Pražané se rázem natlačili do útoku, ovšem jejich obléhání žádnou velkou příležitost nepřineslo.

Naopak pět minut před koncem utekl po pravé straně Frau, našel v pokutovém území Gervinha, a ten zlomil slávistický odpor.

Rozvrácenou obranu pak ještě dorazili v samotném závěru dalšími trefami Souquet s Gervinhem a zklamaní fanoušci jen začali ironicky skandovat: Hoši děkujem.

Výsledek:
SK Slavia Praha - LOSC Lille Métropole 1:5 (1:0)
Branky:
6. Belaid z pen. - 47. Suchý vl., 72. Frau, 85. Gervinho, 89. Souquet, 90. Gervinho
Počet diváků: 9158
Slavia: Vaniak - Hubáček, Vomáčka, Suchý, Krajčík - Belaid (76. Vasilijevič) , Volešák, Ragued (62. Grajciar), Janda - Hloušek, Šenkeřík (76. Vlček)
Lille: Butelle - Emerson, Beria, Rami, Vandam - Cabaye (83. Mavuba) - Aubameyang (61. Gervinho), Souquet, Dumont, Hazard - Vittek (67. Frau)
Utkání jsme sledovali ŽIVĚ zde

 

Právě se děje

Další zprávy