Curych porazil senzačně AC Milán. Real Madrid nezaváhal

ČTK ČTK, Red Spo
30. 9. 2009 22:45
Real Madrid - Marseille 3:0, AC Milán - FC Curych 0:1
Cristiano Ronaldo pokořil obranu Marseille jako první
Cristiano Ronaldo pokořil obranu Marseille jako první | Foto: Sport

Praha  - Fotbalisté AC Milán ve druhém kole Ligy mistrů doma podlehli FC Curych 0:1. Senzační vítězství švýcarského týmu na San Siru dnes zařídil gólem finský obránce Hannu Tihinen.

Italský velkoklub prohrál v evropských pohárech po devíti zápasech a obrovskému překvapení nezabránil ani obránce Marek Jankulovski.

Brankář Petr Čech si spravil náladu po víkendovém vyloučení v anglické Premier League a čistým kontem pomohl londýnské Chelsea k výhře 1:0 na hřišti kyperského Apoelu Nikósie.

Čtěte také: Čech touží po vyloučení vyhrát. Varuje před Kypřany

Z vítězství se radovali i záložník Bordeaux Jaroslav Plašil a útočník Tomáš Necid, jehož CSKA Moskva porazil Besiktas Istanbul v sestavě s Tomášem Sivokem.

Tihinen šokoval San Siro v 10. minutě, kdy pohotovou patičkou usměrnil do sítě míč po rohovém kopu Milana Gajiče. Rozzlobený gólman Storari vyplísnil své spoluhráče, kteří vzápětí začali usilovat o vyrování, ale gól přes veškerou snahu nedali.

Ve dvou velkých šancích neuspěl ani nejlepší střelec v historii evropských pohárů Filippo Inzaghi, který v prvním kole skóroval dvakrát. Tentokrát byl však permanentně v ofsajdu. Nový kouč AC Leonardo tak zažil zatím největší krach svého krátkého angažmá, během kterého se Milánu nedaří ani v domácí soutěži.

Přečtěte si také: Inter ztratil v Kazani. Liverpool padl ve Fiorentině

Apoel ve své premiéře v základní fázi soutěže před dvěma týdny senzačně remizoval 0:0 na hřišti Atlétika Madrid, ale proti Chelsea jeho obrana povolila už v 18. minutě, kdy poslal favorita do vedení Anelka.

Kyperský celek hlavně v polovině druhé půle několikrát zahrozil, ale hostující obrana v čele s Čechem všechny nebezpečné situace zažehnala. "Blues" stejně jako proti Portu vyhráli 1:0 a mají plný počet bodů.

Necid nechyběl v základní sestavě

V obou dosavadních utkáních zvítězil také Manchester United, ale proti Wolfsburgu se hodně nadřel a dokonce musel otáčet nepříznivé skóre. Německého šampiona dostal krátce po příchodu z kabin do vedení hlavičkující kanonýr Džeko, za tři minuty srovnal po tečovaném přímém kopu Giggs. Rozhodnutí přinesla v 78. minutě Carrickova rána.

Další ze spolufavoritů soutěž Real Madrid potvrdil střeleckou formu ze španělské ligy a připravil svému bývalému hráči Morientesovi, který nyní obléká dres Marseille, hořký návrat na stadion Santiaga Bernabeua. Olympique mezi 58. a 64. minutou inkasoval všechny tři góly a navíc přišel o vyloučeného Diawaru.

"Bílý balet" získal plný počet bodů a je s osmi brankami nejlépe střílejícím týmem soutěže. Polovinu z nich dal Ronaldo, který se proti francouzskému soupeři trefil dvakrát.

Jediný přímý souboj dvou Čechů dopadl lépe pro útočníka Necida, jehož CSKA Moskva porazil Sivokův Besiktas 2:1. Ruský celek získal po pěti porážkách v nejprestižnější soutěži po sobě první tři body a oživil naděje na postup.

Necid byl střídán v 64. minutě. Během duelu se několikrát dostal ke střele, ale branku pokaždé minul. Jeho protihráč Sivok odehrál celých 90 minut a v závěru si vysloužil žlutou kartu.

Vítězství nakonec mohl oslavit i záložník Plašil. Jeho Bordeaux zlomilo odpor Maccabi Haifa až v 83. minutě, kdy se hlavou prosadil Ciani.

V té době už český reprezentant seděl na lavičce, neboť 12 minut předtím střídal. Bordeaux se díky bezbrankové remíze ve šlágru večera mezi Bayernem a Juventusem Turín, za který odehrál celý zápas bek Zdeněk Grygera, posunulo na postupovou druhou pozici.

Stejně dlouho jako milánský AC nenašlo v Lize mistrů přemožitele Atlético Madrid. Tentokrát ale celek ze španělské metropole nezvládl závěr utkání v Portu, kde po dvou inkasovaných brankách v poslední čtvrthodině podlehl 0:2. Byl u toho i stoper Tomáš Ujfaluši.

Utkání základních skupin fotbalové Ligy mistrů:
Skupina A:
Bayern Mnichov - Juventus Turín 0:0


Girondins Bordeaux - Maccabi Haifa 1:0 (0:0)
Branka:
83. Ciani.

Tabulka:
1. Bayern Mnichov2 3:0 4
2. Girondins Bordeaux 2 2:1 4
3. Juventus Turín 2 1:1 2
4. Maccabi Haifa 2 0:4 0

Skupina B:
CSKA Moskva - Besiktas Istanbul 2:1 (1:0)
Branky:
7. Dzagojev, 61. Krasič - 90.+2 Dag.

Manchester United - VfL Wolfsburg 2:1 (0:0)
Branky:
59. Giggs, 78. Carrick - 56. Džeko.

Tabulka:
1 Manchester United 2 3:1 6
2 Wolfsburg 2 4:3 3
3 CSKA Moskva  2 3:4 3
4 Besiktas Istanbul 2 1:3 0

Skupina C:
AC Milán - FC Curych 0:1 (0:1)
Branka:
10. Tihinen.

Real Madrid - Olympique Marseille 3:0 (0:0)
Branky:
58. a 64. Ronaldo, 61. Kaká z pen.

Tabulka:
1 Real Madrid 2 8:2 6
2 AC Milán 2 2:2 3
3 FC Curych 2 3:5 3
4 Olympique Marseille 2 1:5 0

Skupina D:
APOEL Nikósie - FC Chelsea 0:1 (0:1)
Branka:
18. Anelka.

FC Porto - Atlético Madrid 2:0 (0:0)
Branky:
75. Falcao, 82. Rolando.

Tabulka
1 FC Chelsea 2 2:0 6
2 FC Porto 2 2:1 3
3 APOEL Nikósie 2 0:1 1
 4 Atlético Madrid 2 0:2 1

 

Právě se děje

Další zprávy