Napravo, nalevo. Rosický před boji o MS nabírá formu

30. 9. 2009 12:10
Uvnitř: Video z utkání
Tomáš Rosický z Arsenalu bojuje o míč s Raulem Bravem z Olympiakosu.
Tomáš Rosický z Arsenalu bojuje o míč s Raulem Bravem z Olympiakosu. | Foto: Reuters

Londýn - Další dobrá zpráva putuje do tábora české fotbalové reprezentace z londýnského Arsenalu před závěrečnými boji o postup na mistrovství světa.

Záložník Tomáš Rosický se znovu zabydluje v základní sestavě "Kanonýrů“ a rostoucí formu prokazuje i ve špičkové Lize mistrů, kde jeho celek v úterý porazil Olympiakos Pireus 2:0.

Na hřišti vydržel 66. minut. Během jeho pobytu na trávníku sice gól nepadl, ale zejména v úvodní dvacetiminutovce bylo na jeho hru a spolupráci se spoluhráči radost pohledět.

Rosický si s Diabym, Fàbregasem, Aršavinem a Van Persiem neustále měnili pozice, čímž vytvářeli na soupeře drtivý tlak.

Rosický se přirozeně pohyboval na levé i pravé straně či na pozici středního záložníka.

Čtěte také: Inter ztratil v Kazani. Liverpool padl ve Fiorentině

Oku lahodící spolupráci chybělo snad jen více zabijáckého instinktu při zakončení. Mnoho střel nemělo potřebnou razanci a přesnost.

Po čtvrthodině napřáhl k ráně také Rosický, ale ani jeho projektil v brance neskončil. Brankář Antonis Nikopolidis se zdál být nepokořitelný.

Opora české reprezentace byla aktivní i ve druhé půli a ze hřiště ji vyprovázel bouřlivý potlesk.

Zdá se, že po osmnácti měsíční pauze už je "Malý Mozart“ na sto procent zpět ve vrcholovém fotbalu.

Tomáš Rosický z Arsenalu bojuje o míč s Raulem Bravem z Olympiakosu.
Tomáš Rosický z Arsenalu bojuje o míč s Raulem Bravem z Olympiakosu. | Foto: Reuters

Solidního hodnocení se mu dostalo i od zahraničních žurnalistů. "Začal skvěle, pak se musel trochu prát s obranou hostů, která mu dávala minimum prostotu. A to zejména Raul Bravo,“ píše například server Goal.com.

Trenér Arsenalu Arsene Wenger byl po utkání nadšen z první půle, v níž si jeho tým s Tomášem Rosickým vytvořil velkou převahu.

"V prvním poločase jsme ukázali vynikající kvalitu. Bohužel jsme ji nezužitkovali. V takovém tempu nelze hrát celých devadesát minut. A proto jsme ve druhé půli nehráli už tolik fyzicky,“ hodnotil Wenger.

Ten si také pochvaloval svůj tah s nasazením mimořádně ofenzivní sestavy.

"V jedné fázi jsme hráli i systémem 4-2-4, což je vždy riskantní, protože vás soupeř může nachytat z rychlého brejku. Celou dobu jsme ale dokázali hrát disciplinovaně, nebláznili jsme. Tým prostě dospěl a zápas to dokázal,“ chválil kouč.

Důležité branky pro Arsenal ale přišly až poté, co Wenger zařadil plán B, když Eduardo vystřídal Rosického a Vela Diabyho.

V poslední čtvrthodině pak Van Persie a po něm Aršavin konečně pokořili pevnou obranu Olympiakosu.

Rosický tak po svém návratu odehrál už šestý soutěžní duel. Jeden v reprezentaci, tři v Premier League a dva v Lize mistrů.

 

Právě se děje

Další zprávy