Zničený Chovanec: Špatné. Spartu popravil rozhodčí

Martin Jůzek
18. 9. 2009 8:15
Chovanec litoval i "mariáše" na konci zápasu
Bony Wilfried a další diskutují s rozhodčím. Marně
Bony Wilfried a další diskutují s rozhodčím. Marně | Foto: Reuters

Praha - Sparta se vzpamatovává z šoku. Byla blízko dalšímu vítězství nad známým evropským klubem, jenže v závěru o něj vinou penalty přišla a ze čtvrtečního duelu proti PSV Eindhoven si tak po remíze 2:2 odnesla jen bod.

Trenér letenského celku Jozef Chovanec se s tím nechtěl smířit.

Na pohled bylo poznat, že je zničený. Těžko se mu vykládalo (ještě hůře než obvykle), jak se cítí. Spíše se díval do stolu před ním, ale přesto se po prvotních kusých vyjádřeních rozmluvil.

Čtěte dále: Sparta sahala po senzaci, skalp PSV vzal rozhodčí

"Co si mám myslet? Nevím... Nebyla to penalta," vrátil se k momentu, který rozzlobil jeho, domácí hráče i letenské tribuny.

Na světelné tabuli svítila poslední devadesátá minuta a hosté měli možnost kopat roh. Sudí ještě hráčům před zahráním situace domlouvali ve vápně, jenže pak Bony Wilfried stáhl protihráče a skotský rozhodčí ukázal na značku pokutového kopu.

Sparta hrála v deseti

"Takových momentů bylo při zápase spoustu a nepískaly se. A ani při standardních situacích," poznamenal Chovanec.

Jenže ještě více než sporná penalta asi letenského lodivoda štval fakt, že rozhodčí jej ignorovali. "Jako by nás neslyšeli. Zeman tam u postranní čáry stál tři minuty a on ho nepošle na hřiště. Rozhodčí nás popravil," nebránil se trenér ostřejším výrazům.

A nějaké zdůvodnění penalty? "Nikdo nám nic nevysvětloval," komentoval fakt, že rozhodčích bylo na hřišti pět. Kromě tradičních tří mužů v černém se v Evropské lize testují "brankoví rozhodčí", kteří jsou u vápna a zkoumají dění v něm.

Zápas jsme sledovali on-line ZDE

Tak zklamaného českého trenéra málokdy uvidíte. Snad naposledy na evropském šampionátu, kdy těžko hledal slova Karel Brückner po vyřazení v základní skupině.

Situace ale připomněla jiné Euro - před devíti lety rozhodčí Collina "nezapomenutelně" odpískal v závěru prvního duelu penaltu. Shodou okolností šlo o zápas proti Nizozemsku a národní tým vedl právě Chovanec. "Vzpomněl jsem si na to," dodal kouč.

Zamrzel také mariáš

"Ale neházel bych to vše na rozhodčí," poznamenal sparťanský trenér.

Při hodnocení zápasu se však nevyhl ještě jedné narážce na sudí, kteří kromě žluté karty pro Wilfrieda ještě potrestali Jaromíra Blažka, jenž před Skotem McDonaldem ironicky tleskal. "Tenhle mariáš mě mrzí," dodal.

Na rozdíl od Slavie ale mohou být na Letné alespoň trochu spokojení. Mají bod a vstup se jim částečně podařil.

Čtěte více: Slavia v Janově nepřekvapila. Brzký gól a porážka 0:2

"Taková remíza je špatná. Hlavně z psychologického hlediska. Ale na hodnocení je brzy, byl to první, důležitý zápas s těžkým soupeřem. Sahali jsme po třech bodech a ověřili jsme si naše schopnosti v náročném programu," konstatoval Chovanec.

Jinak chválil hráče v rudých dresech, kromě dvou výjimek: "Hohenederovi chyběl pohyb a byl nervózní. Hušek něco podobného, oba měli problémy."

Spartu za dva týdny čeká cesta do Kodaně, která naopak nezvládla start do Evropské ligy. V rumunské Kluži prohrála 0:2.

 

Právě se děje

Další zprávy