Slavia v Janově nepřekvapila. Brzký gól a porážka 0:2

17. 9. 2009 20:50
FC Janov - Slavia 2:0
Houssine Kharja (FC Janov) bojuje o míč s Hocine Raguedem ze Slavie v úvodním utkání Evropské ligy.
Houssine Kharja (FC Janov) bojuje o míč s Hocine Raguedem ze Slavie v úvodním utkání Evropské ligy. | Foto: Reuters

Janov - Fotbalistům Slavie se nepovedl vstup do nově vzniklé Evropské ligy, když ve čtvrtek v úvodním utkání skupiny prohráli na hřišti lídra italské Serie A FC Janov 0:2.

Domácí, kteří senzačně vedou italskou ligu, byli celý zápas lepším týmem a Slavii přehrávali větším nasazením i viditelně lepší individuální technikou.

Hlavně brzo neinkasovat, opakovali si slávisté po špatných zkušenostech ze hřišť silných soupeřů. Jenže brzké pohromě se ani tentokrát nevyvarovali.

Už ve třetí minutě fauloval trochu zbytečně Suchý před vápnem. Míč si postavil Alberto Zapater a zakroutil ho přesně k tyči. Vaniak si na mič sáhl, ale v cestě do brány mu nezabránil.

Zápas jsme sledovali on-line

Český mistr, který do Itálie přijel bez zraněného Vlčka a Černého, se však dokázal rychle okleat a s favorizovaným soupeřem, který praktikuje netradiční systém 3-4-3, se mu dařilo alespoň opticky držet krok. A dokonce mohl velmi rychle vyrovnat.

Po hrubce Tomoviče a následné přihrávce od Hlouška se ocitl Šenkeřík sám před brankářem Ameliou, ale jeho střela letěla těsně nad.

Janovští se po dobrém úvodu uklidnili, trochu ubrali plyn a čekali na své šnace, které přicházely.

Tak jako v sedmnácté minutě, kdy se po rohovém kopu k hlavičce dostal Moretti, ale nastřelil jen Hlouška.

Alberto Zapater se raduje z gólu do sítě Slavie.
Alberto Zapater se raduje z gólu do sítě Slavie. | Foto: Reuters

Po půlhodině hry se pak znovu pořádně zapotil brankář Vaniak. Nejprve měl co dělat se Sculliho ostrou střelou a pak nadvakrát likvidoval Zapaterovu dělovku zpoza šestnáctky.

Slávistům se občas podařil náznak pěkné akce, která však končila většinou na nepřesnosti, nebo nedostatku sebevědomí při průniku do tříčlenné obrany domácích.

Svěřenci trenéra Jarolíma navíc dostali před přestávkou další nepříjemnou ránou, když Tomovič parádně centroval od rohového praporku před branku, kde Suchý s Krajčíkem nechali trestuhodně zakončit Giuseppe Sculliho. Ten nedal Vaniakovi šanci a už to bylo 2:0.

Trenér Jarolím o přestávce reagoval vystřídáním jediného útočníka Šenkeříka za Riste Naumova.

Po změně stran se obraz hry trochu změnil.  Domácí se více soustředili na defenzivu, kontrolovali dvoubrankový náskok, který mohl po Crespově ideálním pasu zvyšit Rossi, jenže trestuhodně minul.

Alberto Zapater (FC Janov) se raduje spolu s kapitánem Markem Rossim z gólu do sítě Slavie.
Alberto Zapater (FC Janov) se raduje spolu s kapitánem Markem Rossim z gólu do sítě Slavie. | Foto: Reuters

Dvacet minut před koncem pak Zapater nebezpečně tečoval rohový kop na břevno Vaniakovy brány.

Slavia si s blížícím se koncem přeci jen vynutila územní převahu a větší bojovností oproti první půli se jí dařilo dostat domácí pod mírný tlak.

Do solidní šnace se v šestnáctce dostal Naumov, místo branky však trefil hlavu bránícího Criscita. Neujala ani Jandova nadějná rána pět minut před koncem.

Slavii v tlaku srážely nepřesnosti ve finální fázi, které českého mistra provázely celý zápas. Janov naproti tomu ukázal technickou i taktickou vyspělost, mnohem lépe kontroloval míč a zaslouženě zvítězil 2:0.

Ve druhém utkání ve skupině remizovala Valencia v Lille 1:1.

Více čtěte: Baroš řádil i v Aténách. Jarolím a Rozehnal s ostudou

Utkání skupiny B fotbalové Evropské ligy:

FC Janov - Slavia Praha 2:0 (2:0)
Branky:
4. Zapater, 39. Sculli. Rozhodčí: De Sousa - Dos Santos, Nogueira (všichni Port.). Bez karet. Diváci: 20.629.
Janov: Amelia - Tomovič, Moretti, Bocchetti - Rossi, Zapater (85. Mesto), Kharja (81. Milanetto), Criscito - Palacio, Crespo (81. Figueroa), Sculli. Trenér: Gasperini.
Slavia: Vaniak - Krajčík, Suchý, Vomáčka, Čelůstka - Vasiljevič (79. Grajciar), Ragued, Belaid (71. Volešák), Janda - Šenkeřík (46. Naumov), Hloušek. Trenér: Jarolím.

 

Právě se děje

Další zprávy