Arsenal lehce postoupil, Ligu mistrů opět uvidí i Kypr

Martin Jůzek, ČTK, maj
26. 8. 2009 22:50
Ligu mistrů si nezahraje Kodaň ani Temešvár

Londýn - Fotbalisté Arsenalu ve středu večer snadno postoupili do základní skupiny Ligy mistrů. V britském derby znovu porazili Celtic Glasgow, tentokráte vyhráli doma 3:1.

K nečekanémý výsledku došlo na Kypru, kde APOEL Nikósie porazil Kodaň a mohl rovněž slavit účast v Champions League.

Ostrov ve Středozemním moři vysílá svého zástupce do nejprestižnějšího evropského poháru podruhé za sebou. Loni jako vůbec první kyperský celek hrála v základní skupině Anorthosis Famagusta a nevedla si špatně.

Tentokráte ovládl tamní ligu APOEL a dokázal zvládnout i nástrahy předkol.

Čtěte dále: Ujfaluši postoupil do Ligy mistrů. Salcburk končí

Blíže postupu byla sice Kodaň, kde působí Libor Sionko a Zdeněk Pospěch. Dánský celek však nezužitkoval domácí výhru 1:0 a dveře do Ligy mistrů si zabouchl prohrou 1:3 na půdě soupeře.

Pospěch, který zařídil jediný gól prvního duelu, odehrál celé utkání. Sionko stihl při návratu po zranění závěrečných 24 minut.

Nikósie se tak podívá do Ligy mistrů poprvé v dějinách klubu. Ale stejně je na tom dalších sedm celků. Rumunské Urziceni, maďarský Debrecín, Wolfsburg, Kazaň, Alkmaar, Standard Lutych a Curych.

Rosický ještě nehrál

Arsenal přešel přes Celtic Glasgow hodně snadno - po výhře 2:0 na hřišti soupeře vyhrál doma rovněž o dvě branky 3:1, když se o góly postarali Eduardo z diskutabilního pokutového kopu, Eboue a střídající Aršavin.

Tomáš Rosický sice už vyléčil svalové zranění a trénuje s týmem, v nominaci na utkání se podle plánu neobjevil.

Čtěte také: Rosický je fit. Může stihnout duel se Slováky

Dál postoupil i Stuttgart s Janem Šimákem, který je tak spolu s Rosickým a Tomášem Ujfalušim z Atlétika Madrid jediným Čechem, jenž postoupil do Ligy mistrů z předkola.

Nevyšlo to rumunskému Temešváru Lukáše Magery, který se sklonil před Stuttgartem, když po domácí prohře 0:2 uhrál na hřišti soupeře bezbrankovou remízu.

Magera nebyl v nominaci k utkání, Šimák odehrál za Stuttgart závěrečných 20 minut, které pro něj byly první v Lize mistrů.

Celkem se tak v letošním ročníku Ligy mistrů může představit deset českých fotbalistů.

Rosický, Ujfaluši a Šimák se připojili k Petru Čechovi z Chelsea, Jaroslavu Plašilovi z Bordeaux, Tomášovi Sivokovi z Besiktase, Zdeňku Grygerovi z Juventusu, Marku Jankulovskému z AC Milán, Janu Šimůnkovi z Wolfsburgu a Tomáši Necidovi z CSKA Moskva, kteří již měli jistou účast ve skupinách.

Letošní ročník, jehož losování je ve čtvrtek, tak bude mít nejvíce nováčků v historii.

Odvetné zápasy 4. předkola fotbalové Ligy mistrů:
Olympiakos Pireus - Šeriff Tiraspol 1:0 (0:0)
Branka:
82. Mitroglu. Rozhodčí: Undiano Mallenco (Šp.). První zápas 2:0, postoupil Olympiakos.

APOEL Nikósie - FC Kodaň 3:1 (3:1)
Branky:
18. z pen a 41. Michel, 2. Kosowski - 22. N´Doye. Rozhodčí: Plautz (Něm.). První zápas 0:1, postoupil APOEL.

Arsenal - Celtic Glasgow 3:1 (1:0)
Branky:
28. Eduardo z pen., 53. Eboue, 74. Aršavin - 90.+2 Donati. Rozhodčí: Mejuto González (Šp.). První zápas 2:0, postoupil Arsenal.

Stuttgart - Temešvár 0:0
Rozhodčí:
Rosetti (It.). První zápas 2:0, postoupil Stuttgart.

Fiorentina - Sporting Lisabon 1:1 (0:1)
Branky:
54. Jovetič - 35. Moutinho. Rozhodčí: Webb (Ang.). První zápas 2:2, postoupila Fiorentina.

Účastníci hlavní soutěže Ligy mistrů:
Kluby nasazené přímo do základních skupin: Manchester United, Liverpool, Chelsea, Barcelona, Real Madrid, FC Sevilla, Inter Milán, Juventus Turín, AC Milán, Bordeaux, Marseille, Wolfsburg, Bayern Mnichov, Kazaň, CSKA Moskva, Urziceni, FC Porto, Alkmaar, Glasgow Rangers, Besiktas, Dynamo Kyjev, Standard Lutych.
Postupující ze 4. předkola: Atlético Madrid, Maccabi Haifa, Debrecín, Olympique Lyon, FC Curych, Arsenal, Olympiakos Pireus, Stuttgart, APOEL Nikósie, Fiorentina.

 

Právě se děje

Další zprávy