Motivace jako hrom. Teplice dají za postup 5 milionů

Sport Sport, ČTK, Red Spo
20. 8. 2009 11:44
Teplice chtějí proti Hapoelu udržet své šance
Uspějí Teplice proti Hapoelu?
Uspějí Teplice proti Hapoelu? | Foto: Ondřej Besperát

Teplice - Izraelští vicemistři z Hapoelu Tel Aviv stojí teplickým fotbalistům v cestě za postupem do štědře dotované základní skupiny nově vzniklé Evropské ligy, která je nástupcem Poháru UEFA.

O tom, jestli Severočeši budou moci pomýšlet ve zbytku podzimu na sehrání dalších čtyř zápasů na evropské scéně, hodně napoví čtvrteční první duel.

Vítězové Poháru ČMFS si uvědomují, že k odvetě v bouřlivém izraelském prostředí by bylo dobré vyrazit s jistým náskokem.

Čtěte také: Sparta a Slavia ne. Televize nabídne Teplice a Liberec

"První zápas chceme zvládnout tak, abychom v odvetě hráli o postup," prohlásil obránce Antonín Rosa.

Úspěch na mezinárodním fóru je pro Teplice jedním z hlavních cílů sezony. "Je to vrchol sezony, jak pro fanoušky, tak i pro naše sponzory," řekl novinářům ředitel klubu František Hrdlička.

Postup do skupiny by přinesl zhruba 30 milionů korun, pět milionů by dostalo mužstvo. "Hráči mají procentuální podíl, ale o penězích to není," uvedl Hrdlička.

Zopakují slavné tažení?

Pro Teplice je varováním vzpomínka na loňskou sezonu, kdy v Poháru Intertoto hned vypadly s Honvédem Budapešť. I s ním žlutomodří hráli první utkání doma a prohra 0:2 je v podstatě připravila o šanci na postup.

"Ale třeba Sparta s Panathinaikosem také první zápas vyhrála 3:1 a nakonec nepostoupila. Poháry jsou specifické," řekl ofenzivní hráč Jakub Mareš. Tepličtí touží po tom, aby Stínadla zažila euforii jako v sezoně 2003/04, kdy v Poháru UEFA senzačně vyřadili Kaiserslautern s Feyenoordem Rotterdam, než jejich jízdu zastavil slavný Celtic Glasgow.

Čtěte dále: Jarolím doufá, Slavia chce odčinit evropskou blamáž

Jméno Hapoelu Tel Aviv sice soupeřům na první dojem nenahání tolik strachu jako západoevropské kluby, ale Teplice nejsou favoritem dvojutkání. Hapoel má z posledních sezon mnohem víc zkušeností s pohárovými zápasy.

Také výroky jeho hráčů svědčí o velkém sebevědomí. "Jestli bych v Teplicích bral remízu? Ne, zajímá mě jen výhra," tvrdil záložník Bibras Natcho.

Jen čtyři tisíce diváků?

Hapoelu sice ještě nezačala izraelská liga, ale ve třetím předkole Evropské ligy vyřadil Göteborg.

Pro Teplice může být varováním, že Hapoel vyhrál ve Švédsku 3:1 a v domácí odvetě si remízou 1:1 postup lehce pohlídal. "Budeme se muset vydat ze všech sil, abychom uspěli," uvedl kouč Jiří Plíšek.

Zprávy z Izraele hovoří o tom, že Hapoel vyniká kvalitní kombinační hrou v útoku, ale problémy má s krytím obranných standardních situací.

Velkou oporou je nigerijský gólman Vincent Enyeama, o kterého se prý nedávno zajímaly Arsenal s Espaňolem Barcelona. Loni byl v Izraeli vyhlášen hráčem roku. V kádru je i šest stabilních izraelských reprezentantů.

Zápas začne ve čtvrtek v 18:00, přímý přenos vysílá ČT4, Aktuálně.cz přinese on-line reportáž. Hlavním rozhodčím bude Nor Espen Bertsen. Z předprodeje zmizelo okolo 4000 vstupenek. Z Izraele se očekávají zhruba dvě stovky fanoušků.

Předpokládané sestavy:

Teplice: Grigar - Vidlička, Lukáš, Klein, Rosa - Mareš, Ljevakovič, Vachoušek, Stožický - Vondrášek, Mahmutovič.

Hapoel: Enyeama - Bondarv, Badir, Da Silva, Ben Dajan - Jadin, Natcho, Vermuth, Zandberg - Yeboah, Šechter.

 

Právě se děje

Další zprávy