Liberec drama nepřipustil. Olomouc vyprovodila Aberdeen

Ivo Pospíšil, ip
6. 8. 2009 21:52
Slovan Liberec - Vadúz 2:0. Olomouc - Aberdeen 3:0
Fotbalisté Liberce mohou oslavovat postup do dalšího předkola Evropské ligy
Fotbalisté Liberce mohou oslavovat postup do dalšího předkola Evropské ligy | Foto: Ondřej Besperát

Liberec - Účinkování fotbalistů Slovanu Liberec v pohárově Evropě bude mít i v dalších týdnech své pokračování. Třetí celek uplynulého ročníku Gambrinus ligy porazil v odvetě třetího předkola Evropské ligy lichtenštejnský Vadúz 2:0 a může se těšit z postupu do další fáze.

Ten pak slaví i Olomouc, která pro změnu večer přehrála bez vážnějších komplikací Aberdeen 3:0

Oba týmy se dozví jméno svého příštího soupeře při pátečním losování ve švýcarském Nyonu.

Svěřenci Ladislava Škorpila si přivezli do čtvrteční odvety nadějnou výhru z prvního zápasu 1:0, nicméně před zápasem proklamovali, že je žádný lehký úkol nečeká.

Čtěte také: Sparta je stejně jako Slavia nasazena. Ostatní kluby ne

Zkušeného kouče navíc ani nepotěšil v první čtvrthodině fakt, že musel vystřídat zraněného útočníka Jana Blažka. Místo něj pak ale poslal na hřiště Lukáše Váchu, který se v zápase prezentoval několika odvážnými akcemi.

Fanoušci na libereckém stadionu U Nisy se mohli uklidnit už v sedmnácté minutě, kdy Dočkal našel výborně načasovanou přihrávkou Andreje Keriče a chorvatský střelec tváří v tvář brankáři Jehlemu nezaváhal - 1:0.

Neuteklo navíc ani pět minut a skóre se měnilo opět ve prospěch domácích. Po další Dočkalově standardní situaci přeloboval hostujícího gólmana Vulin, a míč směřující do sítě ještě doklepl na brankové čáře Jan Nezmar.

Vadúz přesto nic nezabalil a snažil se dostat co možná nejrychleji zpět do hry, nicméně Franjicův povedený pokus z čtyřiatřicáté minuty vytáhl nad bránu pohotovým zákrokem Hauzr, a na začátku druhé půle neuspěl ani Stuckmann, proti němuž zase zasáhl na poslední chvíli Dejmek.

Přečtěte si také: Šok v Edenu: Tiraspol vyrval Slavii postup v nastavení

Také domácí se ve druhé půli nezatáhli do úplné defenzivy a snažili se co možná nejčastěji zaměstnávat obranu soupeře. Trvale na sebe upozorňoval Bořek Dočkal, jehož střelu po hodině hry musel Jehle nadvakrát krotit. 

S postupem přibývajícího času pak ale Vadúz přitvrdil a rozhodčí Strömbergsoon musel trestat v krátké době hned několik ostrých zákroků. 

Zatímco Stuckmannův faul na Nezmara ještě ocenil žlutou kartou, po tvrdém zákroku Steila na Diviše už vytasil bez váhání kartu červenou.

Oslabení hosté pak sice na své útočné aktivity nerezignovali, ale Liberec už žádné výrazné komplikace nepřipustil a pohlídal si postup do čtvrtého předkola Evropské ligy.

Olomouc nedala Aberdeenu šanci

Spíše v exhibici se změnila odveta v Olomouci, kde tamější Sigma přivítala skotský Aberdeen. Trumfy v rukou drželi od úvodního hvizdu jednoznačně Hanáci, kteří si přivezli vítězství 5:1 a svému soupeři ani tentokrát nic nedarovali. 

Zdeněk Psotka mohl být s výkonem Olomouce spokojen
Zdeněk Psotka mohl být s výkonem Olomouce spokojen | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Už po pěti minutách hry se prodral do šance Jakub Petr, a ačkoliv jeho pokus skončil ještě na tyči, dobíhající Tomáš Janotka už z bezprostřední blízkosti nezaváhal - 1:0.

Autor první branky pak stál u zrodu další gólové situace, když ho o pár minut později srazil v pokutovém území Mark Kerr a nařízenou penaltu proměnil s jistotou Marek Kaščák.

A když se v závěru první půle prosadil po povedeném průniku také Michal Hubník, bylo jasné, že se zbytek utkání bude už jen dohrávat.

Zvýšit už tak jistý náskok mohl po přestávce i střídající Michal Ordoš, jenž se na začátku druhé půle postavil k další penaltě po faulu na Petra. Brankář Langfield ho však následně vychytal.

Gólman skotského celku pak dalšími zákroky uchránil svůj celek od většího přídělu, když ještě vychytal šance Hubníka a Pavla Šultese.

Výsledky:

Slovan Liberec - Vadúz 2:0 (2:0)
Branky:
17. Kerič, 22. Nezmar
ČK: 73. Steil
Počet diváků: 4822
Liberec: Hauzr - Gebre Selassie, Holeňák, Dejmek, Vulin - Dočkal, Ćorić (85. Frejlach), Gecov, Kerić - Blažek (14. Vácha), Nezmar (69. Diviš).
Vadúz: Jehle - Bellon, Steil, Bader, Stegmayer (79. Rechsteiner)- Kempe (46. Volovci), Cerrone, Franjic, Stuckmann - Proschwitz, Rebronja (85. Löppert)
Zápas jsme sledovali minutu po minutě ON-LINE ZDE:

SK Sigma Olomouc - Aberdeen FC 3:0 (3:0)
Branky:
5. Janotka, 14. Kaščák z pen., 45. Hubník
Počet diváků: 7405
Sigma: Drobisz - Rossi, Dreksa, Škerle, Onofrej - Janotka, Hořava (46. Ordoš), Kaščák (C), Bajer - Petr (58. Šultes), Hubník (66. Otepka).
Aberdeen: Langfield - Foster, McDonald, Mulgrew - Miller, Duff, Kerr (C), Considine - Maguire (85. Megginson), Mackie, Aluko.
Zápas jsme sledovali minutu po minutě ON-LINE ZDE:

 

Právě se děje

Další zprávy