Zázrak se nekonal. Spartě v pekle utekl postup

Martin Jůzek
4. 8. 2009 22:38
Panathinaikos Atény - Sparta Praha 3:0 (1:0)
Radost Sarriegiho z první branky Panathinaikosu
Radost Sarriegiho z první branky Panathinaikosu | Foto: Sport

Atény (od zvláštního zpravodaje Aktuálně.cz) - Škoda, obrovská škoda. Sparta pomýšlela na postup do čtvrtého předkola Ligy mistrů, jenže na řecký Panathinaikos nevyzrála.

Prohrála 0:3 a v součtu s prvním zápasem, jenž vyhrála 3:1, se s nejprestižnějším evropským pohárem loučí hned na začátku a zahraje si tak jen play off Evropské ligy.

V úterní odvetě měli sparťané problém ustát aténské "peklo", které na olympijském stadionu vytvořil padesátitisícový kotel domácích příznivců.

Čtěte také: Panathinaikos si věří. ´My prostě musíme vyhrát

Kouč Chovanec musel udělat dvě výrazné změny. Do útoku poslal jen Bonyho Wilfrieda, za ním hrála stažená pětičlenná záloha. A hlavně v obraně chyběl Tomáš Řepka, jemuž svalové zranění nedovolilo nastoupit.

Domácí začali podle očekávání i proto zostra. Tlak gradoval na konci deváté minuty, kdy zelenobílý tým sevřel hostující defenzivu a dočkal se už několikátého rohového kopu.

Právě po něm Panathinaikos poprvé ohrozil Blažka, který musel zasahovat proti střele Karagounise. Následně to zkoušel ve třinácté minuta Cissé, naštěstí pro Spartu ideálně nezpracoval a gólman Blažek měl snadnou práci.

Přečtěte si také: Živě z Atén: Hubník se bojí o Řepku a těší se na peklo

Sparta se osmělila celkem pozdě, až po čtvrthodině hry. Pěkný centr doletěl k rychle nabíhajícímu Wilfriedovi, který zamotal hlavu obráncům. Nakonec ale po souboji ve vápně nevybojoval ani rohový kop.

Přesto to možná stačilo. Jakoby tím naznačil, že hosté umějí zahrozit. Tempo Panathinaikosu tak mírně opadlo.

Berger mohl poslat Spartu do vedení

A mohlo být pro řecký velkoklub mnohem hůře. Stačilo udělat o krok více a brankář Galinovič by musel předčasně do šaten. Kdy že se to gólman tak obával? Po zákroku u autové čáry, kdy sestřelil pronikajícího Zemana, ale trefil i míč.

Svěřenci trenéra Jozefa Chovance se ke střelám moc nedostali. Výjimkou byla situace ze 26. minuty. O jejich první šanci se postaral kapitán Berger, který z dvaadvaceti metrů vypálil hodně nebezpečnou ránu. A div že se neotřela o tyč.

Z hluboké defenzivy se hosté dál pomalu osmělovali, což mělo na svědomí i první žlutou kartu. Za faul na Wilfrieda ji dostal Sarriegi.

Více také: Fanatická obrana? Ne, Sparta chce i bez Řepky dát gól

Domácím přešla jít kombinace, Sparta se bránila většinou za cenu odkopů. Olympijským stadionem se začal rozléhat nesmělý pískot. Mohl ho utišit Moon, který se zčistajasna objevil ve vápně, načež hlavičkoval jen těsně vedle levé tyče.

A potom měl ještě větší šanci Cissé. Francouzský kanonýr ovšem opět nepotvrdil "zabijácký" instinkt, jenž ho tak proslavil. Zblízka napálil balon jen do Blažka a ten jej vytěsnil nad břevno.

Panathinaikos potrestal chybnou rozehrávku

Sparťanský gólman se s blížícím koncem přestávky nenudil. Nejdřív se zlobil na málo důrazného Pamiče, pak zase mohl děkovat Cissému, jenž dělovku Leta nadzvedl nevědomky nad bránu.

Pražané však důležitý bezbrankový stav neudrželi. Těsně před přestávkou se k přímém kopu postavil Karagounis a dobrý centr tečoval do sítě Sarriegi. Smutná zpráva do Prahy, dobrá do Atén - 1:0 pro Panathinaikos.

Jak dokáže ožít už tak rozvášněný dav, to ukázali Řekové krátce po pauze. A stalo se tak po parádní akci domácího výběru, po níž balon skončil podruhé v brance Jaromíra Blažka.

Sparta si zavařila sama. Na levé straně nechala projít Salpingidise, který bez problémů poslal přihrávku po zemi do vápna, kam naběhl Katsouranis a v 54. minutě pohodlně skóroval - 2:0.

Chovanec reagoval střídáním Kadlece, jenže byl to pochopitelně Panathinaikos, kdo ještě přidal, ač mu tento výsledek zaručoval postup. Po hodině hry se řítil do šance Cissé, Blažek na poslední chvíli vyběhl a možnost domácích byla zažehnána.

Kalouda odmítl roli hrdiny

Nebezpečnějším dojem působili hráči v převážně zelených dresech. Zatímco v sedmdesáté minutě hladce odzbrojili málo zkušeného Kadlece, na druhé straně s velkými problémy odhlavičkovával míč i zažehnával hrozící gólovou situaci Hubník.

Jak se blížil konec zápasu, hra se začala kouskovat a domácí zpozorněli. Přesto dvakrát zaváhali, jenže Kušnír to slabou hlavičkou do náručí Galinovače nepotrestal.

Mít v pokutovém území lepšího hlavičkáře, zavánělo by to gólem, jenž by Spartu posunul dál. A mít lepšího útočníka, tak platí totéž. Na malém vápně se objevil střídající Kalouda, tentokrát ale Spartu nezachránil a jeho střela šla vedle.

Potvrdilo se pravidlo nedáš, dostaneš. Hned z protiútoku Pamič neudržel míč před Salpingidisem, jenž prošel před Blažka, zajel do něj a dotlačil balon do sítě.

Nebylo rozhodnuto. Sparta ještě jednou zahrozila, střelu Kušníra ovšem Galinovič vyrazil stejně jako následný roh, na nějž si naběhl i Blažek. Panathinaikos mohl přidat čtvrtý gól, ale rána zdálky minula prázdnou branku.

To ale už nic neřešilo. Zápas skončil a Sparta odjíždí z Atén s prázdnou.

Výsledek:

Panathinaikos Atény - Sparta Praha 3:0 (1:0)
Branky:
45. Sarriegi, 54. Katsuranis, 89. Salpingidis
Panathinaikos: Galinovič - Moon, Zumarraga, Vyntra, Spyropulos - Leto (74. Simao), Katsuranis, Karagunis (77. Gabriel), Gilberto - Cissé, Salpingidis.
Sparta: Blažek - Kušnír, Hoheneder, Hubník, Pamič - Žofčák, Vacek, Hušek (79. Kalouda), Berger, Zeman (59. Kadlec) - Wilfried (69. Prudnikov).
Zápas jsme sledovali minutu po minutě ON-LINE ZDE:

 

 

Právě se děje

Další zprávy