Sparta? Před rokem byla lepší, zní z Panathinaikosu

Martin Jůzek
29. 7. 2009 12:15
Ten Cate nemohl pochopit, proč hrál jeho tým špatně
Fotbalisté Panathinaikosu nechápali, co se v úterý stalo
Fotbalisté Panathinaikosu nechápali, co se v úterý stalo | Foto: Jan Langer

Praha - Zklamaný, naštvaný a rozčarovaný byl trenér Panathinaikosu Atény po úterní prohře 1:3 s pražskou Spartou. Řecký velkoklub podle Henka ten Cateho skoro ve všem za soupeřem zaostal.

Nizozemský kouč si navíc moc dobře uvědomuje, jak těžké nyní bude českého vicemistra porazit takovým rozdílem, aby to stačilo na postup do čtvrtého předkola Ligy mistrů.

"Sice věřím, že stále máme šanci, ale stejně tak vím, že to bude složité," řekl novinářům po zápase, který se jeho svěřencům vůbec nepovedl.

Čtěte dále: Neuvěřitelný zápas a senzace. Sparta vyválčila výhru

Na tiskové konferenci po zápase stále používal tatáž slova. Bad (špatný), poor (slabý), terrible (strašný), disappointed (zklamaný). Byla to ostatně svérázná konference.

Mohla za to komunikace mezi trenérem a novináři. Kvůli tomu, že nizozemský kouč nehovoří ani nerozumí řečtině, musely se překládat jak otázky, tak i odpovědi do tří jazyků. A český překladatel si nebral servítky.

"Pro nás to byl den blbec," citoval mimo jiné kouče Panathinaikosu.

Měl ovšem pravdu. Utkání proti Spartě řecký velkoklub nezvládl a neprosadil se ani Djibril Cissé, hvězdná posila, za níž dali pod Olympem osm milionů eur.

Čtěte dále: Chovanec: Sparta si toho musí vážit. Prokletí je pryč

"Hráli jsme velmi špatně, k utkání jsme měli špatný přístup. Sparta si počínala agresivněji a zasloužila si vyhrát. My jsme naopak nedali spoustu šancí," konstatoval.

Sparta byla loni lepší

Aténský celek neproměnil ani penaltu, právě Cissé napálil za stavu 2:0 míč jen do brankáře Blažka.

"Byl to hodně důležitý moment. Kdybychom skórovali na 2:1, tak bychom šli do kabin lépe naladěni, morálka týmu by se zvedla. Před penaltou jsme navíc měli tři šance, aspoň jedna z nich měla skončit v síti," pokračoval ten Cate.

S tím vším by se ještě asi kouč vyrovnal, kdyby naprosto nevyhořela také obrana týmu.

Zvláště v prvním poločase si sparťané vytvořili velkou převahu a měli další možnosti ke skórování. Nakonec se hráči v rudém dočkali další třetí trefy těsně před koncem.

"Vázla nám komunikace. Ale spolu vyhráváme a spolu i prohráváme. Musíme se ujistit, že za týden se nám společně podaří vyhrát," burcuje trenér před úterní odvetou, jež se odehraje na aténském olympijském stadionu.

Čtěte více: Hrdina Blažek: Slušný náskok, ale 3:0 by bylo lepší

Na otázku, zda Sparta byla silnější než před rokem, kdy ji Panathinaikos vyřadil po výsledcích 2:1 a 1:0, odpověděl překvapivě.

"Ne, nebyla. Myslím, že loňský tým byl lepší. Loni na nás víc tlačili a my více bránili. Měli jsme štěstí, že jsme tu dali dva góly," uzavřel Henk ten Cate.

Teď ze štěstí profitovala Sparta. Co se asi stane v odvetě?

 

Právě se děje

Další zprávy