Neuvěřitelný zápas a senzace. Sparta vyválčila výhru

Martin Jůzek
28. 7. 2009 21:56
Sparta Praha - Panathinaikos Atény 3:1 (2:0)
Bonny Wilfried se snaží ohrozit branku Panathinaikosu
Bonny Wilfried se snaží ohrozit branku Panathinaikosu | Foto: Jan Langer

Praha - Fotbalisté pražské Sparty sahali ve třetím předkole Ligy mistrů po senzačním výsledku a nakonec se ho s jednou kaňkou dočkali.

Úterní duel proti Panathinaikosu Atény měli výborně rozehraný a nakonec po trefách Holendy, Vacka a Kaloudy vyhráli 3:1.

Znamená to, že v odvetě, která je na programu příští úterý, jim stačí uhrát remízu nebo i prohrát o jednu branku, aby postoupili do posledního čtvrtého předkola.

Čtěte také: Sparta a prokletí jménem Panathinaikos. Boj začíná

Trenér Chovanec poslal do utkání očekávanou sestavu, totožnou jako v úvodním ligovém zápase s Teplicemi. Vedení domácího celku dělalo tajnosti ohledně startu kapitána Patrika Bergera, otazník byl vyřešen až těsně před výkopem duelu.

Pětatřicetiletý fotbalista nemohl nastoupit a nakonec nebyl ani na lavičce českého vicemistra. Na trávníku jeho absence dlouho nebyla vidět. Sparťané sice nejdříve soupeře oťukávali, ale s postupem času začali hrát nečekaně útočně.

Začalo to akcí po pravé straně, kdy se uvolnil Kušnír s Žofčákem. Druhý jmenovaný z první nahrál do vápna Holendovi. Místo zakončení ale sparťanský forvard zkoušel ještě přihrát Bonymu Wilfriedovi, což byla chyba.

Zápas jsme sledovali on-line ZDE

Hned za chvíli ovšem zahrozilo poprvé na druhé straně. Po rychlém brejku Panathinaikosu se v pokutovém území ocitl osamocený Karagounis a proti řeckému reprezentantovi musel zasahovat gólman Blažek.

To byla výjimka. Sparta dál tlačila, vybojovala několik rohových kopů a po jedné standardní situaci se také dočkala šance. Na centr Zemana vyskočil Holenda, jeho hlavička šla těsně vedle tyče.

První gól sezony dal Holenda

Ještě větší možnost měli domácí po čtvrthodině hry a od gólu je dělilo pár centimetrů.

Nacvičený signál zahrál z přímého kopu Žofčák, po něm se balonu ujal Zeman a střílenou přihrávkou hledal Wilfrieda. Brankář Galinovič lapil míč před útočníkem z Pobřeží slonoviny jen s velkými problémy.

Letenští se dočkali v 26. minutě. Kušnírův čtyřicetimetrový únik sice hosté ubránili, z následného autového vhazování ovšem inkasovali. Právě pravý bek našel přesně Holendu, jenž hlavičkou rozvlnil síť - 1:0!

Více také: Sparta procitla ze snu. Do Ligy mistrů už ´nemusí´

Hned z další akce ale mohli Řekové vyrovnat.Neuvěřitelnou minelu udělal Hušek, který poslal do brejku Cissého. Francouzský kanonýr svou pověst zabijáka nepotvrdil. Blažka obešel, ale jeho střelu do sítě zblokoval Řepka.

Vypadalo to, že se Panathinaikos nadechuje k náporu. Jenže opak byl pravdou. A Sparta zase skórovala, dokonce ve chvíli, kdy hrála v deseti při Holendově ošetřování. Po Zemanově hlavičce přistál balon u Vacka a ten neměl velký problém překonat Galinoviče - 2:0!

A zase mohl přijít šok a zase nepřišel. Salpingidis si odstavil Hubníka, načež byl sám před gólmanem. Blažek nemohl nic jiného než padnout pod nohy řeckého reprezentanta, který si vymodlil penaltu!

Hvězdný Cissé se opět mýlil

Míč si vzal Cissé a za ohlušujícího pískotu jej poslal na levou stranu, kam skočil Blažek a rozjásal Letnou potřetí. Tempo se příliš neuklidnilo. Panathinaikos si uvědomil, že takhle hrát nemůže.

Jenže fotbalistům v rudých dresech vycházelo skoro vše a jak se tak říká, s jídlem roste chuť.

Přečtěte si také: Sparta dopředu neskládá zbraně. Vacek: Chce to štěstí

Do další šance se v 41. minutě tlačil Bony Wilfried, těsně před jeho výskokem mu ale sebral míč Galinovič. A těsně před odchodem do kabin vyděsil už tak vyděšené řecké fanoušky Holenda, který nacentroval do vápna, kde Wilfried nestihl reagovat.

Po přestávce ofenzivní koncert pokračoval. Aktivní krajan Didiera Drogby využil nedorozumění hostující obrany a střílel v tísni do prádzné brány. Ke smůle Sparty těsně minul.

Čím dál více ale začínali na trávníku vládnout hráči v zelených dresech. Kombinovali, posílali před Blažka jeden míč za druhým, ovšem domácí odolávali.

Salpingidis dal Panathinaikosu naději

Obraz hry se nezměnil ani po hodině hry, jen s tím rozdílem, že letenský celek bránil často v osmi lidech a méně zkoušel trápit rozhozeného soupeře. A to se mu vymstilo v 67. minutě.

Sparta si do odvety vytvořila nadějný výsledek
Sparta si do odvety vytvořila nadějný výsledek | Foto: Jan Langer

Kušnír neubránil Spyropoulose, který poslal nadýchaný centr směrem k Blažkovi. Míč přeletěl gólmana i stopery, spadl přesně na kopačku Salpingidise a ten snadno zakončil 2:1.

Hosté rázem ožili, stejně jako jejich fanoušci.

Nervozita začala pracovat, sparťanským fotbalistům vázla kombinace a přihrávky obvykle nenacházely adresáta. Ani Panathinaikos nepůsobil zrovna čerstvým dojmem, zkoušel rány zdálky jako třeba v 80. minutě, kdy Karagounis mířil do rukavic Blažka.

Zápas měl neuvěřitelný závěr. V 86. minutě si na hranici vápna zpracoval míč nový muž na hřišti Kalouda a místo přihrávky volil střelu. Otřela se o tyč a zapadla do sítě - 3:1!

Poslední slovo mohli mít hosté, po rohovém kopu dokonce Řekové dostali balon za Blažka, nicméně gól nebyl kvůli strkanici uznán! Sparta tak doslova vyválčila cennou výhru a poprvé v historii tohoto soupeře porazila.

Sparta Praha - Panathinaikos Atény 3:1 (2:0)
Branky:
26. Holenda, 31. Vacek, 86. Kalouda - 67. Salpingidis
Sparta: Blažek - Kušnír, Hubník, Řepka, Pamič - Žofčák, Vacek, Hušek, Zeman (76. Kalouda) - Holenda (59. Prudnikov), Wilfried (90+1. Střeštík).
Panathinaikos: Galinovič - Spyropulos, Bjärsmyr, Kante (69. Sarriegi), Vintra - Gilberto Silva (84. Katsouranis), Simao, Karagunis, Gabriel (58. Leto) - Cissé, Salpingidis
Zápas jsme sledovali minutu po minutě ON-LINE ZDE:
Diváci: 12 058

 

Právě se děje

Další zprávy