Postup? Všichni Češi musejí v Poháru UEFA vyhrát

Václav Rojík, roj
18. 12. 2008 12:25
Drobný se těší na duel v Řecku
Jaroslav Drobný
Jaroslav Drobný | Foto: Hertha Berlín

Praha - Ve čtvrtek se rozhodne o posledních postupujících do jarních bojů fotbalového Poháru UEFA. Situace ve skupinách A až D je ještě hodně zamotaná, o postup se bude bít hodně klubů a také čtyři čeští fotbalisté.

Z nich je na tom momentálně nejhůře brankář Jaroslav Drobný s Herthou Berlín, která zatím nasbírala pouhé dva body.

Pokud chce ze skupiny B postoupit spolu s Metalistem Charkov a Galatasarayí, musí vyhrát na půdě šestatřicetinásobného mistra Řecka Olymiakosu Pireus.

"Kvůli takto důležitým zápasům člověk hraje fotbal," těší se na klíčový zápas stoper Herthy Josip Šimunič.

Čtěte také: Zděšený Drobný: Fotbal v Řecku, když je tam válka?

Berlínský celek má v závěru sezony vynikající formu. V posledním bundesligovém kole rozstřílel Karlsruhe 4:0 a v tabulce mu patří třetí příčka s dvoubodovým odstupem od prvního místa.

Tabulky

Skupina A
1.Man. City 3 7
2.Twente 3 6
3.Schalke 4 4
4.Racing 3 2
5.PSG 3 2

Skupina B
1.Galatasaray 4 9
2.Metalist 3 7
3.Olympiacos 3 3
4.Hertha 3 2
5.Benfica 3 1

Skupina C
1.Standard 3 9
2.Sevilla 3 6
3.Stuttgart 3 4
4.Sampdoria 3 4
5.Partizan 4 0

Skupina D
1.Udinese 3 9
3.Tottenham 3 6
4.NEC 3 3
5.Spartak Moskva 3 3
6. Dinamo Zagreb 4 3

Trenér Lucien Favre se však musí obejít bez kanonýra Andreje Voronina, jenž si léčí chřipku, a také bez šéfa zálohy Gojko Kačara.

Na zápas se mimořádně těší i brankář Drobný, pro něhož je Řecko druhým domovem. V Aténách vlastní dům a jeho manželka Kateřina je řeckého původu.

"V Pireu to ale nebude vůbec lehké. Klub má dlouhou a velkou tradici a také skvělé fanoušky. Ti dokáží tým podržet," varuje český reprezentant před zápasem na stadionu Georgios-Karaiskakis, kde se očekává návštěva přes 33 tisíc fanoušků.

Zazáří opět Šimák?

Vítězství bude nejspíš potřebovat k postupu i Jan Šimák s Vfb Stuttgart, jemuž patří ve skupině C třetí místo se čtyřbodovým ziskem, který má na svém kontě i čtvrtá Sampdoria Janov.

Stuttgart hostí již jistého postupujícího Standard Lutych. I švábský tým si posílil sebevědomí posledním bundesligovým kolem, v němž remizoval s Bayernem Mnichov 2:2. V něm patřil k nejnebezpečnějším hráčům Vfb právě Jan Šimák.

Nic jistého nemá zatím dvojnásobný vítěz trofeje FC Sevilla, který hraje v Janově se Sampdorií. Sevilla má o dva body více než dvojice Samdoria, Stuttgart, a pokud prohraje, může o postup přijít.

Těžký boj o postup čeká na Radoslava Kováče a Martina Jiránka v dresu Spartaku Moskva, který v londýnském White Hart Lane vyzve domácí Tottenham. Tomu stačí k postupu i porážka o gól.

Čtěte také: Kováč míří do Evertonu, píší v Rusku. Spartak to popírá

Spartak získal ze třech utkání tři body, stejně jako Nijmegen, který v posledním kole doma hostí již jistě postupující Udine.

Moskevský klub může postupem alespoň částečně zachránit špatnou sezonu, po níž skončil v domácí  lize až osmý a neprobojoval se do Ligy mistrů.

Radoslav Kováč
Radoslav Kováč | Foto: Ondřej Besperát

"Pro Spartak je nesmírně důležité Tottenham přehrát. Nikdo nechce z pohárů vypadnout. Vítězství by bylo navíc hodně důležité z psychologického hlediska. Po sérii neúspěchů  jsme všichni naštvaní a chceme rok zakončit něčím úspěšným," burcuje záložník Spartaku Vladimir Bystrov.

Ve skupině A má jistý postup jen Manchester City.  Na jarní boje však mají šanci ve vyrovnané skupině i všechny ostatní týmy, tedy Twente, Schalke, Santander i Paris St. Germain.

Čtvrteční program:
Skupina A:
20:45
Paris St. Germain - Twente, Santander - Manchester City.

Skupina B:
20:45
Benfica Lisabon - Metalist Charkov, Olympiakos Pireus - Hertha Berlín.

Skupina C:
20:45
Sampdoria Janov - FC Sevilla, Stuttgart - Standard Lutych.

Skupina D:
20:45
Tottenham - Spartak Moskva, Nijmegen - Udine

 

Právě se děje

Další zprávy