Nafilmovaná penalta stála Slavii výhru. Končí poslední

Jiří Šidliák, sid
17. 12. 2008 22:35
Ajax - Slavia 2:2 (1:2)
Marek Suchý ze Slavie (vlevo) bojuje o míč s Luisem Suarezem z Ajaxu.
Marek Suchý ze Slavie (vlevo) bojuje o míč s Luisem Suarezem z Ajaxu. | Foto: Reuters

Amsterdam - Fotbalisté Slavie Praha sahali na hřišti nizozemského Ajaxu po senzačním vítězství, nakonec se ale museli v posledním utkání základní skupiny Poháru UEFA spokojit s remízou.

Po nafilmovaném pádu útočníka Suáreze v šestnáctce hostů odpískal sudí Kaldma penaltu a domácí vyrovnali v poslední minutě na konečných 2:2.

Českého mistra tak může těšit alespoň fakt, že se po třech duelech bez vstřeleného gólu v evropských pohárech konečně brankově prosadil. I tak ale končí ve své skupině poslední s pouhými dvěma body. Z prvního místa postupuje Hamburk, který s druhým Ajaxem doplňuje třetí Aston Villa.

Zápas jsme sledovali ON-LINE

Slávisté vstoupili do svého závěrečného utkání v letošním roce hrůzostrašně a inkasovali hned z první akce domácích. Už ve třetí minutě si na roh Sulejmaniho naskočil Vertonghen a Ajax vedl.

Nizozemci po vedoucím gólu obraně hostů dále zle zatápěli a mohli přidat i další branky. Velmi blízko byl Suárez, mezi tři tyče ale míč usměrnit nedokázal.

Neujala se ani šance Cvitaniče, kterou zmařil včasným vyběhnutím gólman Diviš, jenž nahradil distancovaného Vaniaka.

Kouč Jarolím musel zápas sledovat znovu z tribuny.
Kouč Jarolím musel zápas sledovat znovu z tribuny. | Foto: Ondřej Besperát

Slavia se konečně střelecky probudila

Mezitím se osmělila také Slavia. Šenkeřík sice ještě úspěšný nebyl, ale ve dvanácté minutě našel přízemní centr Krajčíka přesně nohu Jaroslava Černého a jeho rána se zastavila až v síti domácích.

Pro českého mistra to byl vůbec první gól v základní skupině Poháru UEFA, předtím vyšel třikrát naprázdno.

Ajax po inkasované brance přidal na obrátkách, z jeho dalšího tlaku ovšem nic nebylo a slávisté postupně hru vyrovnali.

A když už se De Jong a Sulejmani dostali do vážnější příležitosti, poradil si s jejich střelami brankář Diviš, jenž se postupem času rozchytal k výbornému výkonu.

Krátce před přestávkou zahrozila znovu i Slavia. Střela Krajčíka ještě Vermeerovu svatyni netrefila, o chvíli později ale slovenský bek nacentroval míč „do ohně" a Marek Jarolím rozjásal hostující fanoušky podruhé!

Překvapivé vedení 2:1 si slávisté odnesli i do šatny a domácí se museli před druhou půlí zpytovat svědomí.

Rozhodla sporná penalta

Vyrovnat stav mohl v 54. minutě Sulejmani, opět ale nemířil přesně. S umístěnou hlavičkou De Jonga si chvíli poté zase skvěle poradil Diviš a vyrazil ji na roh.

Konečná tabulka:

Hamburk  9 bodů
Ajax  7
Aston Villa  6
Žilina  4
Slavia  2

Navýšit vedení Slavie mohl pak dvakrát Šenkeřík. Obě šance ale v rychlém sledu spálil. Nejdříve střílel v dobré pozici jen do Vermeera, pak hlavou ani netrefil branku.

Deset minut před koncem zápasu se domácí po souboji Suáreze s Divišem dožadovali penalty, píšťalka sudího ovšem zůstala překvapivě němá.

Pokutového kopu se ale diváci v Amsterdamu přeci jen dočkali. Aktivní Suárez nafilmoval pád v šestnáctce a estonský sudí Kaldma tentokrát nabídl Ajaxu ideální možnost ke srovnání skóre.

K exekuci penalty se postavil sám „faulovaný" a brankáře Diviše překonal efektním obloučkem. Slavia po remíze 2:2 skončí ve skupině poslední, do českého koeficientu však alespoň přídá bod, kterých letos tuzemské kluby v Evropě mnoho nezískávaly.

Výsledek:
Ajax Amsterdam - SK Slavia Praha 2:2 (1:2)
Branky:
3. Vertonghen, 90. Suárez (pen.) - 12. Černý, 40. Jarolím
Ajax: Vermeer - Emanuelson (46. Blind), Oleguer, van der Wiel, Vermaelen - Anita, De Jong, Vertonghen - Suárez, Cvitanič (75. Leonardo), Sulejmani
Slavia: Diviš - Hubáček, Suchý, Brabec, Krajčík - Černý (89. Cissé), Belaid, Tavares, Jarolím, Janda (71. Ivana) - Šenkeřík (82. Šmicer)

 

Právě se děje

Další zprávy