Z fotbalového Poháru UEFA bude Evropská liga

Václav Rojík, roj, Reuters
26. 9. 2008 13:08
Mění se i formát soutěže

Bordeaux - Fotbalový Pohár UEFA se od příští sezony bude jmenovat UEFA Evropská liga, což má být jeden z kroků jak posílit strádající prestiž druhé nejvýznamnější klubové soutěže v Evropě.

Rozhodlo o tom v pátek zasedání výkonného výboru UEFA ve francouzském Bordeaux.

A nezůstane jen u přejmenování soutěže. Opět se změní i herní formát. Do základních skupin se dostane osmačtyřicet týmů a zápasy ve skupinách už se budou hrát klasickým systémem doma - venku.

UEFA dále věří, že centralizace vysílacích práv spolu s novým logem vdechne uvadající soutěži nový život.

Platini věří v nový impulz

"Tyto změny pomohou zlepšit historický pohár, který je důležitý pro UEFA a celý evropský fotbal," uvádí šéf evropské fotbalové asociace Michel Platini ve svém prohlášení.

"Jsem přesvědčen, že nový formát dá UEFA Evropské lize úspěšný impulz," pokračoval Platini.

Pohár UEFA se hraje od sezony 1971/72, kdy nahradil Pohár Veletržních měst. V poslední době se však dostal do hlubokého stínu prestižní Ligy mistrů.

Na prestiži Poháru UEFA nijak nepřidává ani fakt, že jsou do něj přilosovány týmy, které se neprobojovaly ze základních skupin Champions League.

Obrovské rozdíly panují i v příjmech klubů z obou soutěží. Zisk garantují v úvodní fázi Poháru UEFA v podstatě jen střetnutí s kluby z fotbalově atraktivních zemí, zatímco zápasy ve východní části Evropy bývají pro klub někdy i citelně ztrátové.

 

Právě se děje

Další zprávy