Berger před Panathinaikosem: Není se čeho bát

Václav Rojík
12. 8. 2008 17:32
Berger: Musíme navázat na výkony v lize
Michal Kadlec
Michal Kadlec | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Fotbalisty pražské Sparty čeká ve středu jeden z klíčových duelů celé sezony. Na Letné sehrají úvodní duel třetího předkola Ligy mistrů proti Panathinaikosu Atény. „Nemáme se čeho bát," burcuje před zápasem největší letní sparťanské posila Patrik Berger.

Právě bývalý hráč Slavie chyběl při nedělním ligovém vítězství v Kladně. A zápasové volno mu podle jeho slov přišlo vhod.

„Určitě mi to pomohlo. V mém věku je znát každý zápas. Neměl jsem problém s tím, že jsem nehrál. Je nás v kádru pětadvacet hráčů a ukázalo se, že z nich může hrát kdokoliv. Kluci to zvládli dobře," pochválil své kolegy veterán v rudém dresu.

Sparta má po dvou ligových kolech plný bodový zisk a zatím ani jednou neinkasovala. To by mohlo být podle jednoho z tahounů letenského mužstva Michala Kadlece dobrým odrazovým můstkem pro zápas s řeckým celkem.

„Když navážeme na výkony z ligy, máme šanci. Chce to hrát vzadu na nulu a zkusit nějaký gól dát. Náš cíl je postup a doma chceme vyhrát," doufá reprezentační zadák.

Čtěte také:
Šest tisíc prodaných lístků. Bude plno, věří na Spartě
Sparta v Kladně uspěla. Výhru slaví i Boleslav

Patrik Berger
Patrik Berger | Foto: AC Sparta Praha

Sparťané si v nejprestižnější klubové soutěži naposledy zahráli na podzim 2005 a přísun milionů z Champions League do klubového rozpočtu se zastavil. Loni ztroskotali ve třetím předkole na londýnském Arsenalu.

„Víme, že ekonomická stránka postupu do Champions League je pro klub velmi důležitá. Ale i kluci sami vědí, že se můžou při zápasech v Evropě ukázat. Ve středu musíme uhrát výsledek takový, aby byla šance na postup," přeje si Berger.

Ten se z bojů v anglické Premier League dobře zná největší posilu řeckého celku Brazilce Gilberta, jenž přišel do Atén z londýnského Arsenalu.

„Určitě je to kvalitní fotbalista. Hrál pět šest sezon za Arsenal a byl tam hodně platný. Jak jsem se ale dozvěděl z informační brožury od trenérů, v posledních utkáních nastoupil snad jen na jednu půli," divil se vicemistr Evropy z roku 1996.

Detailní informace o soupeři se sparťané dozvědí až těsně před úterním tréninkem.

„Zatím podrobné poznatky nemáme. Dostali jsme jen papíry o jednotlivých hráčích. Ale čeká nás před tréninkem video. Jsem přesvědčený, že naši skauti odvedli dobrou práci. Samozřejmě víme, že Panathinakios patří do špičky a pravidelně hraje evropské poháry,"  hlásil v předvečer důležitého boje Kadlec.

Sparťané mají z posledních sezon z domácího hřiště v evropských pohárech špatnou bilanci. Věří, že výhrou nad Tiraspolem ve druhém předkole se situace začíná otáčet.

„Chceme tu špatnou bilanci  zlomit. Nevíme, čím to je. Doufám, že zlom nastal už zápasem s Tiraspolem, kdy jsme po dlouhé době v pohárech doma vyhráli. Možná nám víc vyhovuje chodit do brejků proti útočícímu týmu na jejich hřišti," přemýšlel letenský obránce.

I díky zvučným letním posilám je Panathinaikos považován za favorita na postup. O pozici obou týmů však Patrik Berger odmítl spekulovat:

„Začíná se od nuly. Sezonu jsme rozjeli dobře. Nemusíme se jich bát. Jsou dobří, ale ne nejlepší v Evropě. Za svoji kariéru jsem zjistil, že hrát se dá s každým."

Utkání Sparty s Panathinaikosem začíná ve středu na Letné od 20:45 hodin.

 

Právě se děje

Další zprávy