Sparta jde v Lize mistrů dál. Tiraspolu nedala šanci

Jiří Šidliák
6. 8. 2008 22:08
Sparta Praha - Šeriff Tiraspol 2:0 (1:0)
Štěpán Kučera se raduje z první branky svého týmu.
Štěpán Kučera se raduje z první branky svého týmu. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Fotbalisté pražské Sparty v odvetě druhého předkola Ligy mistrů nezaváhali. Na domácím stadionu porazili moldavského mistra Šeriff Tiraspol 2:0 a s přehledem postoupili do další fáze soutěže, kde se utkají s řeckým Panathinaikosem.

Svěřenci kouče Vítězslava Lavičky si přivezli nadějný výsledek už ze hřiště soupeře, kde minulý týden vyhráli 1:0. V domácí odvetě pak byly po celý zápas lepším týmem a po brankách Voříška a Slepičky zaslouženě zvítězili.

V základní sestavě domácích dostal od začátku utkání překvapivě šanci Marek Kulič, který se v systému 4-2-3-1 postavil na pravou stranu zálohy. Nalevo se proto přesunula letní posila ze Žižkova Ondřej Kušnír.

Čtěte také: Neúspěch? Sparta si selhání s Tiraspolem nepřipouští

Sparťané měli v začátku odvetného duelu více ze hry, což vyústilo v páté minutě už třetím rohovým kopem.

Berger ho s Kuličem rozehrál nakrátko a když se mu míč vrátil, nacentroval ho do vápna. Ofsajdová past Tiraspolu sklapla naprázdno a před brankářem Namaškem se ocitl osamocený Kušnír.

Moldavský gólman jeho střelu vyrazil pouze ke Slepičkovi, sparťanský útočník však v koncovce selhal a jeho hlavička prázdnou branku Šeriffu minula. 

Sparťané dali gól do šatny

Poté se začal osmělovat i hostující tým. Ve čtrnácté minutě obešel Arbanas Kuliče a z pětadvaceti metrů vystrašil Matúše Kozáčika, který v brance Letenských dostal znovu přednost před Blažkem.

Stejnou mincí zkoušel vzápětí oplatit kapitán Berger, ale střela se mu vůbec nevyvedla. Neslavně dopadla také nadějná akce Kuliče se Slepičkou, když míč po několika nepřesných přihrávkách odvrátila moldavská obrana.

Přečtěte si také: Sparta jde za postupem. Z Tiraspolu veze těsnou výhru

Ondřej Kušnír (13, AC Sparta Praha) blokovaný Moldavcem Wilfriedem Balimou.
Ondřej Kušnír (13, AC Sparta Praha) blokovaný Moldavcem Wilfriedem Balimou. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Největší šance Tiraspolu přišla ve 28. minutě, Rouambovu hlavičku po standardní situaci ale vytáhl Kozáčik kvalitním zákrokem nad břevno.

Šanci otevřít skóre utkání měl za chvíli na druhé straně Kladrubský, jeho střela z voleje však mířila doprostřed branky a gólman Namaško ji s přehledem zkrotil. 

Když už to vypadalo, že oba týmy půjdou do šaten za bezbrankového stavu, fauloval Mamah Kušníra a Spartě se naskytla možnost zajímavé standardní situace z levé strany.

K míči se postavil Petr Voříšek, a když jeho načechraný centr nikdo z dalších hráčů už nezasáhl, zapadl ke vzdálenější tyči moldavské branky. Domácí vedli 1:0.

Druhý poločas v režii Sparty

Sparťané vstoupili aktivněji i do druhé půle a odměnou jim byl druhý gól v hostující síti. Kuličovu zpětnou přihrávku proměnil v dvoubrankové vedení se štěstím Slepička.

Moldavský gólman Stanislav Namasco v akci.
Moldavský gólman Stanislav Namasco v akci. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Zkorigovat stav mohli fotbalisté Šeriffu v 52. minutě. Zcela osamocený Alexejev ale v dobré pozici nezamířil hlavou přesně. Brankáři Kozáčikovi se následně pomstil alespoň střídající Kučuk, který mohl být rád, že za sražení rozehrávajícího sparťanského gólmana dostal pouze žlutou kartu.

Přitvrdil i Marek Kulič, který byl po zbytečném zákroku na hranici šestnáctky soupeře také napomínán žlutým kartonkem. 

Zvýšit skóre mohl aktivní Kušnír, ale jeho pokus ze střední vzdálenosti orazítkoval pouze břevno Namaškovy svatyně.

Domácí měli i další šance, do kterých se dral zejména střídající Jan Holenda. Další branku ale už více jak jedenáct tisíc diváků na Letné nevidělo. Zmar hostů ještě dovršil Kučuk, který krátce před koncem inkasoval po druhé žluté i červenou kartu.

Sparta po dvou výhrách postoupila do třetího předkola nejprestižnější klubové soutěže v Evropě.

Výsledek: 
AC Sparta Praha - Šeriff Tiraspol 2:0 (1:0)
Branky:
45. Voříšek, 49. Slepička
ČK: 90. Kučuk
První zápas 1:0. Postupuje Sparta
Sparta: Kozáčik - Kadlec M., Řepka, Kučera, Voříšek - Kladrubský, Hušek - Kušnír, Berger (84. Vacek), Kulič (65. Kolář) - Slepička (79. Holenda)
Tiraspol: Namaško - Da Costa, Tarkhnishvili, Corneencov, Alexeev, Picusciac (51. Kučuk), Balima, Erokhin (69. De Oliveira), Rouamba (78. Ferreira), Arbanas, Mamah
Zápas jsme sledovali minutu po minutě ON-LINE ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy