Šéf sportu v ČT rasistům: Vypnu přenos s Arsenalem

Václav Rojík
10. 8. 2007 11:30
Česká televize se připojuje k boji proti rasismu na fotbale
Otakar Černý, šéfredaktor sportu na ČT
Otakar Černý, šéfredaktor sportu na ČT | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Zápas předkola Ligy mistrů mezi Spartou a Arsenalem může být v televizi bez zvuku nebo také úplně vypnut. Proč? Kvůli rasistům.

Středeční utkání třetího předkola Champions League je i kvůli návratu Tomáše Rosického na sparťanský stadion v dresu Arsenalu mimořádně divácky atraktivní. Šéf sportovního zpravodajství České televize Otakar Černý však prohlásil, že pokud  se na letenském stadionu objeví rasistické chování, do přenosu rázně zasáhne.

"Pokud uslyšíme jednou dvakrát cokoliv rasistického, vypneme v první fázi zvuk. Ve druhé fázi, když bude kvůli rasismu napomínat pořadatele rozhodčí, přenos vypneme," sdělil pro Aktuálně.cz Černý.

Šéf sportu na ČT na sebe osobně vezme roli "cenzora". "Budu to hlídat já," potvrdil Černý.

Podle jeho slov o svém kroku se zástupci Sparty, s nimiž se televize na přenosu bez problémů dohodla,  nijak nediskutoval. "Se Spartou jsme o tom nemluvili, ale myslím, že by nás podpořili. To je logické. Sparta je sama proti rasistům," pokračoval šéfredaktor sportu ČT.

"Vítáme jakýkoliv krok proti rasismu. S iniciativou České televize souhlasíme," prohlásil vedoucí komunikace Sparty Lukáš Přibyl.

Letenský klub se před zápasem s Arsenalem obává další ostudy kvůli xenofobnímu chování části svých příznivců, za nějž je v minulosti UEFA (Evropská fotbalová asociace) trestala. V případě dalších podobných incidentů by Letenským hrozilo vyloučení z evropských pohárů.

Starý nešvar se na Letnou vrátil v úvodním ligovém zápase proti Liberci, při němž se z "kotle" ozývalo bučení na Brazilce Hudsona. V reakci na to apeloval na fanoušky klub prostřednictím kapitána Řepky a trenéra Bílka.

"Případné následky za škody a ušlý zisk klubu budou vymáhány z řad viníků. Zanesli jsme tento bod do návštěvního řádu. Pokuty od UEFA se pohybují v řádech milionů," zdůraznil  Přibyl.

 

Právě se děje

Další zprávy