Terim: Končím. Celý svět viděl, jak jsou Turci dobří

sid
26. 6. 2008 12:20
Turecký kouč chce trénovat v některém evropském klubu
Fatih Terim a jeho turecký zázrak. Terim však na zázraky ve fotbale nevěří.
Fatih Terim a jeho turecký zázrak. Terim však na zázraky ve fotbale nevěří. | Foto: Reuters

Basilej - Pouhých devět minut se turečtí fotbalisté na mistrovství Evropy těšili ve čtyřech předchozích zápasech z vedení. V semifinálovém souboji s Německem k nim přidali dalších pět. Bohužel pro ně také posledních.

Duel o finále nakonec rozhodl německý obránce Philipp Lahm tureckou zbraní - gólem v nastaveném čase.

Přesto si svěřenci Fatiha Terima připsali historický úspěch, semifinále evropského šampionátu nikdy v historii své země nehráli.

Čtěte také:
Co poslalo Němce do finále? Vůle, štěstí a strach
Další turecký zázrak nepřišel. Němci vydolovali finále

Samotný čtyřiapadesátiletý kouč pak ihned po vyřazení svého týmu prohlásil, že na lavičce reprezentačního celku pravděpodobně skončí. Rád by se totiž vrátil do klubového fotbalu.

"Nechci zatím činit žádná konečná rozhodnutí dříve, než se sejdu s prezidentem turecké fotbalové asociace, ale je velmi pravděpodobné, že mu oznámím svůj konec," uvedl po utkání s Německem.

Bývalý lodivod Fiorentiny či AC Milán zároveň potvrdil, že jeho další kroky povedou do zahraničí a doma v Turecku trénovat nebude.

"Říkal jsem to už dříve, nechci pracovat v Turecku. Jsem muž, který své sliby plní, proto zamířím zpátky do evropských zemí," vysvětlil strůjce zázraku.

Terim je u národní reprezentace už podruhé. Také při svém prvním působení před dvanácti lety dovedl mužstvo na závěrečný turnaj ME.

V Anglii však jeho hráči nezískali jediný bod. Dokonce nevstřelili ani jedinou branku a skončili poslední.

Nyní je ale situace diametrálně odlišná. Turci předvedli tři nervydrásající obraty s domácími Švýcary, Českem i Chorvatskem ve čtvrtfinále. A přestože do semifinálového duelu s Německem šli oslabeni zraněními i karetními tresty, byli favoritovi více než vyrovnaným soupeřem.

Budeme vyhrávat dál

"Udělali jsme něco, co Turci nedokázali posledních sedmdesát nebo osmdesát let. Hráči by se neměli cítit špatně. Reprezentovali tu svoji zemi a já jsem jim řekl, jak jsem na ně hrdý," chválil Terim po utkání své svěřence.

Philipp Lahm posílá Němce svým gólem na 3:2 do finále Eura.
Philipp Lahm posílá Němce svým gólem na 3:2 do finále Eura. | Foto: Reuters

Zároveň také popřál svému národu hodně štěští do budoucnosti. "Věřím, že tým jako Turecko musí být i v budoucnu na turnajích, jako je tento. Můžete se kvalifikovat jako první nebo poslední, ale je důležité se velkých turnajů účastnit. Proto doufám, že budeme hrát i na dalším mistrovství světa i evropském šampionátu," vyjádřil optimismus odstupující kouč.

Soupeři pak pogratuloval k postupu do finále a svým hráčům vyjádřil respekt za předvedenou hru. "Ukázali jsme celému světu, jak dobrým týmem jsme. Předtím jsme vyhrávali a mohli se sami sebe ptát, jestli to bylo fér. Dnes jsme naopak prohráli, i když myslím, že jsme byli lepším týmem. Výsledek ale musíme akceptovat," posteskl si Terim.

Čtěte dále: Televizní ostuda: Fotbal se nevysílal kvůli bouřce

Ironicky se k vyřazení svého týmu vyjádřil na jedné z internetových diskuzí i turecký fanoušek. "Udělali jsme špatně jedinou věc... dali jsme první gól," narážel na fakt, že Turecko ve všech předchozích zápasech na šampionátu prohrávalo.

 

Právě se děje

Další zprávy