Španělé nebyli v semifinále 24 let. Dočkali se až teď

Red Spo , Reuters
23. 6. 2008 9:54
Čtvrtfinále i penalty pro ně byly zakleté
Španělská radost. Konečně prolomili prokletí čtvrtfinále i penalt.
Španělská radost. Konečně prolomili prokletí čtvrtfinále i penalt. | Foto: Reuters

Vídeň - Španělští fotbalisté se po 24 letech konečně dočkali. Své čtvrtfinálové prokletí zlomili v penaltovém rozstřelu s Itálii na Euru 2008.

Naposledy se jim přes tuto metu podařilo projít na ME 1984, když se dostali až do finále. Mimochodem, v semifinále jim pomohly právě penalty, v dalších letech pro ně zcela zakleté.

Dále čtěte:

Po ME 1984 přišly už jen samé nezdary. Ve čtvrtfinálové disciplíně "dej gól z 12 metrů" neuspěli na MS 1986,  na Euru 1996 proti domácí Anglii ani na MS 2002.
 
Na Španělech bylo vidět, jak závěrečný rozstřel nechtějí dopustit. V málo pohledném střetnutí to byli výhradně oni, kdo kombinovali a útočili. Jejich vzpomínky byly příliš bolestné.

Naopak při pohledu na italský obranný val to vypadalo, že Italové hrají na penalty od prvního výkopu.

Vždyť rozstřel jim před dvěma lety vynesl titul mistrů světa, v bráně se mohli opřít o nejlepšího brankáře světa - Gianluigiho Buffona.

Jenže i je měly strašit "přízraky z minula". Vždyť na penalty vypadli na třech světových šampionátech za sebou: v semifinále domácího MS 1990, na MS 1994 ve finále s Brazílií a o čtyři roky později je pokutové kopy vyřadily již ve čtvrtfinále.

V rozstřelu  Španělsko vs Itálie se v bráně střídali dva kapitáni a gólmani světové úrovně - italský Gianluigi Buffon a španělský Iker Casillas.

Buffon byl mírně favorizovaný vzhledem ke své pověsti nejlepšího brankáře na světě, vzhledem ke své vysoké postavě a prokázaným schopnostem lapit penaltu. Vždyť nebýt jeho mrštného zákroku proti rumunskému kanonýrovi Adrianu Mutuovi, Italové by se z Eura 2008 poroučeli už ve skupině.

Španělští hrdinové: Casillas a Fabregas

Jenže opěvovaným hrdinou se nakonec stal Iker Casillas.

Buffon si poradil "pouze" s chabým pokusem Daniela Guizy, španělský protějšek zlikvidoval kopy Daniela De Rossiho i Antonia Di Nataleho.

Cesc Fabregas právě proměňuje rozhodující penaltu.
Cesc Fabregas právě proměňuje rozhodující penaltu. | Foto: Reuters

"S rozstřelem mám dobré i špatné zkušenosti. Na MS 2002 jsme v něm v osmifinále vyřadili Irsko, ale ve čtvrtfinále podlehli Jižní Koreji. Tentokrát jsme měli štěstí a prošli. Je to úplná loterie," řekl po zápase Casillas.

Trenér Aragones svému kapitánovi věřil. "Byl jsem si jistý, že alespoň jeden pokus chytí, absolutně jistý.  Máme trenéra brankářů, který mu říká, kam kdo střílí. Konečné rozhodnutí však dělá Casillas," prozradil.

Druhým hrdinou se stal Cesc Fabregas, autor rozhodující penalty.

"Předpokládal jsem, že mojí penaltou to skončí, že bude rozhodující," svěřil se šťastný záložník. "Říkal jsem si, že se musím předvést a povedlo se. Tohle jsou utkání, ve kterých je skvělé hrát a vyhrát," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy