Košťál už nebude šéf. Za reprezentaci ale zodpovídá dál

Václav Rojík
16. 6. 2008 16:20
Košťál poděkoval Brücknerovi za úspěchy v reprezentaci
Vlastimil Košťál na tiskové konferenci v Seefeldu po vyřazení české fotbalové reprezentace z ME 2008.
Vlastimil Košťál na tiskové konferenci v Seefeldu po vyřazení české fotbalové reprezentace z ME 2008. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Seefeld (Od zvláštního zpravodaje) - Manažer české fotbalové reprezentace Vlastimil Košťál v úterý oficiálně potvrdil, že na svoji funkci u národního týmu rezignuje. Učinil tak v návaznosti na vyřazení reprezentace z Eura 2008 po prohře s Tureckem.

"Avizoval jsem před šampionátem, že v případě nepostupu do čtvrtfinále z funkce manažera odstoupím. Seznámil jsem s tím hráče i trenéra.Chci, aby přišel nový realizační tým s novým vedením a začal od začátku s novým rukopisem," vysvětlil své rozhodnutí.

Následně však vysvětlil, že odstoupení z funkce manažera české reprezentace neznamená konec jeho působení na fotbalovém svazu.

"Nesnímá to ze mě funkci volenou, tedy funkci prvního místopředsedy ČMFS, který za reprezentaci zodpovídá. Takže připravuji rozsáhlý materiál, který předložím na ligovém shromáždění, což by mělo být kolem 22. června. Pak by se měl začít tvořit nový realizační tým," sdělil Košťál.

Čtěte také:
Příčiny českého výbuchu? Chybující Čech a děravá obrana
Smolař Čech: Moje vina. Ta chyba nás poslala domů

Jeho okruh kandidátů na možného budoucího kouče České republiky se však nedávno zúžil na jediné jméno, a to současného asistenta Karla Brücknera a kouče Teplic Petra Radu.

"Tohle rozhodnutí nedělá Košťál, ale spadá do kompetence výkonného výboru. Z těchto třinácti mužů může každý nadhodit jakékoliv jméno a o něm se bude hlasovat. Není třeba se obávat, že přijdu s jediným jménem. Výkonný výbor dostane široký materiál se všemi kandidáty, ale řeknu dopředu, že výběr není široký," přiznal.

"Zemana jsem neurazil"

Ze hry už je i definitivně bývalý trenér Lazia a AS Řím Zdeněk Zeman, jenž dá zřejmě přednost angažmá v Crvené Zvezdě Bělehrad a podle všeho se jej dotkla Košťálova slova, že je již za svým zenitem.

"Nevidím nejmenší důvod, proč by pana Zemana mé hodnocení faktů mělo urazit. Jen jsem posoudil věci objektivně na dotaz, který jsem dostal. Pochybuji, že to pan Zeman vzal jako urážku. Nepohybuje se v českých zemích a je na realitu zvyklý," myslí si nyní už bývalý manžer.

Čtěte také:
Brückner nechápal: Kolaps! Jinak to neumím vysvětlit
Hrdina? Kdepak, Koller uzavřel kariéru smutnou porážkou

Ten se rozloučil ve stejné době jako trenér Brückner, jemuž poděkoval a nabídl další spolupráci se svazem:

"Panu Brücknerovi jsem poděkoval za krásných šest let u české reprezentace. Svaz by s ním rád navázal spolupráci s akcentem na trenérské vzdělávání, vyhledávání mladých hráčů a podobných věcí, ale ne v rámci jakéhokoliv reprezentačního týmu."

Trenéři se asi bojí výzvy

Košťála prý nijak neznepokojuje, že jím oslovení kandidáti na trénování reprezentace nabídku odmítli a nevěří, že v tom mohla hrát jakoukoliv roli jeho osoba:

Odstupující manažer české fotbalové reprezentace Vlastimil Košťál (vlevo) a trenér Karel Brückner na společné tiskové konferenci v rakouském Seefeldu.
Odstupující manažer české fotbalové reprezentace Vlastimil Košťál (vlevo) a trenér Karel Brückner na společné tiskové konferenci v rakouském Seefeldu. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Moje osoba nemůže být překážkou. Jedna z příčin proč odmítli může být, že převzít práci po Karlu Brücknerovi je hodně vysoko posazená laťka. Tahle práce je podle mě v České republice největší výzva a prestiž a pokud pro trenéra taková nabídka přijde, měl by ji využít."

Svazový místopředseda po vyřazení českého mužstva na Euru rovněž přednesl novinářům své hodnocení účasti mužstva na šampionátu:

"Naplánovali jsem si ze skupiny čtyř body a získal jsme tři, což je zhruba 12,5 milionu Kč mínus, a to je vzhledem k té částce, co svaz získal, zanedbatelné. Vyřazením jsme si  nevytvořili žádné nadstavbové příjmy," sdělil mimo jiné k finanční otázce.

Na závěr pak ještě Vlastimil Košťál poznamenal, že budoucnost reprezentace vidí optimisticky vzhledem k úspěšným mládežnickým výběrům.

 

Právě se děje

Další zprávy