Příčiny českého výbuchu? Chybující Čech a děravá obrana

Václav Rojík
16. 6. 2008 12:30
Proč postupují Turci místo Čechů?
Petrovi Čechovi vyklouzává po snadném centru míč z rukavic, čehož po chvíli využívá osamocený Nihat.
Petrovi Čechovi vyklouzává po snadném centru míč z rukavic, čehož po chvíli využívá osamocený Nihat. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Ženeva (Od zvláštního zpravodaje) - Čeští fotbalisté stejně jako před dvěma roky na MS končí i na Euru 2008 už po základní skupině. Tentokrát jim postup doslova protekl mezi prsty. Proč nakonec Brücknerovi svěřenci prohráli už zdánlivě vyhraný zápas?

Přitom ještě tři minuty před koncem drželi postupový výsledek 2:1. A konečné skóre 2:3 je pro ně obzvlášť kruté i vzhledem k faktu, že většinu zápasu byli lepší.

V první půli jasně dominovali. Turci ovládli hru jen na začátku a na konci druhého poločasu. Ale stačilo jim to.

Bronzoví medailisté z posledního Eura se stejně jako proti Švýcarsku dostali v závěru utkání pod drtivý tlak soupeře. Zatímco proti domácímu týmu je zachránilo břevno a skvělý Čech, v neděli vše dopadlo obráceně.

Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte více:
Fotbalová tragédie. Nihat dvěma góly poslal Čechy domů
Smolař Čech: Moje vina. Ta chyba nás poslala domů

Do jisté míry se tak zopakoval scénář z posledního zápasu s Tureckem, v němž soupeř v přípravném duelu v posledních dvou minutách srovnal z 0:2 na 2:2.

Co nakonec rozhodlo o tom, že Češi jedou domů a Turci se těší na vídeňské čtvrtfinále?

Chyby Petra Čecha

Nebylo by úplně fér házet všechnu vinu na gólmana. Milionář z Chelsea v rozhodujících chvílích například kryl nebezpečnou tečovanou střelu Kazima či jedovatý pokus Tuncaye.

Hlasujte: Rozhodla chyba Čecha? Hlasujte, kdo byl nejhorší

Jenže čisté svědomí neměl už při první turecké brance, kdy jej Arda Turan prostřelil na bližší tyči. A fatální hrubka, jakou vyrobil při vyrovnávacím gólu Nihata, je vidět u možná nejlepšího gólmana světa tak dvakrát, třikrát do roka. A zrovna v klíčovém reprezentačním zápase.

Pro Petra Čecha je zkrátka sezona zakletá. Po sérii zranění a smolné porážce ve finále Ligy mistrů přišla pro něj další pohroma.

Katastrofální levá strana

Nešťastník Jaroslav Plašil kupil celý zápas při bránění chybu na chybu. Často ztrácel míče a na rozdíl od duelu s Portugalci nebyl tentokrát příliš velkým přínosem ani směrem dopředu.

Není proto překvapením, že Turci podnikali nejčastěji výpady právě po jeho straně, kde v obraně nestíhal pacifikovat dravého soupeře ani Marek Jankulovski.

Plašil málem všechny své hříchy smazal parádním gólem na 2:0, který se dlouho zdál postupový.

Čtvrt hodiny před koncem ale přišel z levé strany Altintopoův centr, který proměnil v gól Adra. A turecký průvan přes záložníka Osasuny dál pokračoval. Kouč jej sice stačil vystřídat za Michala Kadlece před rozhodujícím dvojúderem, ale tento tah už rozjetého soupeře nezastavil.

Špatná obrana

Prakticky celý první poločas si počínala česká defenziva skvěle. Turci se k ničemu nedostali. Stačilo ale, aby začali mírně riskovat vzadu a zvýšili obrátky a obrana kolikrát nestačila ani odkopávat.

Čtěte také:
Brückner nechápal: Kolaps! Jinak to neumím vysvětlit
Hrdina? Kdepak, Koller uzavřel kariéru smutnou porážkou

Přitom obranná čtyřka je složená ze samých zkušených harcovníků z italské ligy, která je precizní defenzivní činností vyhlášená. Ale není to jen o čtyřech obráncích, ale o celé obranné práci mužstva.

Stačilo několik minut odolávat tureckému tlaku a soupeř by se nejspíš kolem osmdesáté minuty začal utápět v křeči. Jenže místo toho přišel gól na 2:1 a české zadní řady se staly ještě prostupnější.

A nestalo se to poprvé. Podobně hořel vzadu český tým ve druhé půli jak proti Švýcarsku, tak proti Portugalsku.

Čtěte více:
Fotbalová tragédie. Nihat dvěma góly poslal Čechy domů
Rozhodla chyba Čecha? Hlasujte, kdo byl nejhorší

"Není to o tom, že bychom měli v takových chvílích nastartovat antitlak. My jsme prostě měli tlak soupeře ubránit a vytvořit si dvě tři šance," přiznal kouč Brückner po zápase.

Turečtí hráči oslavují. Mají pořádný důvod - otočili utkání Česko-Turecko na 2:3 a postupují do čtvrtfinále mistrovství Evropy 2008.
Turečtí hráči oslavují. Mají pořádný důvod - otočili utkání Česko-Turecko na 2:3 a postupují do čtvrtfinále mistrovství Evropy 2008. | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Korunu všemu nasadili čeští obránci, když před gólem na 2:3 přestali hrát v domnění, že se bude pískat ofsajd.

Smůla

Stačilo, aby Jan Koller proměnil sólový nájezd nebo aby Jan Polák místo do tyče mířil o pár centimetrů více doleva či kdyby sudí po zákroku na něj odpískal penaltu, a místo kritiky by se psaly oslavné ódy.

Jenže tentokrát štěstí českému týmu prostě nepřálo. K tomu je třeba připočíst naprosto výjimečnou Čechovu chybu i fakt, že inkasoval dva góly těsně po sobě v závěrečných minutách. Takový scénář se české reprezentaci v mistrovském utkání přihodil vůbec poprvé v historii.

Bojovnost tureckého týmu

Většinu mužstev by gól z protiútoku na 2:0 v 62. minutě zápasu poslal do kolen. Na Turky jakoby ale zapůsobil zcela opačně. Hráči posilněni obratem proti Švýcarům si sáhli na dno svých sil a schopností a český celek nakonec doslova uštvali.

Čtěte více: Hrdý kouč Turecka: Můj tým se nevzdává. A chce dál

A nespokojili se s vyrovnáním na 2:2, ale jak slíbili před zápasem, šli do posledních vteřin utkání za vítězstvím. Za jejich snahu a bojovnost se jim dostalo královské odměny.

 

Právě se děje

Další zprávy