Sionko nepředčil Ronalda: Česko - Portugalsko 1:3

Martin Jůzek
11. 6. 2008 19:51
Česká republika - Portugalsko 1:3 (1:1)
Portugalec Deco střílí úvodní gól zápasu. Na ten ještě Češi dokázali odpovědět.
Portugalec Deco střílí úvodní gól zápasu. Na ten ještě Češi dokázali odpovědět. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Ženeva (Od našeho zvláštního zpravodaje) - Čeští fotbalisté své druhé utkání na mistrovství Evropy nezvládli. Ve středu podlehli v Ženevě Portugalsku 1:3, když soupeři vzdorovali pouze v prvním poločase.

Trenér Karel Brückner udělal oproti zápasu se Švýcarskem dvě změny v sestavě. Podle očekávání dal příležitost Marku Matějovskému, jenž nahradil Davida Jarolíma. Trochu nečekaně ale místo Jana Kollera postavil Milana Baroše.

Zápas jsme sledovali minutu po minutě ZDE

Byl to jasný signál toho, že český kouč naordinoval týmu defenzivní taktiku s hrou na brejky. Naopak kouč portugalského výběru Luiz Felipe Scolari postavil totožné mužstvo, které si v sobotu poradilo s Tureckem.

Úvod utkání byl podle očekávání opatrný, na obou stranách se spíše objevily náznaky individuálních akcí. Ale potom přišel v osmé minutě šok.

Parádní spolupráce Deca a Ronalda skončila trochu smolně v české síti. Právě třicetiletý špílmachr Barcelony stál na konci celé akce, když svou střelu dorazil za čáru s pomocí teče Marka Jankulovského.

Na Brücknerovy svěřence dolehla nervozita. Byla vidět i na fanoušcích, kteří pak jen sledovali patičky a narážečky portugalského týmu. Národní mužstvo však dostala zpět do hry standardní situace.

Milan Baroš těsně před prvním tréninkem na hřišti v Seefeldu.
Milan Baroš těsně před prvním tréninkem na hřišti v Seefeldu. | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec
Čtěte více:
Brückner překvapil: V útoku nastoupí osamocený Baroš
Baroše jsme nečekali, přiznal po výhře kouč Portugalců

Záloha pracovala do poločasu výborně

Fotbalisté vybojovali v sedmnácté minutě rohový kop. K balonu se u praporku postavil Jaroslav Plašil a poslal vynikající centr do vápna. V hloučku nabíhajících hráčů se kromě Poláka objevil také Libor Sionko, jenž trefil balon přesně do brány - 1:1.

Najednou už to nebyli Portugalci v bílém, kdo určoval tempo. Jestliže někteří pesimisté čekali, že Češi budou jen bránit, byl na omylu. Právě oni po vyrovnání častěji hrozili a nešlo jen o brejky.

Branková příležitost česka. Portugalský gólman Ricardo ji však bezpečně zlikvidoval.
Branková příležitost česka. Portugalský gólman Ricardo ji však bezpečně zlikvidoval. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Aktivitou hýřili Plašil s Polákem, na druhé straně se dařilo Matějovskému. Záloha nejen zakládala akce, ale výborně odebírala balony.

Nedařilo se pouze doplňovat Milana Baroše, jenž několikrát volal: Nemám komu přihrát. Přesto ukázal něco ze své staré formy - od půlící čáry obkličkoval tři protihráče až do vápna, kde však zadáci jeho centr odvrátili.

Po půlhodině hry se začalo utkání kouskovat. Vyhovovalo to především soupeři, který začal zpět získávat převahu. Několikrát zahrozil Ronaldo, nejvážněji v 41. minutě, kdy jeho ránu z pětadvaceti metrů musel Čech vyboxovat.

Těsně před koncem prvního poločasu opět zkoušela štěstí hvězda Manchesteru United. Třiadvacetiletý hráč vyhlášený nejlepším v Premier League však z přímého kopu našel jen rukavice českého brankáře.

"Není nutno, není nutno, aby bylo přimo veselo..." přijela do Ženevy zazpívat skupinka českých fanoušků.
"Není nutno, není nutno, aby bylo přimo veselo..." přijela do Ženevy zazpívat skupinka českých fanoušků. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Podívejte se:
Jak Ženeva žila soubojem Česko - Portugalsko

Do kabin se tak odcházelo za vyrovnaného stavu. Po přestávce se už čeští fotbalisté vrátili ke své taktice, která však tolik nevycházela. Obrana musela hasit jednu nebezpečnou akci Portugalců za druhou.

Ronaldo hvězdou druhé půle

Krátce po pětapadesáté minutě dvakrát zkraje pokutového území udeřil Gomes, nicméně jeho pokusy zlikvidoval Čech.

Uplynula hodina hry, když Plašil opakoval rohový kop. Ujfaluši výborně hlavičkoval a nabíhající Sionko s Barošem jen těsně minuli padající míč. A potvrdilo se pravidlo nedáš - dostaneš.

Deco poslal zprava přesnou přihrávku na Ronalda, jenž stál na hranici vápna. Ten se střelou z voleje neváhal a Petr Čech byl překonán podruhé.

Ronaldo u gólových šancí Portugalců nechyběl.
Ronaldo u gólových šancí Portugalců nechyběl. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Na hřiště vyběhl Stanislav Vlček, jenž nahradil Matějovského. A zakrátko se málem prosadil, když k němu padal centr. Těsně před ním však balon ukopl Paulo Ferreira.

Brückner vsadil vše na ofenzivu, Galáska vyměnil Koller. Marně však hráči v červeném dobývali bílou hráz. Až v 84. minutě se český tým málem dočkal vyrovnání, když opět hlavičkoval aktivní Sionko a jeho pokus Ricardo vyškrábl nad břevno.

Portugalci si vedení hlídali, navíc ještě definitivně potvrdili svou výhru. V nastaveném čase upadl Pepe a sudí Vassaras pískl faul. Jihoevropané ihned rozehráli na Ronalda, jenž před Čechem nahrál střídajícímu Qauresmovi a ten poslal míč do prázdné brány.

Češi tak prohráli ve svém druhém vystoupení na evropském šampionátu 1:3. V neděli je čeká poslední zápas ve skupině, kdy o postup budou hrát opět v Ženevě s Tureckem.

Výsledek:
Česko - Portugalsko 1:3 (1:1)
Branky:
17. Sionko - 8. Deco, 63. Ronaldo, 90.+1 Qauresma.
Česko: Čech - Grygera, Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski - Sionko, Matějovský (68. Vlček), Galásek (74. Koller), Polák, Plašil (86. Jarolím) - Baroš.
Portugalsko: Ricardo - Bosingwa, Pepe, Carvalho, Ferreira - Ronaldo, Petit, Deco, Moutinho (75. Meira), Simao (80. Quaresma) - Gomes (79. Almeida).

 

Právě se děje

Další zprávy