Ostuda svazu nekončí. Češi popletli i svou vlajku

Václav Rojík
29. 5. 2008 13:30
V Edenu otočili i českou vlajku
Zahajovací ceremoniál utkání mezi Českou republikou a Litvou.
Zahajovací ceremoniál utkání mezi Českou republikou a Litvou. | Foto: Eva Foltýnová

Praha - Trapas Českomoravského fotbalového svazu z přátelského utkání české reprezentace s Litvou se dál rozrůstá. Vedle popletení litevské hymny s lotyšskou a záměny obou reprezentací v bulletinu nebyla v úterý v Edenu v pořádku ani česká státní vlajka.

Při zahajovacím ceremoniálu se ze dvou minivzducholodí s emblémem partnera reprezentace, firmy Hyundai, rozvinuly vlajky Litvy a České republiky.

Ta česká však byla vzhledem k hlavní tribuně obráceně. Všichni oficiální hosté a fanoušci sedící na hlavní tribuně, kam směřovaly při hymnách i pohledy hráčů obou mužstev, tak viděli českou vlajku ve svislé poloze s bílým pruhem vpravo.

Tedy přesně obráceně než stanovuje zákon č. 352/2001 Sb. o užívání státních symbolů České republiky.

Čtěte také:
Svaz se Litvě omluvil. Za ostudu padaly hlavy
Ostuda! Litevští fotbalisté slyšeli lotyšskou hymnu

"Na tom zápase jsem nebyl, takže nevím, jestli byla vlajka obráceně, nebo ne. Pokud by si někdo stěžoval, museli bychom to nějak řešit. Zatím o ničem nevím," sdělil pro Aktuálně.cz šéf svazové legislativy Marcel Petrásek.

V paragrafu 9b zákona stojí: "Při svislém umístění je při čelním pohledu na objekt, na němž je státní vlajka umístěna, bílá barva vždy vlevo a modrý klín směřuje vždy dolů."

Článek pokračuje pod videem. Takto byla vyvěšena česká státní vlajka v Edenu

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Za jeho porušení může být podle paragrafu 13a právnická nebo fyzická osoba potrestána pokutou ve výši 10 tisíc korun.

"Takovou sankci může uložit Obecní úřad s rozšířenou působností. K sankci se ale přistupuje při hrubém znevážení státního symbolu," vysvětlil Aktuálně.cz JUDr. František Partík z odboru všeobecné správy správního oddělení Ministerstva vnitra ČR.

"Tohle vidím jako trochu hraniční případ, protože diváci na protilehlé tribuně viděli vlajku ve správném rozložení barev," dodal.

Kontroverzní logo zůstává

Fotbalový svaz by se tak v souvislosti s užíváním státních znaků nedostal do rozporu se zákonem poprvé.

Foto: Ondřej Besperát

Podle ministerstva vnitra nevyhovuje legislativním předpisům ani svazové logo. ČMFS v něm používá státního znaku a na to nedostal potřebné povolení. Navíc ho ještě zčásti překryl fotbalovým míčem.

Na začátku loňského roku vedení fotbalového svazu slibovalo vypsání výběrového řízení na nového loga, nicméně stále používá to původní se státním znakem.

"Na nové logo bylo vypsáno výběrové řízení, ale zatím se nepodařilo najít adekvátní náhradu. Výkonný výbor odsouhlasil, že nové logo se představí spolu s novými stanovami, tedy po valné hromadě na jaře příštího roku," vysvětlil Petrásek.

 

Právě se děje

Další zprávy