Lavička míří do Sparty. Zbyde reprezentaci jen Rada?

roj
27. 5. 2008 12:30
Blíží se velká trenérská rošáda

Praha - Pozornost většiny fotbalových fanoušků poutá už jen nadcházející Euro 2008. Trochu ve stínu blížícího se šampionátu se schyluje na domácí scéně k velké trenérské rošádě. Ve hře není nic menšího než místo budoucího kouče reprezentace a Sparty.

Tato dvě angažmá spolu částečně souvisí, protože u obou se skloňovalo shodné jméno - Vítězslav Lavička.

Jenže současný trenér reprezentační jedenadvacítky je podle svých slov momentálně velmi blízko letenskému angažmá.

"Probíhají intenzivní jednání. V tuto chvíli jsem se už vnitřně rozhodl pro Spartu, ale za předpokladu, že se klub domluví s fotbalovým svazem a dojde k dohodě o ukončení mého působení u týmu do jedenadvaceti let," přiznal Lavička v úterním vydání Deníku Sport.

Vlastimil Košťál na české střídačce před začátkem zápasu v Mnichově.
Vlastimil Košťál na české střídačce před začátkem zápasu v Mnichově. | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Hašek i Jarolím odpadli, Košťál má co vysvětlovat
Ivan Hašek odmítl trénovat českou reprezentaci

Tiskový mluvčí Sparty Jakub Otava zároveň uvedl, že Lavička je momentálně jediným kandidátem na post hlavního kouče v klubu.

V tuzemsku uznávaný odborník tak bude nejspíš čelit velké výzvě.

Bude na něm, aby oživil uvadající slávu Sparty doma i v Evropě. Letenským se už dva roky po sobě vyhnuly miliony z Ligy mistrů a v lize se před ně v mnohém dostala konkurenční Slavia. Situace v nejúspěšnějším celku samostatné české ligy začíná být kritická.

Do nového angažmá chce Lavička jít se současným asistentem u "jedenadvacítky" Michalem Zachem, takže před klíčovými kvalifikačními duely o postup na ME 2009 s Tureckem a na Ukrajině zřejmě přijde mládežnická reprezentace o kompletní vedení.

Situace okolo Vítězslava Lavičky by se měla definitivně rozuzlit nejpozději do pátku. Do té doby by měl trenér vyřešit své závazky vůči reprezentaci s manažerem Vlastimilem Košťálem.

Čtěte také: Sparta shání trenéra. Zn. Měl by umět zkrotit Řepku

Rada jediným kandidátem?

Na něj v blízké budoucnosti čeká ještě větší úkol. Vybrat nástupce Karla Brücknera u reprezentačního "áčka". Jenže jeho "konkurz" na lídra národního týmu se spíše mění ve frašku.

Vítězslav Lavička opustí jednadvacítku a pokusí se resuscitovat uvadající Spartu.
Vítězslav Lavička opustí jednadvacítku a pokusí se resuscitovat uvadající Spartu. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

První svazový místopředseda představil čtveřici kandidátů - Ivan Hašek, Karel Jarolím, Vítězslav Lavička a Petr Rada. Jenže tři adepti z Košťálovy nabídky poměrně rychle vycouvali a zbyl jen jediný.

Pohříchu ten, co má na svém kontě nejméně uspěchů a z výše jmenovaných zřejmě i nejslabší renomé. Petr Rada, současný Brücknerův asistent.

Manažer Košťál však vidí situaci optimističtěji. "Petr Rada byl v zahraničí už jako hráč, odvedl dobrou práci v Jablonci, byl ve finále domácího poháru, teď pracuje dobře v Teplicích a je u Karla Brücknera. Je hlavně velký bojovník a typ, co na sobě pracuje, i co do jazyků," vychválil manažer asistenta u národního týmu v posledním čísle magazínu Hattrick.

Vrcholem Radovi trenérské kariéry je finále Poháru ČMFS a zahraniční zkušenosti sbíral coby kouč v druholigové Fortuně Düsseldorf. Za ní také nastupoval ještě jako hráč. Mimoto hrál v Německu také za Rot Weiss Essen a Jahn Regensburg. Je to na pozici reprezentačního kouče dostatečná kvalifikace?

Čtěte více:
Zemana odmítám, tvrdí Košťál. A Haškovi dám čas
Jarolím reprezentaci odmítl. Soustředí se na Slavii

Podle manažera Košťála ano. U hlavního muže v pozadí české reprezentace je Rada na úplně opačném konci žebříčku než například Zdeněk Zeman, jenž mimo jiné získal druhá místa v italské lize s římským Laziem i AS.

"Osm let nevedl žádný velký tým a dva roky je už bez angažmá, protože mu je nikdo nenabídl. Takže to asi není člověk na vrcholu," zdůvodnil opakovaně Košťál svůj názor na v Itálii slavného kouče.

Zdá se, že reprezentační kormidlo zbyde bez fanfár na Petra Radu, ale možná ještě není úplně rozhodnuto. Další návrhy na budoucího kouče zazněly na posledním ligovém shromáždění.

Kluby první a druhe ligy měly možnost posílat na ČMFS své představy o obsazení pozice reprezentačního kouče. Vedle Zemana se objevilo i jméno Miroslava Beránka.

 

Právě se děje

Další zprávy