Sigma porazila Spartu a získala první trofej v historii

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
2. 5. 2012 21:08
Finále Poháru: Sparta - Sigma 0:1 (0:0)
Fotbalisté Sigmy se radují ze zisku své premiérové trofeje
Fotbalisté Sigmy se radují ze zisku své premiérové trofeje | Foto: CPA Eduard Erben

Plzeň - Vítězem Poháru České pošty se stali fotbalisté Sigmy Olomouc, kteří v plzeňské Doosan Areně porazili ve finále pražskou Spartu 1:0.

Rozhodující branku utkání vstřelil ve 47. minutě Michal Vepřek.

Sigma se tak může radovat z historicky první trofeje v českém či československém poháru, ale zároveň z vůbec první velké trofeje v historii klubu.

První trofeje se v 62 letech dočkal i trenér Olomouce Petr Uličný, který po sezoně ukončí kariéru. 

Čtěte také:
Zápas jsme sledovali v online reportáži
Uličný: Když jsem se vracel, o tomhle jsem vůbec nesnil

Zápas začal opatrně, ve 13. minutě se ale zničehonic v první velké šanci objevili hráči Sigmy, když po chybě Jiřího Jarošíka, který se vrátil do základní sestavy Sparty v roli defenzivního záložníka, vyslal Zdeněk Klesnil kolmicí za obránce Jana Schulmeistera, který trefil tyč. Odražený míč si doběhnul Schulmeister, ale míč mířící do prázdné brány nohou srazil do zámezí Manuel Pamič.

Poté převzala iniciativu Sparta. Nejprve Ladislav Krejčí trefil po centru z levé strany vrchní stranu břevna a poté Marek Matějovský z přímého kopu zhruba z 18 metrů jen těsně minul roh branky, kterou hájil Zdeněk Zlámal.

Do druhého poločasu vstoupili Hanáci jak pokropení živou vodou a hned v jeho první minutě vybojovali rohový kop. Odražený míč se dostal za velké vápno k Michalu Vepřkovi, ten si míč posunul před sebe a střelou z deseti metrů se trefil přesně k protější tyči.

V 56. minutě mohla vést Sigma už dva góly. Po hrubce Jakuba Brabce ve středu pole uháněl na brankáře Tomáše Vaclíka Schulmeister, ani tentokrát ho však tváří v tvář nepřekonal, když míč poslal těsně vedle pravé tyče.

O deset minut později mohla Sparta vyrovnat, když po Krejčího centru z levé strany pálil z hranice velkého vápna Matějovský, Zlámal však konečky prstů vyrazil míč mimo tyče.

Naopak o minutu později propásla obrovskou šanci Sigma, když tři hráči hanáckého týmu uháněli po rohovém kopu Sparty na obránce Manuela Pamič, Vepřek však nezvolil správné řešení, když trefil Pamičovu nataženou nohu.

Srovnání měl v 83. minutě na hlavě Léonard Kweuke, po přistrčení Andreje Keriče hlavičkoval z malého vápna, Zlámal si však s jeho pokusem poradil. O minutu později pak mohl skórovat i Krejčí, střelu z dvanácti metrů však poslal vysoko nad bránu.

Výsledek:

Sparta Praha - Sigma Olomouc 0:1 (0:0)

Branka: 47: Vepřek. Rozhodčí: Paták - Wilczek, Pelikán. ŽK: Kweuke, Hušbauer (oba Sparta). Diváci: 7231.
Sparta: Vaclík - Přikryl, E. Brabec, J. Brabec (59. Holek), Pamič - Jarošík - Sionko (73. Kerič), Matějovský, Hušbauer (88. Grajciar), Krejčí - Kweuke. Trenér: Hašek.
Olomouc: Zlámal - Janotka, Dreksa, Škerle, Vepřek - Kučera, Pospíšil - Schulmeister (90.+2 Hála), Ordoš, Navrátil (86. Nepožitek) - Klesnil (69. Varadi). Trenér: Uličný.

 

Právě se děje

Další zprávy