Sparťanský golem Kweuke napravil chybu v Matrixu

Luděk Mádl Luděk Mádl
16. 4. 2012 8:00
Plzeň dalšího zakopnutí Sparty nevyužila. Co dnes Liberec? Vrátí se do čela ligy?
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zdvihnou oči a na světelné tabuli září na Letné skóre 0:2. To je pro sparťany v této sezoně stará vesta.

Tohle deja vu si prožili s Libercem, Mladou Boleslaví, Plzní, Příbramí a teď i s Teplicemi. A znalci cyberpunkové filmové trilogie si hned vzpomenou, že deja vu je ve skutečnosti chyba v Matrixu.

O fotbalu čtěte více:

 I fotbalová Sparta se nyní ztrácí ve virtuální realitě. Už čtvrtým měsícem by v klubu měla probíhat naprogramovaná revoluce, zaštiťovaná vzory typu Barcelony či Realu Madrid. Doprovází ji vize atraktivního herního stylu, který povede k úspěchům i spokojenosti fanoušků z estetického zážitku z utkání.

Realita se ovšem odráží na trávníku, a tam Sparta pořád zoufale plápolá. Ovšem pozor! Na rozdíl od čtveřice předchozích mačů, kdy průběžná ztráta ve skóre 0:2 vedla vždy k porážce (až debaklu) sparťanů, tentokrát se vše vyvinulo jinak.

Kweukeho zásluhou Sparta alespoň vyrovnala. A jak se zdá, ve finiši ligy bude mít každý jednotlivý bodíček cenu zlata, možná že právě tenhle rozhodne o trofeji. 

Plzeň nabídnutou šanci nevyužila

Sparta má totiž v boji o zisk titulu dva konkurenty. A ten z Plzně naservírovanou příležitost přiblížit se Letenským na rozdíl pouhých dvou bodů včera nevyužil. Viktoria totiž na hřišti své žižkovské jmenovkyně nedokázala vyhrát a její ztráta tak zůstává čtyřbodová.

Poslední slovo ve 25. kole řeknou dnes večer fotbalisté Ostravy a Liberce. A ať už to slovo bude jakékoli, bude mít obrovskou váhu pro vývoj soutěže.

Zachraňující se Ostraváky může případná výhra posunout v tabulce před "klokany", a to na příčku, která by v konečné tabulce znamenala záchranu. Výhra Libereckých by zase Štajnera a spol. posouvala do čela tabulky, před Spartu. Dnešní výsledek prostě naznačí mnohé.

Objevený šém a růže na poušti

Sparta-Teplice 2:2. Zatímco na podzim poletoval Martin Hašek za postranní čárou s mikrofonkem, teď pro změu místo ufona připomíná sňatkového podvodníka. O titul se totiž s pomocí kolegů z realizačního týmu rozhodl bojovat pěstováním mušketýrského kníru.

Jinak se ale ve Spartě zase tak moc nemění. Tedy kromě toho, že na podzim se Spartě spílalo za nemoderní herní styl, který pod GSM Chovancem vyvažovala ligovými body. A teď, za GSM Hřebíka, se o moderním stylu sice mluví, ale jaksi vázne realizace.

Aktivní presink a bleskový přechod z obranného postavení do útočného a opačně. To měly být mj. atributy Hřebíkovy revoluce. Jenže v sobotu je na Letné nabízely Teplice, ne Sparta.

V Liberci před týdnem Sparta zazářila  i proto, že s ní Slovan hrál otevřenou partii. Zato sevřenou obranu (jako tu teplickou) Sparta prostě neumí otevřít. Není divu, když  není schopná rozehrát bleskovou kombinační akci "z první" jako špičkové týmy, o nichž hovoří jako o svých vzorech.

Režisér hry Matějovský si balon většinou zastaví, podívá se doleva, doprava, pak se nad balonem dvakrát otočí tam a zpátky - a pak rozehraje do strany nebo dozadu. A Sparta tak spustí svoje "chodí pešek okolo, nedívej se na něho." A to asi ta slibovaná ultramoderna nebude.

Leo Kweuke, kanonýr Sparty
Leo Kweuke, kanonýr Sparty | Foto: Eduard Erben

Sparta byla proti Teplicím velmi statická, bez pohybu. Třetí zápas v osmi dnech odehraný v prakticky totožné sestavě se na hráčích negativně projevil, ukázali, že "anglický týden" fyzicky dobře nezvládají.

Hlavně, když musí dohánět ztrátu. Fakt, že zadáci Sparty čas od času působí dojmem, že fotbal hrají poprvé v životě (v sobotu to potkalo Jarošíka), a nabízejí tak soupeři lákavé situace ke skórování, dostává totiž Letenské pod obrovský tlak. Připomeňme, že od dalšího gólového ohrožení zachránil Spartu v sobotu chybně zdvižený ofsajdový praporek. A gól na 0:3 měl navíc na hlavě Rosa.

Z toho už by se Sparta nevymotala, ale dvougólovou ztrátu teď stáhnout zvládla. A to díky dvěma faktorům:

1) Prvnímu gólu předcházela kolmá akce, která zčistajasna vykvetla z šedi sparťanské hry jak růže na poušti. Že by první záblesk oné herní revoluce? 2) Právě tenhle okamžik vložil po čase opět šém do hlavy kamerunského golema jménem Leonard Kweuke.

O jeho góly se na začátku podzimu opírala Chovancova Sparta, jeho góly nutně potřebuje i ta Hřebíkova. Přidá další?

Derby dvou Viktorií: bod byl málo oběma

Žižkov-Plzeň 0:0. V zákulisí o tom mluvil kdekdo: Sparta a Liberec se budou přetahovat, a zezadu je přejede Plzeň, díky zákulisní síle a dobrému losu. Jenže to by nejdřív musela vyhrát na hřišti posledního...

Navzodry 70 procentům držení míče plzeňský tým z Prahy víc než bod za bezgólovou remízu neveze. Šance byly, efektivní zakončení ne. Ztratil Vrbův wunderteam své kouzlo?

Nutno každopádně dodat, že jarní celek Žižkova se od toho podzimního liší jako den a noc. Pod vedením trenéra Nádvorníka šel tým výkonnostně prudce nahoru. Jenže ztrátu má obrovskou a jednotlivými bodíčky za remízy ji asi nedožene.

Sázka na Webera opravdu nevyšla

Zoufalý Jozef Weber
Zoufalý Jozef Weber | Foto: Jakub Šafránek

Bohemians 1905-Mladá Boleslav 0:3. Konkrétně na "klokany" jich Žižkovští ztrácejí ještě pět. Je dost dobře možné, že Bohemka už se rozhodla v tomto ročníku nebodovat... Jenomže i kdyby ji Viktoria předhonila, musela by pod sebe stlačit ještě jeden celek.

"Klokaní" boj o udržení vyústil tentokrát v debakl. A nutno dodat, že to všechno načala fenomenální trefa Jakuba Mareše, která jako by do Edenu spadla odněkud ze San Bernabeu. Do "klokaní" rakve tak byl zaražen hřebík opravdu mimořádně blyštivý, což je ovšem jistě velmi chabá útěcha pro Bohemians.

Vedení klubu hovoří sice v souvislosti s koučem Weberem, který přišel na jaře, o koncepčních vizích. Pokud by ovšem chtělo ligu zachránit, mělo by místo tohoto naivního snílka, vzývajícího i těsně nad propastí kombinační hru, angažovat neprodleně nějakého "šíleného Franze", který by týmu dramaticky zvednul morálku.

Musel by být ovšem natolik šílený, aby angažmá v klubu, který za celé jaro získal jediný bod, ještě vzal.

Třetí hattrick ligy satisfakcí za zářez

Slovácko-Hradec Králové 0:3. Východočechy před týdnem penaltově "fiknul" sudí Adámek v duelu s Baníkem. Reakce slečny Damkové byla rychlá: Adámek byl vyškrtnut pro zbytek jara z ligové listiny. Efektivnější satisfakcí byla ovšem pro Hradec dozajista vysoká výhra na Slovácku.

Věřte, nevěřte tři góly Vojtěcha Štěpána vyčarovaly terpve třetí hattrick této ligové sezony. Ty první dva si ještě na podzim zapsal David Lafata.

Lafatovi nepomonla ani penalta "peltovka"

Jablonec-Dukla 0:2.Jenže právě zmíněný jablonecký šutér nemá na jaře zdaleka takovou jistotu jako před půl rokem. Potvrdil to i proti Dukle, když za stavu 0:1 zahodil penaltu. Dodejme, že sudím vymyšlenou penaltu "peltovku". Dukle stačily dvě akce na dva góly, tabulkou stoupá neskutečně vysoko.

To jablonecký kouč má hlavu v dlaních.

"Logika je jasná, buď se musí vyměnit dvacet hráčů, nebo přijde nový trenér," pronesl po utkání František Komňacký. O tom, že odejde on (a to do Olomouce), se příliš nepochybuje. Ale nejspíš by to chtělo pořádně provětrat i zhýčkaný kádr, který sice boss Pelta štědře platí, ale mnozí hráči za to přestali odvádět dobrou práci.

Cipro porazil Slavii. Nechystá comeback?

František Cipro
František Cipro | Foto: Lukáš Drštička

České Budějovice-Slavia 1:0. Vrba, Lavička, Psotka - ti všichni údajně vycouvali z jednání o trenérské pozici ve Slavii z obav, co fotbalu nepříliš znalý majitel Aleš Řebíček hodlá s klubem provádět. I proto se v zákulisí stále častěji skloňuje jméno Františka Cipra. To je takový srdcař, že by Slavii i za takové situace jistojistě vzal.

V pátek Cipro oslavil výhrou nad ní své 65. narozeniny a těžko říct, jak vnímal situaci, že ji tak z lavičky Českých Budějovic stlačil právě pod Jihočechy na 12. příčku v lize. Třeba ho mohlo napadnout, že takový klub může v příštích sezonách stoupat jen a jen výš. Pokud ovšem Slavia v létě významně nezkvalitní kádr, na žádný velký progres to nevypadá.

Perla kola: kulometná palba na Hané

Olomouc-Příbram 4:4. Šest gólů na jaře padlo v zápase Sigmy s Libercem, pět v Boleslavi. A teď na Andrův stadion dorazila ofenzivně vyladěná Příbram, takže diváci viděli rovnou osm kousků. Hanáci prostě umějí otevřít gólová stavidla - a to před svojí i soupeřovou brankou.

Kouč hostí Vavruška si po utkání postěžoval, že ofenzivní výkony jeho týmu média dostatečně neoslavují. Takže to napravme a oslavujme: To, co Příbram předvádí, je budoucnost fotbalu. Taková Sparta o něčem podobném zatím jenom mluví. Třeba to také dokáže. Nešlo by jí to ale lépe třeba s trenérem Vavruškou?

 

Právě se děje

Další zprávy