Dopingoví lovci jdou po Zapalačovi: Rok trestu? Málo

Luděk Mádl Luděk Mádl
11. 4. 2012 7:00
Dopingovou kauzu rozsekne až Český olympijský výbor
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Se slavným cyklistou Albertem Contadorem má fotbalista Petr Zapalač jedno společné. Bohužel asi to, oč stojí nejmíň.

U obou sportovců totiž dopingoví komisaři našli v jejich organismu zakázaný steroid clenbuterol.

Španělský cyklista za svůj prohřešek "vyfasoval" zpětně uplatněný dvouletý trest. Škrtli mu tedy výhry na Tour de France 2010 a Giro d'Italia 2011. A do pelotonu se může vrátit letos v létě, ovšem až po Tour de France.

To žižkovský fotbalista Zapalač dopadl u českých fotbalových orgánů mnohem lépe. Odešel totiž od nich jen s ročním zákazem startu. Jenže to se zase nelíbí Antidopingovému výboru ČR. Vyžaduje dvouletý trest. Jako u Contadora.

O fotbalu čtěte více:

"Odvolali jsme se v té věci k rozhodčí komisi Českého olympijského výboru, to je ve věcech dopingu nejvyšší rozhodovací orgán v Česku," řekl deníku Aktuálně.cz Jan Chlumský, šéf exekutivy Antidopingového výboru ČR.

"Rozhodčí komise ČOV projedná případ příští čtvrtek, tedy 19. dubna. Již byl k tomu vybrán tříčlenný senát. Rozhodnutí pak lze očekávat do 14 dní po zmíněném zasedání," říká Alexandr Kliment, mluvčí ČOV.

Proti rozhodnutí rozhodčí komise ČOV už je případně možné jediné odvolání: k Mezinárodní sportovní arbitráži CAS v Lausanne.

Byl jen náhradníkem, přesto ho vylosovali na test

Na kalendáři visel ten den lístek s datem 18. září 2011. Žižkov hrál s Teplicemi, a přestože Petr Zapalač celý mač proseděl na lavičce náhradníků, vylosovali ho na dopingovou kontrolu.

Dva zápasy pak v lize stačil ještě odehrát, naposledy si kopnul do míče 1. října 2011 proti Bohemians. Pak přišla na klub zpráva, že dopingovým testem neprošel, nález byl pozitivní na clenbuterol.

Případu se chopila Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR. A rozhodla zastavit Zapalačovi činnost na 18 měsíců. Čtyřiadvacetiletý fotbalista se odvolal a Odvolací a revizní komise FAČR k němu byla ještě vlídnější. Snížila mu trest na 12 měsíců.

"Vzali jsme v úvahu, že už při odebírání vzorku Zapalač dopingovému komisaři přiznal, že užil lék na astma, který clenbuterol obsahuje," vysvětlovala tehdy pro deník Aktuálně.cz předsedkyně ORK Markéta Haindlová. A dodala: "Z dokumentace je patrné, že ten lék skutečně potřebuje, astmatem trpí."

Klub ho nechal jeho osudu, zželelo se hráče Haindlové

Komise podle slov své předsedkyně přihlédla i k Zapalačově tvrzení, že ve Viktorii Žižkov neabsolvoval ani lékařskou prohlídku. "Hráč byl tedy ze strany klubu ponechán svému osudu," konstatovala Haindlová a snížila hráči trest na rok.

To ovšem zdvihlo ze židle šéfa českého antidopingového výboru. "Za takovou látku, jakou našli Zapalačovi, se standardně dávají dva roky. Dle mého mínění dosud ten fotbalista nepřednesl nic, co by u něj mělo směřovat ke snižování trestu, a to dokonce až na polovinu normální sazby," říká Jan Chlumský.

"Existují polehčující okolnosti, které umožňují snížení trestu, ale žádné pádné důkazy toho, že by v tomto případě byly ve hře, dosud předloženy nebyly," míní Chlumský.

"Zapalač si měl zažádat o takzvanou terapeutickou výjimku. Kdyby užívání léku na astma nahlásil dopředu, nedostal by žádný trest," reaguje Haindlová. "Navíc bylo prokázáno, že užívání léku v tomto množství nemohlo zvyšovat Zapalačovu sportovní výkonnost. K tomu všemu jsme přihlédli a trest snížili. Pan Chlumský s tím tehdy souhlasil, nevím, proč teď změnil názor."

Chlumský upřesňuje, že užívání inkriminovaného léku obsahujícího clenbuterol by Zapalačovi neprošlo, ani kdyby ho před sezonou nahlásil. "Tohle je nejsilnější preparát na trhu. Nikdo by mu nepovolil užívat tohle a hrát přitom fotbalovou ligu."

Žižkov čeká, jak se celá věc vyvine

Případ je tedy stále otevřen. A otázkou zůstává, zda Zapalač od října zase bude moci hrát fotbal, nebo zda se jeho kariéra zkomplikuje ještě víc.

"Zatím trénuje s naším B-týmem a chodí snad někam do práce," říká Jiří Rýva, sportovní ředitel Viktorie Žižkov, a dodává: "Vyčkáváme, jaké bude v tom případu konečné a definitivní rozhodnutí."

 

Právě se děje

Další zprávy