Pískal sudí pro mafii? Peltův svaz už dal kauzu policii

Luděk Mádl Luděk Mádl
30. 3. 2012 16:25
Písknul tři penalty. Je v podezření, že kvůli sázkařské mafii

Praha - Na obzoru se rýsuje nový megaskandál českého fotbalu. Rozhodčí Tomáš Lakomý je v podezření, že zmanipuloval zápas dorostenecké ligy Baník Ostrava - Slovácko (3:3), a to ve prospěch sázkařského gangu.

"Řešíme věc s Policií ČR, její zástupci ode mě před chvílí odešli z kanceláře," řekl deníku Aktuálně.cz Martin Synecký, bezpečnostní manažer fotbalové asociace.

O fotbalu více čtěte:

O kauze napsal jako první server fotbalnaplno.cz. Upozorňuje, že Lakomý v zápase nařídil tři pokutové kopy, zápas nastavoval téměř o dvanáct minut, přičemž poslední penaltu písknul těsně před koncem. Web přináší spekulaci, že Lakomému mohlo jít o to, aby v zápase padlo co nejvíce branek.

Na množství gólů, a to i v české dorostenecké lize, se dá sázet na internetu. "Přiznám se, že jsem vůbec netušil, že se i na mládežnické soutěže vypisují někde nějaké sázky," diví se Miroslav Pelta, předseda fotbalového svazu.

Upozornění přišlo anonymně, na protikorupční linku

"Na to, že v tom zápase nemuselo být všechno v pořádku, jsme byli anonymně upozorněni prostřednictvím naší protikorupční linky," říká Martin Synecký. Ten dnes o celém případu informoval i Policii ČR.

Dalším informačním zdrojem, který v sídle fotbalového svazu vzbudil zájem o utkání a podezření s ním spojená, byl zápis o utkání. "Byla v něm námitka, že sudí bezdůvodně natahoval utkání o necelých dvanáct minut," říká bezpečnostní expert FAČR.

"Jsme domluveni, že pro policisty připravíme další informace a podklady, aby na tom případu mohli pracovat," dodává Synecký.

Pelta: Nejsme detektivní kancelář, spoléháme na policii

"Kolem toho zápasu se patrně děly divné věci, je zapotřebí celou věc co nejdůkladněji prošetřit. Fotbalový svaz bohužel není detektivní kancelář, proto jsme celou věc předali policejním orgánům," zdůrazňuje Miroslav Pelta, šéf svazu.

Důležitým aspektem celé kauzy bude zjišťování, zda na zmíněný zápas, který se hrál minulý týden, opravdu někdo v Evropě nadstandardně sázel.

Svaz zjišťuje, jestli zápas provázely nestandardní sázky

Existuje systém vybudovaný ve spolupráci UEFA, evropské asociace sázkových kanceláří a Europolu. Ten umí vyhodnotit, zdali na konkrétní střetnutí nebylo vsazeno podezřele mnoho peněz. "Požádali jsme Sportradar, který ten systém provozuje, aby nám informaci o tomto utkání zaslal, očekáváme ji v nejbližších dnech," říká Synecký.

Rozhodčí Lakomý má až do vyšetření případu pozastavenou delegaci na další utkání. Telefon reportérovi Aktuálně.cz nezdvihl, nereagoval zatím ani na zaslanou SMS-zprávu.

DVD ze zápasu se tajuplně ztratilo

Celý případ má ještě jeden podezřelý aspekt. Ze zápasu byl standardním způsobem pořízen obrazový záznam. Jenže ten se jaksi ztratil. "To DVD nemáme. Asi ho zašantročil někdo ze sportovního úseku," říká Michal Otava, mluvčí Baníku Ostrava.

"No to mi ani neříkejte, o tom, že se ten záznam ztratil, o tom nic nevím," kroutí nevěřícně hlavou Synecký.

Baník Ostrava k celé věci vydal tiskovou zprávu: "O problematickém způsobu řízení zápasu jsme měli povědomí. Vzhledem ke spoustě problémů, které musíme řešit pro zachování existence klubu, jsme vydali pokyn, aby se DVD se zápasem do Prahy neposílalo ihned. Byli jsme přesvědčeni, že se jednalo o okamžitý výbuch emocí, které jsou ve sportu, zejména mládežnickém, zcela běžné. Dnes to samozřejmě vnímáme jako chybu a za to se omlouváme."

DVD však prý nyní opravdu není k nalezení. "Vnímáme to jako závažné pochybení celého sportovního úseku FC Baník Ostrava, které neomlouvá ani fakt, že celý klub prochází zásadní restrukturalizací. Celou záležitost důkladně prošetříme a vyvodíme z ní nekompromisní opatření.  Uděláme vše pro to, abychom toto naše selhání napravili."

Damková: Lakomý vše popírá

"Rozhodčí Lakomý samozřejmě tvrdí, že vše proběhlo v pořádku. Nicméně všechny zprávy okolo hovoří proti tomu, co říkal," sdělila Dagmar Damková, předsedkyně komise rozhodčích, Českému rozhlasu.

"Nemáme nic podloženo, vyšetřeno, jsou to všechno jen domněnky. Ale to není na vyšetřování komise rozhodčích. Teď už je to asi na policii," dodává Damková.

 

Právě se děje

Další zprávy