Královec viní z chyb pomezní. Řepka? Emoce bez vulgarit

Luděk Mádl Luděk Mádl
27. 3. 2012 11:00
Skandál v Plzni zavinili podle sudího Královce jeho asistenti
Rozhodčí Pavel Královec
Rozhodčí Pavel Královec | Foto: Jan Cigánik

Plzeň - Takový skandál liga dlouho nepamatuje.

Rozhodčí Pavel Královec se v utkání Plzeň-Č. Budějovice (4:0) ocitl v roli popleteného krále z Pyšné princezny, který u druhého gólu odvolával, co předtím odvolal - a nakonec gól chybně uznal.

Gól nejdřív platil, pak chvíli ne a nakonec zase ano. Navzdory Bakošově hraní rukou.

"Všichni si teď ukazují na mě, ale může za to asistent Radek Kocián," nebere si v rozhovoru pro Aktuálně.cz servítky zkušený sudí, který je nominován i na Euro 2012.

O fotbalu čtěte více:

První kudlu do zad mu vrazil asistent číslo jedna Radek Kocián. Sůl do rány pak ještě přisypal druhý asistent Robert Hájek Ten Královce zase "zradil" při plzeňském gólu na 3:0, kdy pustil jasný ofsajd.

Co pískal Královec

Sezona 2011/12

Mezistátně přátelsky: Anglie-Švédsko, Ukrajina-Bulharsko

Liga mistrů: Lyon-Záhreb, Manchester City-Villarreal, CSKA Moskva-Lille

Evropská liga: Fulham-Dněpropetrovsk, Lazio-Atlético Madrid, Hannover-Lutych

Nejvíc diskusí vzbudila branka na 2:0. Předsedkyně komise rozhodčích Damková kritizovala způsob, jakým jste s kolegy situaci řešili. Jak tedy vše proběhlo podle vás?

"Padla branka a já jsem ze svého úhlu pohledu žádné provinění proti pravidlům neviděl. Tak jsem ji uznal. Pak jsem zahlédl reakce budějovického obránce Řepky, který upozorňoval na to, že došlo k hraní rukou. Pak do toho vstoupil čtvrtý rozhodčí Ardeleanu, který mě upozornil na to, že k hraní rukou podle něj opravdu došlo. A proto jsem platnost gólu zrušil."

Jenže tím to ještě všechno nekončilo...

"Ano. Přihlásil se asistent Radek Kocián, který mi sdělil, že si je na milion procent jistý, že Bakoš míč rukou nezasáhl a že branka byla regulérní. Tak jsem na něj dal a branku zase uznal."

Spekulovalo se o tom, že Ardeleanu nebo Kocián brali v úvahu videozáznamy akce, které viděli buď na televizním monitoru, nebo na velké obrazovce na stadionu. Bylo to tak?

"Kolega Ardeleanu mi to hlásil podle toho, co viděl na vlastní oči. Na co se díval pan Kocián, to opravdu nevím."

Třetímu gólu zase předcházel jasný ofsajd.

"Ale druhý asistent mi ho nesignalizoval. Takže branka byla uznána. Všichni si teď ukazují na mě, ale hlavní rozhodčí všechno vidět nemůže. Měli bychom na hřišti působit jako tým a mít k sobě důvěru. Jinak to nemůže fungovat."

Foto: Lukáš Drštička

Po tomhle plzeňském představení už asi ve zmíněné asistenty velkou důvěru mít nemůžete. Na evropské scéně tradičně působíte s asistenty Wilczekem a Kordulou. Asi byste je měl raději po ruce i v ligových zápasech, že?

"Tak to by bylo samozřejmě nejlepší. Ale je jasné, že pokaždé to nejde."

Položím vám hypotetickou otázku: Sám jste porušení pravidel neviděl, dva vaši kolegové se na posouzení situace neshodli. Uvítal byste možnost přerušit zápas, jít si sednout k monitoru a pořádně si situaci přehrát, abyste mohl rozhodnout s čistým svědomím, zda branka byla regulérní, či ne?

"Odpovím vám také hypoteticky: Kdyby za brankou stáli brankoví rozhodčí Zelinka a Příhoda, kteří se mnou jezdí na zápasy Ligy mistrů nebo Evropské ligy, tak by byla ta situace na milion, ne, na dva miliony procent posouzená správně."

V Gambrinus lize ale brankoví rozhodčí nasazováni nebývají. Dáváte přednost této Platiniho variantě před řešením sporných situací u videa?

"Jak říká, kdyby tam byli ti brankoví rozhodčí, jsem si jist, že bychom tu situaci společně posoudili správně." 

Proskočily spekulace, že na vás o poločasové přestávce při odchodu do kabin údajně zaútočil obránce hostí Tomáš Řepka. Prý už jste měl v ruce červenou kartu, ale nakonec mu ji neukázal. Tak jak to tedy bylo?

"Kdepak, žádnou červenou kartu jsem v ruce neměl. Tomáš Řepka se dožadoval vysvětlení toho, jak je možné, že gól nejdřív platí, pak ne a pak zase ano. Víte, že on takové situace řeší v emocích, ty tam byly. Ale vulgarity ne."

 

Právě se děje

Další zprávy