Pilař zaplatí za nafilmovanou penaltu 30 tisíc

Sport ČTK Sport, ČTK
15. 3. 2012 17:30
Trest dostal i Zápotočný: stop na dva zápasy
Václav Pilař
Václav Pilař | Foto: Jakub Šafránek

Praha - Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR udělila plzeňskému záložníkovi Václavu Pilařovi pokutu 30 tisíc korun za nafilmování penaltového faulu v utkání 19. kola první ligy na hřišti pražské Sparty. 

Letenský obránce Tomáš Zápotočný za surový zákrok ve stejném utkání na hostujícího Daniela Koláře dostal trest na dva soutěžní zápasy. Novináře o tom informoval mluvčí komise Jaroslav Kolář.

Pilař v 53. minutě šlágru na Letné postupoval směrem ke sparťanské brance, když ho skluzem zakřižoval domácí stoper Jiří Jarošík.

Čtěte také:

Plzeňský hráč nadskočil, skácel se k zemi a rozhodčí Libor Kovařík odpískal penaltu. Opakovaný záběr ale prokázal, že se domácí obránce Pilaře nedotkl.

"Disciplinární komise rozhodla, že došlo k disciplinárnímu prohřešku simulování hráče, i když ta hranice rozlišit, zda šlo o simulování nebo ne, byla velmi tenká," uvedl po čtvrtečním zasedání Kolář.

Pilařovo filmování komise ohodnotila stejnou pokutou jako na podzim simulování jabloneckého Davida Lafaty. Ten v souboji se Žižkovem rovněž přihrál penaltový faul.

Dvacet tisíc musel na podzim zaplatit teplický Tomáš Vondrášek za simulování proti Slovácku, loni v květnu dostal mladoboleslavský Jan Chramosta trest na jeden zápas a pokutu 20 tisíc korun za filmování v semifinále domácího poháru proti Kroměříži.

"Každý případ je trošku jiný. Tento se blížil k případu Lafaty, proto komise postupovala tímto směrem a zasadila tento trest do kontextu trestu Lafaty," prohlásil Kolář.

"Rozhodnutí plně respektujeme. Vašek zopakoval to, co bezprostředně po utkání (pozn. že musel nadskočit před Jarošíkovým skluzem), i tak to ale bylo zčásti posouzené jako simulování," řekl generální manažer Viktorie Adolf Šádek.

"Přihlíželo se i k tomu, že do toho velmi nešikovně šel Jarošík a u Vaška byl tento případ první. Jsme hlavně rádi, že nedošlo k jeho zranění a bude se moci soustředit už jen na fotbal," dodal Šádek.

Sparta: Trest přijímáme, Tomáš není recidivista

U Zápotočného šlo podle disciplinární komise o surovou hru a sparťanský zadák měl dostat za zákrok na Koláře krátce před penaltou červenou kartu.

"Jak podle disciplinárky, tak i podle komise rozhodčích a delegáta měl být vyloučen. V tomto případě je podle disciplinárního řádu minimální trest dva zápasy," řekl Kolář.

Tomáš Zápotočný
Tomáš Zápotočný | Foto: sparta.cz

Zápotočný bude Spartě chybět v pátečním ligovém duelu s Ostravou a ve středu v úvodním utkání čtvrtfinále domácího poháru s Mladou Boleslaví. V posledním zápase na Žižkově Zápotočný vypadl ze základní sestavy.

Sparta se proti verdiktu na spodní hranici trestního sazebníku odvolávat nehodlá.

"Trest přijímáme, přestože Tomáš není v žádném případě recidivistou. Za celou dobu od svého návratu ze zahraničí nasbíral v soutěžních utkáních jako stoper pouze pět žlutých karet a žádnou červenou," uvedl mluvčí Sparty Ondřej Kasík.

"Nadneseně můžu říct, že v budově asociace vůbec nevěděl, kde disciplinárka zasedá. Tomáš v žádném případě nechtěl protihráči ublížit, zranit ho. Sám uvedl, že se jednalo spíše o jeho nešikovnost," dodal Kasík.

Komise bude simulování dál trestat. Na své další zasedání předvolala záložníka Slovácka Ladislava Volešáka, který podle jejího názoru v uplynulém kole nafilmoval penaltu v zápase proti Bohemians 1905.

 

Právě se děje

Další zprávy