Trenérem Slavie zůstává mladý Poustka, Lavička řekl ne

Luděk Mádl Luděk Mádl
14. 3. 2012 10:00
Slavia ponechala ligový tým Poustkovi. Neřekla dokdy
Martin Poustka.
Martin Poustka. | Foto: Eduard Erben

Praha - Trenérem fotbalistů Slavie zůstává šestatřicetiletý Martin Poustka, který po odstoupení Františka Straky vedl tým jako provizorní kouč v ligovém utkání s Jabloncem.

O fotbalu čtěte více:

Slavia nijak nespecifikovala, dokdy Poustka dostal trenérský mandát. "Záměrně jsme to nijak neohraničovali. Mohou totiž probíhat další jednání i s výhledem na příští sezonu," řekla deníku Aktuálně.cz mluvčí klubu Soňa Nouzáková.

Ta zároveň potvrdila, že Slavia jednala s Vítězslavem Lavičkou, nyní koučem FC Sydney, ten však nabídku vršovického klubu odmítl.

Připomeňme, že loni v říjnu Straka vystřídal v roli A-týmu Michala Petrouše. Ten se pak přesunul k červenobílému "béčku". Nenávist fandů Slavie vůči kovanému sparťanovi Strakovi byla tak intenzivní, že s odkazem na ni tento excentrický kouč minulý týden rezignoval.

Lavička teď přijít nemůže, leda v létě

Mužstvo bylo dočasně svěřeno jeho 36letému asistentovi Martinu Poustkovi, který Slavii dovedl k remíze 0:0 v utkání s Jabloncem. Nyní dostává důvěru i pro další zápasy v sezoně.

"Nabídku vedení jsem s poctou přijal, je to pro mě velká čest a splněný sen, že jsem dostal důvěru vést nadále tým, kterému fandím," řekl Poustka.

Jeho potvrzením ve funkci se potvrdily zákulisní spekulace, že žádnému z vyhlédnutých "hvězdných" trenérů se do Slavie za stávající situace nechtělo. Klub proto vyřešil situaci takříkajíc z vlastních zdrojů.

Favoritem ředitele klubu Miroslava Platila byl podle všeho zmíněný Vítězslav Lavička. "Já jsem však v FC Sydney vázán do konce dubna," zdůrazňuje kouč, který vedle australského klubu přivedl v minulosti k titulu i Liberec. V zákulisí se mluví o tom, že Lavička v létě zamíří do Jablonce, možná do Plzně, pokud by uvolnila kouče Vrbu ke slovenské reprezentaci.

V souvislosti s angažmá ve Slavii se údajně Lavička obával podobného efektu, jaký v klubu vyvolal "Franz" Straka. I Lavička má totiž výraznou sparťanskou minulost, ať už v roli hráče, či trenéra. Podle ohlasů fanoušků by však skalním zdaleka nevadil tolik jako Straka, který v minulosti své ultimativní sparťanství zdůrazňoval velmi intenzivně.

Podle informací Aktuálně.cz jednala Slavia i s Dušanem Uhrinem mladším a Zdeňkem Psotkou. K dohodě však - zatím - nedošlo. Proč?

Zkušení harcovníci se prý bojí naskočit teď

"Oba chtějí dlouholeté smlouvy. Na dva a půl nebo na tři roky, aby měli jistotu koncepční práce. A to se majiteli klubu Řebíčkovi nelíbí," shodlo se několik zdrojů Aktuálně.cz.

"Všichni tihle zkušení trenéři by raději volili variantu vstoupit do Slavie až v letní pauze. Ten, kdo tam naskočí teď, si totiž velmi snadno může naběhnout na vidle," upozorňuje jeden z bývalých činovníků Slavie, který má uvnitř klubu stále výborné kontakty.

Upozorňuje na to, že tým herně moc nefunguje, na jaře zatím nevyhrál a čeká ho těžká série zápasů s rozjetou Duklou, proti Spartě a na hřišti zachraňující se Olomouce.

Slavia sice má opticky nahráno, konkrétně 23 bodů v tabulce. Na záchranu ale tradičně bývá potřeba kolem 31 bodů. A nikde není psáno, že získat ty zbývající potřebné bude jednoduché. Nový trenér se při špatném rozjezdu může velmi snadno ocitnout na nejisté půdě záchranářských prací.

A do toho se nikdo moc nežene. Možná právě proto zůstane slávistický praporec v rukách 36letého Martina Poustky, který má zkušenosti s prací u mládeže a byl asistentem Františka Straky.

 

Právě se děje

Další zprávy