A po Franzovi? Lavičku chce i Pelta. Co Uhrin a Psotka?

Luděk Mádl Luděk Mádl
9. 3. 2012 5:30
Slavia hledá trenéra. Po Strakovi může padnout i Platil
Emotivní "Franz" Straka
Emotivní "Franz" Straka | Foto: Reuters

Praha - Fotbalová Slavia je bez trenéra. Jen pět měsíců odolával František Straka nenávisti příznivců červenobílého klubu. Kdo nyní kontroverzního "Franze" nahradí? Zákulisí hovoří o třech možných variantách.

Slavii  patrně převezme někdo z této trojice: Vítězslav Lavička, Dušan Uhrin mladší, Zdeněk Psotka. Zdá se, že Strakův nástupce nebyl připraven dopředu. Nedělní zápas s Jabloncem proto podle všeho odkoučuje ještě někdo z dosavadních asistentů.

O fotbalu čtěte více:

U Lavičky je zásadní potíž v tom, že je do konce dubna vázán trenérským angažmá v FC Sydney. Navíc se o něj pere hned několik zájemců.

Dušan Uhrin mladší, naposledy kouč rumunského Temešváru? Ten prý odmítá spolupráci s ředitelem klubu Miroslavem Platilem. To ale nemusí být nepřekonatelná překážka. I nad Platilovou hlavou už totiž patrně krouží supi.

Zdeněk Psotka by podle další verze mohl vytvořit tandem s Martinem Vaniakem, který nyní v klubu působí jako trenér brankářů.

Zpráva o Strakově rezignaci přišla ve čtvrtek v podvečer. Vedení klubu ji promptně přijalo a ihned mu ukončilo platnost smlouvy.

Straka ven, řval Eden

František Straka, který si léta pěstoval pověst kovaného sparťana, si cestu do srdcí fandů Slavie, odvěkého rivala letenského klubu, nenašel. Utkání, v nichž tým Slavie koučoval, provázela zlověstná, negativní atmosféra.

Nesourodě poskládaný kádr navíc neprokazoval výsledky, jedenáctou příčkou v průběžné tabulce Straka rozhodně nikoho neoslnil.

„Jsem si moc dobře vědom toho, jak je pro klub i hráče důležitá podpora a přízeň fanoušků. Proto už nadále nechci hráče a mé spolupracovníky vystavovat negativním emocím a projevům, které doprovázejí každý zápas Slavie a které jsou mířeny výhradně na moji osobu. Cítím, jak moc to hráče herně i psychicky svazuje," přinesl Strakovu citaci klubový web.

Podle oficiální verze rezignoval sám, spekuluje se však hlasitě o tom, že byl k odstoupení z funkce trenéra šéfy klubu dotlačen. Dvě jarní bezbrankové plichty korunované porážkou v Mladé Boleslavi mu každopádně podepsaly ortel.

Platilův kůň: "Australan" Lavička

Majitel klubu Aleš Řebíček už na podzim slíbil rozhněvaným příznivcům, kteří sparťana Straku na edenské lavičce neakceptovali, že kouči v létě neprodlouží smlouvu. Události však nabraly rychlejší spád.

Straka je pryč a je třeba hledat náhradu. Ředitel klubu Miroslav Platil se už v minulosti nechal slyšet, že by se mu líbili Vítězslav Lavička či Jaroslav Šilhavý. Druhý jmenovaný září v Liberci, Platil se proto podle zákulisí plně koncentruje na Lavičkův příchod.

"Ano, nějaké kontakty z Česka jsem zaznamenal, ale žádná konkrétní jednání s nikým nevedu. Až do konce dubna mám trenérský závazek v FC Sydney a do té doby nic směrem do budoucna řešit nehodlám," sdělil deníku Aktuálně.cz Vítězslav Lavička z Austrálie.

V Sydney si "odkroutil" tři sezony, v té první získal mistrovský titul. Letos bojuje s týmem o šestou příčku zaručující start v play off. "Byl jsem tu maximálně spokojen pracovně i životně, ale poslední rok už jsem tu trávil bez rodiny, a to bylo složité," vysvětluje Lavička, proč se rozhodl pro návrat.

Nechce být Franzem číslo 2

Někteří tvrdí, že se vstupu do Slavie Lavička bojí proto, aby se nestal Strakou číslo 2. I on má totiž za sebou především sparťanskou minulost. Své sparťanství ovšem nikdy nedával na odiv tak dramaticky a afektovaně jako Straka.

Významnějším faktorem, který mluví proti Lavičkově angažmá v Edenu, ale může být zájem konkurence o jeho služby.

"Lavička je číslem jedna pro Peltův Jablonec. Je v podstatě jisté, že trenér Komňacký, kterému v létě pod Ještědem končí smlouva, odchází do Olomouce. A Jablonec ho chce za každou cenu nahradit Lavičkou," říká dobře informovaný zdroj Aktuálně.cz

I kdyby Lavičku Slavia nakrásně přemluvila, musela by si na něj kvůli jeho australskému úvazku počkat až do léta a do té doby nějak improvizovat. Lavičkovo jméno navíc slovenský tisk začal zmiňovat i v souvislosti s neobsazeným postem tamní reprezentace.

Uhrin odmítá dělat s Platilem, tvrdí zdroj

N rozdíl od Lavičky je Dušan Uhrin mladší, syn kouče vicemistrů Evropy 1996, k dispozici okamžitě. Po angažmá ve zkrachovavším Temešváru si odpočinul, vyřídil rodinné záležitosti (například stavbu rodinného domu) a už je prý připraven do fotbalového vlaku opět naskočit.

"Angažmá ve Slavii by bylo určitě zajímavé, jde o český velkoklub. Nikdo mě ale v této věci dosud nekontaktoval," řekl Uhrin deníku Aktuálně.cz ve čtvrtek večer.

Ze zákulisí se nese hlas, že by Uhrinovi nevyhovovala spolupráce s ředitelem klubu Platilem. To může souviset s tím, že Platil je po Strakovi další osobou, která je ve Slavii a lidí kolem ní, trnem v oku. "Platilův pád je velmi pravděpodobný," říkají některé zdroje.

Psotka (ne)přežil aféru, je volný

Volný je také progresivní trenér z Olomouce Zdeněk Psotka. V časech jeho největší slávy v Sigmě ho mnozí začali připodobňovat ke Karlu Brücknerovi. Pak se ale objevila spekulace, že Psotka inicioval korupční jednání klubu v zápasu s Bohemians Praha.

Sám sice ze spletitého případu vyšel se zdravou kůží, bez obvinění či trestu, tým se však po bodovém odpočtu nařízeném disciplinárkou, sportovně zhroutil a Psotka musel z Olomouce odejít.

"Ve Slavii by mohl vytvořit dvojici s Martinem Vaniakem. To je Olomoučák, dobře se znají," upozorňuje jeden ze zdrojů Aktuálně.cz. Vaniak patřil mezi hlavní symboly nejšťastnější slávistické éry posledních let, nyní v klubu působí jako expert na brankáře.

V nedělním zápase s Jabloncem nejspíš mužstvo povede právě on, spolu s dalšími asistenty, kteří ve Slavii zůstali po Strakovi, tedy s Martinem Poustkou a Petrem Vrabcem. "Představenstvo klubu bude celou situaci řešit v pátek," řekla k tomu Soňa Nouzáková, mluvčí Slavie.

 

Právě se děje

Další zprávy