Kauza Haindlové a Pilaře možná před etickou komisi FIFA

Luděk Mádl Luděk Mádl
8. 3. 2012 16:45
Česká disciplinárka Haindlovou netrestala

Praha - Nekonečné hádky spojené s přestupem fotbalisty Václava Pilaře do Wolfsburgu možná doputují až před etickou komisi FIFA.

"Zvažujeme, že k ní zašleme podnět, aby prozkoumala jednání představitelky hráčské asociace, slečny Haindlové," řekla Aktuálně.cz advokátka Kateřina Radostová, která zastupuje Pilařova agenta Jiřího Stejskala.

O fotbalu více čtěte:

Disciplinární komise tuzemské fotbalové asociace dnes konstatovala, že se Markéta Haindlová nijak neprovinila. Druhá strana tedy zvažuje, že celý případ posune k mezinárodní instituci.

Haindlová nařkla agenta a hráče z porušení norem

O co vlastně jde? Fotbalista Václav Pilař, kmenový hráč Hradce Králové, hostující v Plzni, v listopadu oznámil západočeskému klubu, že mu nepodepíše profesionální smlouvu, protože už se domluvil s bundesligovým Wolfsburgem.

To se Plzni nelíbilo, dokonce tak, že Pilaře pro zápas v Příbrami vyřadila z kádru. Do věci se iniciativně vložila i Markéta Haindlová, místopředsedkyně České asociace fotbalových hráčů.

Médiím tehdy řekla: "Podle toho, co jsem o případu slyšela, došlo k porušení přestupových pravidel a norem." A iniciovala předvolání hráče a jeho agenta před disciplinární komisi.

Tam byli Pilař i Stejskal očištěni. A následoval protiúder. Stejskal a také celá Asociace fotbalových agentů podali na Haindlovou vlastní podnět k disciplinárnímu šetření. Poukazovali na to, že je podle nich ve střetu zájmů, neboť zastává zároveň funkci v Asociaci fotbalových hráčů a zároveň je předsedkyní Odvolací a revizní komise FAČR, tedy v jakémsi fotbalovém soudu druhé instance.

Paska: Ať nemluví do věcí, jimž nerozumí

"Disciplinárka konstatovala, že neexistuje žádná norma, která by mi zapovídala zastávat zároveň obě funkce. Mé jednání ani nijak nepoškodilo český fotbal," konstatovala spokojená Haindlová. "Doufám, že tím celý tento příběh končí."

Právní zástupkyně druhé strany Kateřina Radostová to vidí jinak. "Poukazovala jsem na Etický kodex FIFA, nebylo k tomu ovšem přihlédnuto. Zvažujeme proto, že celou věc postoupíme k řešení Etické komisi FIFA."

Pavel Paska, prezident Asociace fotbalových agentů, se dnes na adresu Haindlové vyjádřil velmi tvrdě: "Dosáhli jsme svého, slečna Haindlová se kvůli té věci ocitla před disciplinárkou. Doufáme, že si bude napříště dávat pozor na pusu a nebude se vyjadřovat ke věcem, kterým nerozumí."

Navíc Paska dodává: "Očekávám, že slečna Haindlová opustí buď svoji pozici v hráčské asociaci, anebo ve svazové ORK."

Haindlová si stojí na svém

"Trvám na tom, že jsem jednala v zájmu hráče Václava Pilaře. Chtěla jsem předejít jeho postihu, ať již ze strany české disciplinárky, tak FIFA," shrnuje celou věc ještě jednou Markéta Haindlová.

"Nařčení, že svými výroky poškozuji dobré jméno českého fotbalu, považuji za nesmyslné. Můj postoj podpořila i mezinárodní asociace FIFPro. Rozhodnutí disciplinárky mě jedině utvrzuje v tom, že jsem jednala správně."

 

Právě se děje

Další zprávy