K Dunaji nepůjdeš, řekli Vrbovi. Teď aby se třásl Bílek

Luděk Mádl Luděk Mádl
6. 3. 2012 5:00
Peníze slibované od Slováků Plzeň podle všeho Vrbovi doplatí
Pavel Vrba.
Pavel Vrba. | Foto: Jakub Šafránek

Plzeň - Trenérský džob u slovenské reprezentace Pavla Vrbu vábil.

Na novinářské otázky vedené tím směrem sice odpovídal diplomaticky a neurčitě, ale culil se u toho tak, že bylo každému jasné, která bije.

Všechno směřovalo k tomu, že plzeňskou Viktorii dokormidluje do závěru sezony a v květnu už hbitě přeskočí do teplákové soupravy s nápisem Slovakia.

O fotbalu čtěte více:

Když v tom se mu před očima objevila červená stopka. Vystavil mu ji vlastník plzeňského klubu Tomáš Paclík. S tím, že bude trvat na dodržení platného kontraktu s trenérem až do jeho vypršení v červnu 2013.

Podle informací deníku Aktuálně.cz je nyní Plzeň připravena navýšit Vrbovi měsíční plat tak, aby na celé věci finančně netratil. Z 300 000 měsíčně má být půlmilion. Zhruba tolik by v přepočtu z eur podle dostupných informací inkasoval u Dunaje.

Plzeň se prostě zasekla a rozhodla se, že svůj poklad nikomu nepůjčí a nedá. Podobně se před několika lety zachovala Slavia, když k české reprezentaci neuvolnila Karla Jarolíma. Tehdy ještě nikoho nenapadlo, jaká katastrofa, ekonomická i sportovní, se na klub z Edenu řítí...

Plzeňský klenot i náhrada za Bílka

Ale zpět k Plzni. Velké a hlasité slovo měli podle zákulisních zpráv sponzoři. V Pavlu Vrbovi vidí jistotu, že jejich reklamu bude na dresech nosit tým, kterému všichni tleskají. A to sponzor potřebuje. A podle všeho teď kvůli tomu i pootevřel měšec.

Vrba získal za svou práci v loňském roce ocenění Trenér roku.
Vrba získal za svou práci v loňském roce ocenění Trenér roku. | Foto: Eduard Erben

Cesta na Slovensko je tak pro Vrbu zarúbaná (byť se s tím šéfové tamního svazu odmítají smířit). A zákulisím českého fotbalu se nese jedna myšlenka: "Když Bílek, nedej bože, vybouchne na Euru, bude jistě lepší mít Vrbu po ruce v Plzni než nedosažitelného pod smlouvou na Slovensku."

Nahlas to nikdo důležitý neřekne a je to tak správné, protože zpochybňovat půl roku před Eurem odkudkoli z oficiálních míst jméno stávajícího trenéra by vůči Bílkovi nebylo právě nejvhodnější.

Když se ale něco neříká nahlas, neznamená to, že se to neříká potichu.

"Trenér Vrba je úžasný odborník, jeho výsledky jsou nezpochybnitelné. Byla by obrovská škoda, kdyby takový expert měl odejít na Slovensko," naznačuje například tok svých myšlenek Rostislav Votík, člen výkonného výboru fotbalové asociace.

Ale pojďme to klubko rozplétat od začátku. Odkud? Tak třeba od roku 2007, kdy trenér Pavel Vrba získal na Slovensku se Žilinou "double".

V ten moment ztichly hlasy tamních koučů, kteří ho jen pár měsíců předtím přirovnávali k zahraničnímu jogurtu. "Horší kvalita, ale lepší balení," pravil o Vrbovi jeden slovenský nepřejícník.

O tom, že i náplň je prvotřídní, Vrba všechny definitivně přesvědčil prací v Plzni. Pohár, titul, postup do Ligy mistrů a v ní výkony bez bázně a hany. Z Vrby se najednou stala středoevropská trenérská hvězda. Chtěla ho Wisla Krakov, ozvali se Slováci.

Šéf jejich svazu Ján Kováčik má léta perfektní vztahy s plzeňským bossem Paclíkem. I proto se zdálo, že všechno klapne. Jenže... Dva dny po výhře na Spartě Plzeň vyhlásila: Stop, trváme na dodržení trenérovy smlouvy.

A Vrbovi nezbylo než srazit paty a odvětit: "Rozhodnutí klubu plně respektuji."

Zmínili jsme sobotní výhru na Spartě. Právě tímto úspěchem si na sebe Vrba podle všeho upletl ten hlavní bič, kterým nyní Paclík prásknul. Plzeň vycítila, že navzdory ztrátě může znovu získat titul a znovu hrát Ligu mistrů. A chce u toho Vrbu mít.

Vrba, to je sázka na jistotu. Jakýkoli jeho náhradník či nástupce, ať už by to byl Dušan Uhrin mladší nebo Vítězslav Lavička nebo kdokoli jiný, by o důvěru šéfů Plzně musel bojovat. Vrba už ji samozřejmě má.

Fanděme Bílkovi, ale...

Z varianty, že Vrba v květnu odejde na Slovensko, Bílek v červnu vybouchne na Euru a českému fotbalu zbudou oči pro pláč, měli mnozí lidé z vedení českého fotbalu těžké spaní. Teď už nejspíš usnou líp.

Mezi škarohlídy, pravda, nepatřil šéf asociace Miroslav Pelta. "Že Pavel Vrba odchází? Ano, ale my máme Michala Bílka. Nepřivolávejme žádné neštěstí. Fanděme Bílkovi, ať na Euru uspěje, když se to povede, bude pochopitelně pokračovat v dalším kvalifikačním cyklu," řekl před časem deníku Aktuálně.cz.

Karty jsou teď na stole rozloženy trochu jinak, ale Peltův "náměstek", moravský místopředseda Dalibor Kučera, volí podobně diplomatický tón: "Pavel Vrba je velmi kvalitní trenér. Ale my máme u národního celku kouče pod smlouvou, není absolutně vhodné řešit jakékoli jiné kandidáty. Ostatně, když pan Paclík nepustil trenéra Vrbu na Slovensko, kde je psáno, že by ho pustil k české reprezentaci?"

Popusťme uzdu fantazii a představme si situaci, kdy Tomáš Paclík tento problém opravdu řeší. Mít "svého člověka" u českého národního týmu by pro něj jistě nebylo špatné, Paclík dobře ví, že nominace hráčů do národního týmu prudce zdvihají jejich bonitu na přestupním trhu.

Rostislav Votík, další člen Peltovy "fotbalové vlády", se před časem nechal slyšet, že by Vrbu rád viděl alespoň v realizačním týmu české reprezentace. "Je to úžasný odborník, vždyť pro reprezentaci připravil šest hráčů. Pro realizační tým by byl určitě přínosem,  ale nejsem si jist, jestli by ho už nyní naplňovala i role asistenta," řekl včera Votík pro Aktuálně.cz.

"Všechno se bude odvíjet od výsledku na Euru. Máme trenéra Bílka, ten má platnou smlouvu, svaz má na ni opci na další cyklus. Víc budeme vědět po Euru," rekapituluje Votík známý stav.

Pavel Vrba je na šachovnici česko-slovenského fotbalu velmi cennou figurou. Jaký tah ji asi čeká? 

 

Právě se děje

Další zprávy