Štvanice: Plzeň Spartě uhryzla kus masa, cítí její krev

Luděk Mádl Luděk Mádl
5. 3. 2012 5:00
Glosář ligového kola: Plzeň na Letné ukázala drápy
Daniel Kolář se raduje z gólu Václava Pilaře, přihlížejí (zleva) Tomáš Zápotočný, Marek Matějovský a Milan Švenger
Daniel Kolář se raduje z gólu Václava Pilaře, přihlížejí (zleva) Tomáš Zápotočný, Marek Matějovský a Milan Švenger | Foto: Eduard Erben

Praha - Přes týden studenty Hřebíkova institutu fotbalové moderny. O víkendech štvanou zvěří. Tak si teď mohou připadat fotbalisté pražské Sparty. To Plzeň v sobotu letenským prvňáčkům zamávala před očima absolventským červeným diplomem.

Proces, který ve Spartě rozjíždějí, už Viktoria dávno absolvovala a teď z toho těží. V čem byla v sobotu lepší? Jaké šance zůstávají Spartě pro udržení náskoku? A co se o víkendu dělo na jiných stadionech?

O fotbale čtěte více:

Pojďme na další díl pravidelného seriálu pondělních poligových glosářů deníku Aktuálně.cz.

Sparta se vydala z jeskyně. Ale motá se jí hlava

Sparta-Plzeň 1:3. Chirurgická přesnost, dokonalá souhra, to vše v absolutní rychlosti. To ukázala v sobotu Plzeň. Čím kontrovala  "nová" Sparta? Obrovskou vůlí. Torpédovanou spoustou chyb. Kde se vzaly? Z těch Hřebíkových novot? ptají se mnozí.

"Dneska to nemělo nic společného s tím, že nacvičujeme nějaké nové věci a jiný styl. Dneska jsme prohráli kvůli hrubým chybám," odpovídá jim kapitán sparťanského týmu Marek Matějovský. A má stoprocentní pravdu

Dlouhý míč za obranu. To byla plzeňská varianta, s níž se sparťanská obrana vůbec nebyla schopna popasovat. Tedy přinejmenším v první čtvrthodině, kdy přinesla hostům náskok 2:0. Pokud obrana neví, kdy má vysunout "ofsajdovou" hranu a kdy začít pelášit zpátky, tak je to problém opravdu zásadní. Je to přitom tak základní praktika, že by ji výuka nějakých nových schémat neměla nijak zasáhnout.

Na třetí gól pak Plzeňským doslova namazal středopolař Holek. Navázal tak na předchozí kiksy Pamiče či Kušníra. Dodejme, že lepší gólman než Švenger by navíc patrně dokázal efektivně předejít plzeňským gólům číslo 2 a 3.

Co se to s Letenskými dělo? Možnosti jsou tři: 1) Z nové učební látky na úrovni postgraduálu mají tak zmotané hlavy, že zapomínají triviální malou násobilku. 2) K chybám je přinutila mimořádná kvalita Plzně. 3) U jmenovaných se projevilo, že individuálně nyní nejsou v žádné super-formě. (Kušnír měl dlouhou pauzu, Holek na Ukrajině nehrál v závěru angažmá vůbec.)

Výsledný efekt byl patrně výslednicí všech tří negativních jevů. Jak z toho? Snadno. Vyhrát v pátek u outsidera na Žižkově. Pokud se tak ale nestane, z dosavadního nepříjemného tlaku se stanou brutální údery bucharem do sparťanského sebevědomí.

Když se deník Aktuálně.cz zeptal Hřebíkova předchůdce Jozefa Chovance, proč jeho tým nepraktikoval tak atraktivní fotbal jako Plzeň, odvětil, že Západočeši měli dost času a klidu, aby na tom zapracovali. Zatímco Sparta je pod permanentním tlakem povinnosti sbírat body. Pod Hřebíkovou korouhví se však Sparta do té riskantní operace pustila.

Je to správné. Kdyby nebylo lidí, co to risknou a vykročí směrem vpřed, žili bychom ještě všichni v jeskyni. Ale Sparta se všechno to nové učí proto, aby se dostala do Ligy mistrů a uspěla v ní. A k tomu potřebuje titul. A proto nesmí ztrácet body.

Jenže v Hradci a s Plzní už jich vytratila šest. Ocitla se v roli laně, jíž honící psi vyrvali kus masa. Ještě se jí podařilo přeskočit potok a stále má před nimi určitý náskok, ale chrti už cítí, že je zraněná, cítí její krev a teď po ní půjdou jako smyslů zbavení.

Rafan Rada Štajnera a spol. nelitoval

Teplice-Liberec 1:0. Rádoby "objektivní" pohled na svět v podání teplického kouče Petra Rady mě fascinuje už léta. K tomu, že liberecké hvězdy, jmenovitě Štajner, Gebre Selassie a Breznaník, přiletěly ve čtvrtek nad ránem z reprezentačních zápasů a v pátek večer už hrály v Teplicích, měl totiž pro Sport tento milý komentář: "Určitě jsou raději, když se hrají zápasy, než když se trénuje. Speciálně u Jirky (Štajnera), protože má takový naturel, že klidně může hrát obden."

Dám ruku do ohně za to, že kdyby měl konkrétně Petr Rada stát na druhé straně barikády a vést do boje tým s takto unavenými oporami, rafal by nad takovou zlovůlí jak vzteklý dobrman. 

Ale copak? "Velkej čáp" to nestíhá?

Jablonec-Č. Budějovice 1:1. Důkaz toho, že Miroslav Pelta, přezdívaný "Velkej čáp", nelže a opravdu se naplno věnuje řízení fobalového svazu, takže na přípravu zápasů Jablonce nemá dostatek času. Jinak by totiž takový výsledek snad ani nebyl možný....

Hanouskův fanclub je z nejvyšších sfér

Dukla-Slovácko 2:0. Důležitý gól vsítil Marek Hanousek, kterého si na Julisce vskutku považují. V anketě Talent roku dostal hlas od celkem 9 lidí: od funkcionářů klubu a zároveň členů VV FAČR Rajchla s Voženílkem, od trenéra Kozla, od klubové legendy Fialy, od ex-mluvčího Dukly (nyní FAČR) Koláře, od šéfa svazové disciplinárky Goldy a od předsedkyně ORK Haindlové. Je zjevné, že Hanouskův fanclub si politicky stojí pěkně vysoko... Dodejme, že "miláček strahovských bohů" Hanousek už nyní v Dukle jen hostuje, neb v zimě přestoupil do Plzně..

Smrtící osa Příbrami "nepřežila" zimu

Příbram-Hradec Králové 0:0. Středočeský ofenzivní zázrak podzimu přes zimu vyčichnul: na jaře se na jeho první gól stále čeká. Inu, střelec Wágner je odprodán do Plzně, opora jménem Tarczal si pochroumala nohu při fotbálku s kamarády - a po smrtící ose je veta. Skóre se neměnilo ani poté, co mladý brankář hostí Koubek "nalil" domácímu Marešovi balon pár metrů za malým vápnem. Šance hatili i hosté. Moc hezky to pak vysvětlil fotbalista Hradce Pavel Dvořák: "No, asi to neumíme, nebo já nevim."

Nejdřív "Franz" a potom Xaverov?

Ml. Boleslav-Slavia 3:2. "Franz" Straka už se červenobílým fans nejspíš nezalíbí. Po dvou bezbrankových plichtách porážka, to není zrovna velká jarní úroda. Ještě horší zvěsti se ale týkají nově propuknuvší války mezi šéfem Slavie Řebíčkem a vlastníky stadionu v Edenu. Vzájemné platby totiž jaksi opět ustrnuly. Tak jen aby si slávisté nemuseli po "Franzovi" zvykat i na domácí zápasy na Xaverově...

Dramatický boj o Pohár Ivana Horníka

Olomouc-Žižkov 2:1. Svazem potrestaná korupce strhla Olomouc do bojů o záchranu. I Žižkov z minula dobře ví, jakou neplechu umí provést takový odpočet bodů z tabulky.V pomyslném souboji o Pohár Ivana Horníka mezi dvěma kluby s korupčním cejchem si tak po těsné výhře v dalším duelu o ligový život moc a moc oddechli Hanáci. Obě jejich branky vstřelil Varadi a u obou měl, jak se říká, kliku jak od blázince...

 

Právě se děje

Další zprávy