Horváth: Hřebík rozkopával koše, ale předběhl svou dobu

Luděk Mádl Luděk Mádl
3. 3. 2012 7:00
Plzeň boj o obhajobu titulu nevzdává, jede na Spartu
Pavel Horváth, kapitán Plzně
Pavel Horváth, kapitán Plzně | Foto: Jakub Šafránek

Plzeň - Kdo s koho: Hřebíkova Sparta večer hostí Plzeň. Chce zpátky titul, který loni získala Viktoria. Jenže její kapitán Pavel Horváth věří v pravý opak.

Plzeň si podle něj jede na Spartu pro vítězství. Chce totiž o třetinu snížit devítibodový náskok Sparty v dosavadní tabulce.

Je zápas na Spartě poslední příležitostí Plzně chytit ujíždějící rychlík a udržet šanci na obhajobu titulu?

"Pokud bychom na Letné nebodovali, ta šance by se rapidně snížila, už bychom měli manko 12 bodů. A to už by bylo dost. I když - pořád pak bude zbývat ještě 11 kol, a to znamená 33 bodů ve hře. Pořád se s tím dá něco dělat. Dostali bychom se vlastně v obráceném gardu do situace z minulé sezony, kdy jsme velký náskok měli my a honila nás Sparta."

Foto: Eduard Erben
Chovanec k nové Spartě: Ztratíte titul? Roztrhejte trenérskou licenci

Exkluzivní rozhovor bývalého generálního manažera pro Aktuálně.cz

Jak byste u jednotlivých aspirantů rozdělil jejich procentuální šanci na titul?

"Tak ono je to dané tou tabulkou,  hodně bodů má Liberec, my máme na zádech Boleslav, kousek zpátky je Jablonec. Tyhle týmy si to rozdají o evropské poháry a možná i o titul. Všichni totiž průběžně body  ztrácejí, tabulka se může hýbat. Rozhodovat budou až poslední kola."

Jak se vám jeví jarní forma vašeho sobotního soupeře?

"Sparta nastoupila cestu změn, má nového generálního sportovního manažera. Sledovali jsme to v novinách, z toho, co na jaře v lize odehráli, jsem bohužel viděl minimum, jen posledních 10 minut proti Hradci. A to už hráli o deseti, navíc vám tyhle poslední minuty zápasu o kvalitě a způsobu hry nikdy moc neřeknou." (rozhovor proběhl ve čtvrtek večer, videorozbor hry Sparta hráči Plzně viděli až v pátek)

Sparta se pustila do přestavby herního stylu, to je složitý proces. Může Spartu přibrzdit a vám pomoci?

"Mají na jaře jednu výhru, jednu porážku. Ty výsledky asi zatím nejsou podle jejich představ. Ale všechno chce svůj čas."

Hlavním strůjcem sparťanské "perestrojky" je Jaroslav Hřebík. Vy jste s ním něco podobného zažil před lety ve Slavii...

"Přesně tak. Nevím přesně, co se teď snaží zavést ve Spartě, my jsme se s ním učili hru se čtyřmi obránci v jedné řadě. To tehdy nebylo v Česku zvykem, neslo to s sebou potřebu získat nové herní návyky."

Jak na Jaroslav Hřebíka vzpomínáte?

"Měli jsme pohodový vztah. Je to zajímavý člověk, předběhl svoji dobu. Je to workoholik, odvede obrovské množství práce."

Mnozí zmiňují jeho cholerickou povahu...

"Tak byly tam takové situace... Třeba v Brně, tuším, že jsme tam hráli 1:1, o poločase rozkopal koš s prádlem. Ale to zase ve fotbale není nic tak neobvyklého."

A jak rychle jste tehdy vstřebávali jeho "nové učivo"?

"Pár zápasů nám to trvalo, než jsme se srovnali, ale pak už to šlo."¨

A jak dlouho to bude trvat Spartě?

"Nepředpokládám, že ta doba bude dlouhá. Mají tam zkušené hráče, i s touhle situací by si měli umět poradit."

Před tímto ligovým kolem se hodně mluvilo o tom, jak jsou jednotliví aspiranti titulu zatíženi reprezentačními povnnostmi. Jakou roli to podle vás hraje?

"V nejnepříjemnější situaci se ocitl Liberec, jejich fotbalisti hráli za reprezentaci ve středu a v Teplicích museli nastoupit už v pátek. Dva dny jsou opravdu málo, my jsme si to loni taky zažili. Ale naši kluci mají stejně jako sparťani tři dny na regeneraci, a to by mělo stačit. Jsme trénovaní na to, abychom takovou zátěž zvládli. Po čtvrtečním tréninku jsem viděl Davida Limberského, jak ještě pracuje s fyzioterapeutem, aby ze sebe únavu ze střdečního zápasu v Dublinu dostal."

Vzhledem k hernímu stylu Plzně je asi zbytečné ptát se, jestli na Letné budete hrát na remízu.

"Na remízu nebo na to, abychom nedostali gól, jsme nehráli ani v Lize mistrů. Hrajeme náš fotbal, který se líbí plzeňským fanouškům. V každé situaci jsme připraveni na útočné postavení, tak to po nás trenér vyžaduje. Takže takhle budeme hrát i na Spartě."

Dosavadní bodové ztráty Plzně v lize experti připisují náročnému programu, který s sebou logicky přinesla účast v evropských pohárech. Na Schalke jste z nich vypadli. Bude platit, že všechno zlé je pro něco dobré a budete teď mít na ligu víc sil a koncentrace?

"Pro nás byly starty v Lize mistrů ohromně důležité v tom, že jsme v nich nasbírali zkušenosti, které nikde jinde nezískáte. Vidím to na klucích, že díky tomu majíi ve složitých situacích chladnou hlavu. Víme, čeho chceme dosáhnout, a taky jak toho docílit. A za všech okolností si věříme, že dokážeme dát gól a zápas vyhrát." 

 

Právě se děje

Další zprávy