Chovanec: Ztratíte titul? Roztrhejte trenérskou licenci

Luděk Mádl Luděk Mádl
2. 3. 2012 8:15
Exkluzivní rozhovor s Jozefem Chovancem (nejen) o Spartě
Jozef Chovanec.
Jozef Chovanec. | Foto: Eduard Erben

Praha - Fotbalová Sparta v prosinci "přepřáhla". Jozefa Chovance nahradil v pozici generálního sportovního manažera Jaroslav Hřebík.

"Zarazilo mě, že se někdo podivoval nad tím, když jsem se přišel podívat na první zápasy sparťanské přípravy. Prý co tam dělám? Tomu jsem moc nerozuměl, co se na tom komu nelíbí. Já sparťanem zůstanu vždycky, bez ohledu na to, jestli v klubu pracuju, nebo ne," vypráví Jozef Chovanec.

O fotbalu čtěte více:

S reportérem Aktuálně.cz hovořil také o tom, jak by ho ranilo, kdyby měla Hřebíkova Sparta na jaře ztratit jím vydobytý náskok v čele ligové tabulky. "Ten náskok byl exkluzivní, stál mě spoustu úsilí," říká. 

Nechce si připustit, že by obtíže s nácvikem nového herního stylu měly Spartu přibrzdit natolik, že by mohla mistrovský titul přepustit někomu jinému. "Když tohle nezískáte, tak to už je na roztržení trenérské licence," vzkazuje na dálku Jaroslavu Hřebíkovi a Martinu Haškovi, kteří Spartu vedou nyní.

Kdo je Jozef Chovanec

Narozen: 7. března 1960

Charakteristika: jako hráč legenda Sparty, hrával i v RH Cheb a v Eindhovenu, čtvrtfinalista MS 1990. Ve Spartě působil i jako trenér, manažer a prezident klubu.

Trenérská kariéra: Spartu poprvé vedl ve 36 letech, jako hlavní kouč v ní působil ve 4 různých etapách. Vedl i český národní tým, s nímž postoupil na Euro 2000, neúspěšný byl v boji o MS 2002. Trénoval i Příbram a druholigový ruský Krasnodar.

Úspěchy: jako hráč 7x mistr ligy, jako trenér 5x.

Individuální ceny: Fotbalista roku 1986, Trenér roku 1998, 1999, 2000

V obsáhlém rozhovoru se Chovanec pokusil vysvětlit, proč z hráčů, které Sparta odložila jako nepotřebné, sestavili v Plzni tým, který se nyní na rozdíl od Letenských dostal do Ligy mistrů. A proč tito hráči podle něj nemohli zazářit i v rudých dresech.

Otevřeně hovoří také o tom, jak veteráni Tomáš Řepka s Jaromírem Blažkem vytvářeli v kabině Sparty negativní atmosféru a že jejich odchod byl na spadnutí už dříve než loni v prosinci.

Co jste říkal výkonům Sparty v prvních dvou kolech ligového jara?

"Nějaké zápasy Sparty v zimní přípravě jsem sledoval, ale tyhle ligové, proti Slovácku a v Hradci, objektivně zhodnotit nemůžu, protože jsem je neviděl. Byl jsem zrovna mimo, takže o nich mám zprávy jen z doslechu."

Sparta se nerozjela optimálně, nechala všechny body v Hradci Králové. Zezadu se na ni tlačí Liberec, své bude chtít v sobotu na Letné urvat i obhájce titulu z Plzně. Vy znáte Spartu dobře. Co by se na Letné dělo, kdyby s Plzní prohrála? Liberec už by se na ni mohl bodově dotáhnout...

"Mě by to velmi mrzelo. Já jsem Spartu opouštěl v situaci, kdy měla v tabulce náskok. Mrzelo by mě tedy, kdyby pouhá tři kola stačila k tomu, aby byl ten náskok smazán. Mě to totiž stálo hodně úsilí, abychom ho vybudovali."

Hlavně by na Letné neměli panikařit

Sparta přezimovala se šesti body náskoku na Liberec. Ten se nyní může vynulovat, i Plzeň by se v případě výhry výrazně přiblížila. Co by se tedy na Spartě podle vás dělo, kdyby...

"Kdyby... Neměli by rozhodně zpanikařit. Nastoupili nějakou cestu, určitá míra trpělivosti by měla fungovat. Hlavně by neměli zpanikařit ti, kteří nesou největší zodpovědnost. Pokud by zapochybovali sami nad sebou, tak by to pro Spartu nebylo dobré ani s výhledem do budoucna."

Sparta zatím působí dojmem, že vstřebávání nového herního stylu se jí poněkud "tluče" s výkonem, v Hradci působila velmi nepřesvědčivě. Naopak Plzeň má za sebou například heroickou bitvu na stadionu Schalke, svůj styl má dlouhodobě zažitý a umí z něj efektivně těžit. Je pro vás před sobotním zápasem favoritem?

"Z toho, co jsem slyšel, i z toho, co říkáte vy, by to asi logicky vyplývalo. Ale ten zápas může být úplně jiný. Sparta je teď, pravda, asi v jiném psychickém rozpoložení, než si představovala. Ale z vlastní zkušenosti vím, že když přijdou těžké zápasy, tak tomu mužstvu můžou pomoci."

Takže Sparta podle vás zabere?

"Proti Plzni bude mít velkou motivaci, i s ohledem na porovnání herních stylů a způsobů hry. Hráči se budou chtít prezentovat v lepším světle než dosud." 

Plzeň měla na všechno čas a klid, my ne

Na Letné se vždy chtějí blýsknout i mnozí fotbalisté Plzně, kteří právě ze Sparty museli odejít jako neperspektivní. Proč zazářili v Plzni, a ne ve Spartě?

"Protože v Plzni měli tři roky času a klidu na to, aby ten tým dali dohromady. Když ti hráči z Letné odcházeli, popřál jsem jim hodně štěstí. Nebrali to jako nějakou degradaci, ale jako novou motivaci. Ve Spartě všechno musí fungovat hned nebo v nějakém krátkém časovém úseku. V Plzni mají daleko větší klid na práci. I v téhle ligové sezoně spoustu zápasů poztráceli, kdyby Sparta prohrála tolik utkání, co oni, tak nevím, co by se dělo."

Takže rozdíl mezi Spartou a Plzní je v (ne)trpělivosti?

"Svou roli hraje celé okolí, tlak médií, veřejnosti."

Plzeň dosáhla úspěchu v mnohem skromnějších podmínkách než vy...

"Tak to bych neřekl."

Sparta uvádí rozpočet na sezonu kolem 300 milionů korun, v Plzni mluví o 90 milionech.

"Myslím, že ve skutečnosti jsou si ty částky mnohem bližší. Já vím, jaké smlouvy měli ti hráči ve Spartě. A mnozí z nich je teď v Plzni mají i lepší."

Jak se vám líbí herní projev Plzně?

"Zamlouvá se mi, pramení z výborné souhry. Měli vizi nějakého způsobu hry, naplnili ji a hrají to dobře, drží vysoký standard už druhý rok."

My hráli jiným stylem než Plzeň, účelově

Experti hodnotí plzeňský styl jako progresivní, s důrazem na dynamickou útočnou hru. Líbí se i fanouškům. Proč se Sparta pod vaším vedením nemohla naučit stejný fotbal jako Plzeň pod taktovkou Pavla Vrby?

"Neměli jsme čas. A v kádru byla jiná typologie hráčů. Proto jsme hráli jinak, účelově. S tím, že budeme každý rok pracovat na zlepšení herního projevu. A bylo to vidět na počtu vstřelených branek či získaných bodů. Ten progres byl jednoznačný. Bohužel, chyběly k tomu ještě lepší výsledky v pohárové Evropě."

Jaroslav Hřebík chce tým naučit podobný styl, jaký hraje Plzeň. Za provozu, v rozehrané sezoně. Mohou podle vás těžkosti spojené se vstřebáváním nového způsobu hry přibrzdit Spartu natolik, že by titul mohla ztratit?

"Nerad bych, to bych byl hodně zklamán. Náskok měli po podzimu exkluzivní. To když pak nezískáte titul, to je, abych to trochu zlehčil, na roztržení trenérské licence, kdyby se to nepovedlo. Kvalita mužstva je jednoznačná. Kdyby nezískali titul, narušilo by se všechno, neměli by šanci hrát ani kvalifikaci Ligy mistrů. Ne, to já si ani nepřipouštím."

Takže Spartě věříte?

"Jak jsem říkal na začátku, je to o trpělivosti. Jsem zvědav, kolik prostoru dostanou a jak to budou zvládat."

Dlouhodobá absence Sparty v Lize mistrů - právě tato skutečnost byla prezentována jako hlavní argument, proč jste z Letné musel odejít. Na podzim vše zhořklo i výpadkem z Evropské ligy po nezdařené kvalifikaci s Vasluí. Proč se vám v Evropě nedařilo tak, jak si šéf klubu Křetínský představoval?

"Když dneska někomu, třeba Plzni, vypadne ze sestavy klíčový hráč, píše se o tom s mnohem větším pochopením, než když jsme ten problém měli před důležitými zápasy my. Co se u někoho vyhodnotí jako objektivní příčina, to se v našem případě interpretovalo jako výmluva."

Horizont tří sezon se nenaplnil, to mě mrzí

Mluvíte o kvalifikaci Ligy mistrů se Žilinou?

"V předchozím předkole v Polsku inkasovali zkušení hráči červené karty. Nebyl k dispozici Bony (Wilfried), stěžejní hráči. Ale všude se vyprávělo, jak je převálcujeme, projdeme jako nůž máslem a tak, to je taková naše mentalita. Ale ono to tak není. Když vám vypadnou hráči základního kádru, naruší se vazby, součinnosti, to není jednoduché. Ale ano, zaujetí mělo být větší, udělali jsme chyby, za které jsme zaplatili."

Co vás mrzí nejvíc?

"Vytyčili jsme si horizont tří let. V lize jsme byli první, pak druzí za Plzní o bod. Teď jsme vedli se 40 body s velkým náskokem. Byla tam Evropská liga, loni jsme se dostali do jarní části, sehráli jsme krásné zápasy. Vyprodukovali jsme dobré hráče, jejichž prodejem do zahraničí jsme tu finanční ztrátu redukovali. Na to se dneska zapomíná. Všichni se dívají jen dopředu, tak to je."

Cítíte se uražený?

"Uražený, to ne. Ale člověka zamrzí, když nemůže naplnit to, co se od něj očekávalo. Měl tam být horizont tří let, ten třetí rok se nedokončil, ale bohužel, to je život, já to beru. Nic to nemění na mém postoji ke Spartě, k jejímu vedení, fanouškům. Náš vztah je korektní a věřím, že i zůstane. Já budu sparťanem vždycky, bez ohledu na to, kdo v ní bude pracovat, jací tam budou lidé."

Vyčítáte si něco?

"Měl jsem asi vyvinout na vedení větší tlak ohledně doplňování kádru. To vám řekne každý trenér, když skončí. V daných možnostech jsme jinak udělali maximum."

Řepka ten tlak ne pokaždé zvládl stoprocentně

V zákulisí se hodně mluvilo o tom, že veteráni Řepka a Blažek narušovali atmosféru v kabině. Bylo to tak?

"Tak ona se namluvila spousta věcí, co nebyla pravda. Některé jejich projevy ale byly nešťastné, třeba Jarda Blažek tenkrát v Příbrami... Očekávalo se, že budou lídry týmu, že budou spíš pozitivní, než aby se projevovali negativně."

Blažek tehdy před novináři otevřeně kritizoval konkrétní spoluhráče. Hovořil jste s ním o tom?

"Samozřejmě. V kolektivu není možné házet vinu na jednoho nebo dva, všichni musíme táhnout za jeden provaz. Po tom našem rozhovoru se ty jeho výstřelky zažehnaly. Pak jsme ale udělali chybu před zápasem s Vasluí, kdy jsme ani já, ani on nevyhodnotil správně stav, ve kterém se nacházel."

Zdravotně handicapovaný brankář Blažek tam tehdy zavinil porážku. Zmíněný zápas v Rumunsku byl posledním ve sparťanské kariéře Tomáše Řepky. Proč jste ho pak pro zbytek podzimu vyřadil ze sestavy?

"Tomáš Řepka je fotbalista, na kterého byl tady v Česku vyvíjen velký tlak. Z některých stran i vědomě. Bylo otázkou, jestli to bude zvládat, nebo ne. A on ne úplně všechno zvládal na sto procent. V závěru pak doplatil na to, že byl často zraněný. Mělo to vliv na jeho fitness, jeho připravenost. A to je konkrétně u něj strašně důležitá záležitost. Když nebyl optimálně připravený, pak ani jeho výkon na hřišti nemohl být stoprocentní."

Sparta se s Blažkem a Řepkou rozloučila v prosinci. Uvažovalo se o jejich dřívějším odchodu už za vaší éry?

"Jo. Samozřejmě. A byli tam i další takoví hráči. Hledali jsme náhrady za ně, abychom mohli jít dál. Oni by samozřejmě byli rádi, kdyby jim velká kariéra pokračovala. Je ale důležité rozpoznat tu hranici, ten zlom, to poznali všichni fotbalisti, i já."

Zajímá vás, co si Jozef Chovanec myslí o Jaroslavu Hřebíkovi a Martinu Haškovi? Co mu vyčítá? A jak v uplynulých dnech probíhaly Chovancovy námluvy s arabskými kluby? Pak čtěte i druhou část obsáhlého rozhovoru s Jozefem Chovancem - právě zde.

 

Právě se děje

Další zprávy