Xaverov chce Řebíček. A Horník by prý Žižkovu ublížil

Luděk Mádl Luděk Mádl
14. 2. 2012 11:15
Areál v Počernicích jsem ještě neprodal, říká Vinš
Luděk Vinš, majitel Viktorie Žižkov
Luděk Vinš, majitel Viktorie Žižkov | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ačkoli mnozí tvrdí, že tréninkový areál v Horních Počernicích už Luděk Vinš prodal Slavii, majitel Viktorie Žižkov tvrdí pravý opak.

"Ne, nic prodaného není. Zájem o areál bývalého Xaverova měla radnice v Horních Počernicích a pak se ozvala i Slavia," zmiňuje jednání s klubem Aleše Řebíčka.

Luděk Vinš v rozhovoru pro Aktuálně.cz připouští, že by byl ochoten uvažovat o prodeji Viktorie Žižkov, nedostal však prý dosud správnou nabídku.

Na téma Ivana Horníka, někdejšího sportovního ředitele žižkovského klubu, potrestaného za korupci, Vinš podotýká, že by tak pracovitého a schopného manažera rád znovu angažoval, "kdybych ovšem věděl, že by to Viktorce neubližovalo"

O fotbale čtěte více:

Vinš naznačuje, že by se v takovém případě obával permanentního mediálního připomínání korupční minulosti Ivana Horníka na Žižkově.

Horník před nedávnem nastoupil na pozici sportovního ředitele v třetiligovém Chomutově. Po osmi letech, kdy kvůli vyšetřování a posléze trestu uděleném v jeho kauze stál mimo fotbal.

V první části obsáhlého rozhovoru pro deník Aktuálně.cz hovořil Luděk Vinš zejména o finanční situaci klubu a současném stavu závazků klubu vůči hráčům či členům realizačního týmu. První část rozhovoru čtěte zde.

Hodně spekulací se vznáší i kolem sportovního centra v Horních Počernicích, na bývalém Xaverově. Je pravda, že už jste ho prodal Aleši Řebíčkovi, potažmo Slavii?

"Zatím nic prodaného není, Slavia zvažuje, zda do toho půjde, či ne. Když se dozvěděla, že zájem o odkup projevila počernická radnice, tak vstoupila také do jednání."

Můžete ten příběh popsat podrobněji?

"Přišli za mnou lidé z počernické radnice, že by ten areál chtěli koupit. Nabídl jsem, aby navýšili svůj podíl, abychom měli každý polovinu akcií, ale chtěli všechno. Řekl jsem ano, ale pod podmínkou, že se tu bude moci nadále připravovat Viktoria Žižkov."

Moje podmínka: Žižkov musí v areálu zůstat

A dál?

"Usnesli se, že o takový obchod zájem mají, ale pak se to všechno táhlo. To víte, když se jedná o prostředky z veřejných zdrojů, je to vždycky nadlouho. Pak tam došlo k politickým rozmíškám, svrhli starostku, přišli tam noví lidé... Pořád se to táhne."

A pak vstoupila do hry Slavia?

"Ano, ptali se mě, jestli jsem ochoten jim ten areál prodat. Sdělil jsem jim své podmínky, tak je zvažují. Ten obchod se může uskutečnit v nejbližších dnech, ale také se nemusí naplnit vůbec. Ať už to dopadne jakkoli, Viktoria Žižkov se na Xaverově každopádně bude připravovat i nadále."

Zmíňovaný areál je v majetku Luďka Vinše, nikoli Viktorie Žižkov. Pokud byste ho prodal, vložil byste získané prostředky do svého klubu?

"Určitě. Když jste s nějakým fotbalovým klubem spojen pupeční šńůrou tak dlouho jako já, tak už to takhle ani příliš nerozdělujete. Pokud by k prodeji areálu došlo, definitivně bychom vyrovnali ty závazky z minulosti - a vůbec už bych neměl strach o to, jestli získáme licenci."

Nabídka přišla jediná, byla z Belgie

Baník Ostrava či Zbrojovka Brno v těchto dnech mění majitele. Uvažoval jste o něčem podobném?

"Viktorku jsem od pana Čekana koupil v roce 1996. Řádově tři čtyři roky poté jsem o odprodeji klubu nikdy neuvažoval. Teď už uvažuji. Ale žádnou solidní nabídku jsem v tom směru nikdy nedostal. Snad jedině, to bylo za trenéra Grigy, takže tak dva a půl roku zpátky, se ptala jedna belgická skupina. To byl seriózní kontakt, jinak nikdy nic."

Váš někdejší společník z firmy Strojexport Josef Buzek vás žaluje o jeden a půl miliardy korun. Tento spor vás údajně velmi limituje.

"Pan Buzek se mnou 15. prosince prohrál soud. Ten dal za pravdu mně, v plném rozsahu. Je možné, že se bude chtít někam odvolávat, ale já to neřeším, to mají na starosti moji právníci. Máme dostatek dokumentů o tom, že pravdu máme my."

Do fotbalového prostředí se po osmi letech v ústraní, kdy si odpykával trest za korupci, vrátil Ivan Horník. Někdejší sportovní ředitel Viktorie Žižkov, který byl usvědčen z toho, že kupoval rozhodčí a delegáty, aby právě Žižkovu pomáhali. Co si o jeho návratu myslíte?

"Ivan Horník je obrovský profesionál. Když jsem vstoupil do fotbalu, on působil ve Spartě. Říkal jsem si tehdy, že už mě nebaví hrát o poslední příčky v tabulce. Angažoval jem ho proto jako profesionála. A on fotbalu rozumí. Ta korupční aféra prokázala zjevné provinění. Trest si odpykal. Odborníkem na fotbal je ale určitě pořád."

Horník? Ten fungoval 24 hodin denně

Neuvažoval jste o tom, že byste ho opět angažoval na Žižkov?

"Na jednu stranu je fakt, že od jeho odchodu pro Źižkov takového sportovního ředitele, který by uměl tým vybudovat tak, aby to mělo hlavu a patu, vlastně stále hledám. On je také neuvěřitelně pracovitý. Nebyl pro něj nikdy problém zajet někam ve dvě v noci, o svátku, o víkendu, fungoval pro fotbal 24 hodin denně. Kdybych věděl, že by to neubližovalo Viktorce, tak bych s takovým odborníkem klidně dělal dál. Jenže..."

Jenže?

"Kamkoli teď Ivan nastoupí, tam se bude probírat jeho minulost. Před několika lety, když mu běžel trest, jsem ho musel požádat, aby přestal chodit na Žižkov na fotbal. Já se tam s ním nepotkával, ale fotografové si ho vždycky našli - a pořád bylo v novinách "Ivánek zase na Źižkově". V té době jsme jednali s radnicí, se sponzory, nebylo to dobré. Na druhou stranu - vemte si, kolik těch kauz bylo zameteno pod koberec... On to bohužel odnesl za všechny. A se vším všudy."

 

Právě se děje

Další zprávy