Vinš: Žižkov a bez výplat? Kdepak, od léta je vše O.K.

Luděk Mádl Luděk Mádl
14. 2. 2012 8:00
Luděk Vinš, majitel Viktorie Žižkov, o dluzích klubu.
Luděk Vinš, šéf Žižkova
Luděk Vinš, šéf Žižkova | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zásadní ekonomické problémy a kádr plný hráčů bez zkušeností. Tak vnímá fotbalové prostředí Viktorii Žižkov a pasuje ji proto na hlavního kandidáta sestupu.

Luděk Vinš, majitel klubu, však míní, že nejhorší ekonomickou krizi už má klub dávno za sebou, "Nějaké nedoplatky z minulosti tam ještě máme. Ale od začátku nového soutěžního ročníku berou naši hráči výplaty pravidelně," tvrdí Vinš v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz

O fotbale čtěte více:¨

Potíže podle něj vznikly z toho, že klub před časem v průběhu jedné sezony třikrát měnil trenéra, realizační tým a značnou část kádru. "Pak vám počet lidí na výplatní listině nepříjemně narůstá," dodává majitel žižkovského klubu.

Situaci v lize nevidí jako beznadějnou a dotkla se ho nelichotivá slova, která na žižkovskou adresu vyřknul Jaromír Blažek, když se ho Viktoria po vyhazovu ze Sparty pokusila získat. "Odchod do Viktorie jsem zavrhl okamžitě! Na Žižkov bych nešel, ani kdyby mě ve Spartě nutili!" řekl tehdy Blažek pro deník Sport.

"Tady mu ta profesionalita trošičku utekla," reaguje na ta slova Vinš. Naopak s Tomášem Řepkou si prý výborně rozuměli, jen se prý bývalá hvězda Sparty bála akutního boje o udržení. A zamířila raději do Českých Budějovic, které na podzim získaly o šest bodů víc než Žižkov.

Viktoria Žižkov? Tam je velký problém s penězi, nese se fotbalovým zákulisím. O zásadním zpožďování výplat se zmiňují hráči i další zaměstnanci klubu, arbitrážní komise řeší případy spojené s Viktorkou jak na běžícím pásu. Jak tedy tento problém nahlížíte vy?

"V lize je dost dalších klubů, které mají podobné problémy jako my. Ale asi je vždycky potřeba si někoho najít a mluvit hlavně o něm..."

Takže problémy s financemi popíráte?

"Nějaké potíže jsme skutečně měli, to je fakt. A potřebujeme se s tím nějak vyrovnat. Táhneme s sebou nějaké problémy z nedávné minulosti, ale už se z toho pomalu dostáváme ven."

Můžete být konkrétnější?

"Asi největší potíž vznikla, když jsme vystřídali tři trenéry v průběhu jediné sezony."

Ano, v ročníku 2008/08 vedli klub postupně Stanislav Griga, Josef Csaplár a Zdeněk Ščasný. To je drahá legrace měnit trenéry tak často, že?

"Odstupné určené podle smlouvy nebývá malé. A netýká se jen hlavních trenérů, ale i členů jejich realizačních týmů. Protože každý si chce s sebou přivést své vlastní lidi."

Když narůstá počet lidí na výplatní listině

A také vlastní hráče...

"Přesně tak. Když ještě každý z nich tak ze třiceti procent vymění i hráčský kádr, tak vám celkový počet lidí na výplatní listině začne nepříjemně narůstat. A všichni vznášejí své nároky a tvrdě vše vyžadují. Z toho vznikají ty arbitrážní spory. My si třeba myslíme, že hráč, který naskočí do utkání na jednu minutu, nemá nárok na plný bonus za odehraný zápas, oni to vidí jinak. Když si k tomu uvědomíte současnou ekonomickou situaci jako celek, tak je vám jasné, že ani sponzoři nemají právě snadné období."

Říkáte, že situace klubu už se zlepšuje. Kdy byla nejsložitější?

"Když jsme postupovali ze druhé do první ligy (sezona 2010/11), tak tam to bylo nejhorší, tam nejvíc dopadl ten přerod. Ti kluci, co o ten postup bojovali, byli v klubu opravdu dlouho a spadlo to na ně největší měrou, tam se výplaty zpožďovaly nejvíc. My jsme se s nimi průběžně domlouvali, jak ty naše závazky vůči nim budeme umořovat. Důkazem toho, že to navzdory všemu opravdu nějak fungovalo, byl potom fakt, že jsme dokázali postoupit. Ti kluci tomu opravdu věřili a do té ligy Viktorku dostali."

A co se dělo pak?

"Učinili jsme dohodu, že od prvního kola prvoligové sezony budou brát výplatu pravidelně. Všechno, co tam zbylo jako naše závazky z éry druhé ligy, to budeme postupně doplácet. A tuto dohodu naplňujeme."

Vy tvrdíte, že od začátku tohoto soutěžního ročníku dostávají vaši hráči všechno tak, jak náleží?

"Výplaty dostávali pravidelně. Teď pokud vím, nemají vyplacený prosinec (rozhovor probíhal v pátek 10. února). Ale jinak mám informaci, že všechny peníze, které měli dostat předtím, dostali. Pak tu máme spoustu nových kluků, těm vznikne nárok na výplatu až koncem února. Ještě nám tam zůstanou jako rest doplatky pro hráče, kteří už u nás skončili."

A co vaše závazky vůči realizačnímu týmu?

"Vůči tomu současnému (trenéra Nádvorníka) tam ještě nějaké nedoplatky máme. Co se týče toho minulého (trenéra Pulpita), tam máme nastavené splátkové kalendáře. A běží tam arbitrážní řízení s některými lidmi."

Prohlášení o bezdlužnosti? Ne, tam nevznikne problém

Právě kvůli nespláceným platbám, které vám nařídila svazová arbitráž, máte pozastavené přestupy. Co s tím?

"Musíme to zaplatit, nic jiného nám nezbývá. Jinak bychom museli hrát s dorostenci."

Abyste mohli žádat o profesionální licenci pro příští ročník, musíte mít od hráčů potvrzení o bezdlužnosti. Získáte ho?

"Určitě, jinak bychom přece tu licenci nedostali. Ne, tam nevznikne problém."

Na zimním Tipsport Cupu vzbudil hodně vzruchu zápas Žižkova s Hradcem Králové, v němž Viktorka inkasovala sedm gólů na poločas. Mnozí to vykládali jako bojkot nevyplácených hráčů a jejich důrazné varování šéfům klubu.

"Tady pořád někdo o něčem spekuluje a mě už to nebaví... Hráči v tom utkání udělali dětské chyby, dušovali se, že v tom nic jiného nebylo. Na hřišti byli tři čtyři fotbalisté podzimního kádru, zbytek samí mladí kluci, kteří do klubu právě přišli, takže logicky žádný problém s penězi mít ani nemohli."

Mimochodem, odvyprávěl jste před chvílí, jaké problémy vám v nedávné minulosti způsobily trenérské výměny a velké obměny kádru. A právě jste to všechno absolvovali znova. Proč?

"Nic jiného nám nezbylo. Končila nám mnohá hostování. Navíc když za podzim uděláte sedm bodů a akutně vám hrozí sestup, tak něco změnit musíte. Přivedli jsme trenéra Nádvorníka a ten je přesvědčen, že s kádrem, který jsme dali přes zimu dohromady, o udržení úspěšně bojovat můžeme."

Ztrácíme jen tři body na nesestupovou příčku, to je hratelné

Kolik procent naděje si dáváte na záchranu?

"Není správné řešit to v procentech. Máme stejně bodů jako Olomouc. Ano, všichni očekávají, že ta na jaře zabere. Ale na záchranářské práce tam nejsou zvyklí, může se to odrazit na psychice hráčů. A na první nesestupovou pozici ztrácíme jen tři body. To je určitě hratelné."

V zimě jste lákali sparťanské veterány Tomáše Řepku a Jaromíra Blažka. Razantní způsob, jakým Viktorii odmítli, hodně korespondoval s všeobecným povědomím, že Viktoria má obrovské vnitřní problémy.

"Jednání s Tomášem Řepkou byla naprosto korektní, náš sportovní ředitel pan Rýva už ho k nám lákal půl roku předtím. Předpokládám, že u Tomáše nakonec rozhodl fakt, že se mu po jeho velké kariéře nechtělo hrát v klubu, který je takto akutně ohrožen sestupem. Jeho jednání ale vnímám jako veskrze profesionální a seriózní."

A Jaromír Blažek?

"Některá jeho slova, jež do médií pronesl na téma Viktoriky Žižkov, mě zarmoutila. Přečetl jsem si od něj i nějaká opravdu nehezká vyjádření. Na to, že má za sebou velkou kariéru reprezentanta, mu tady ta profesionalita trošičku utekla."

Odmítnutí jste se dočkali také od dalšího sparťana Libora Huška. Proč?

"My jsme měli dlouhý seznam hráčů, které jsme chtěli získat. A hodně jich nedopadlo, včetně Libora Huška."

Druhá liga? Ta nikoho nezajímá, vůbec nikoho

Jak velký problém by Viktorii způsobil případný sestup?

"Z ekonomického hlediska by to byl veliký propad. Druhá liga nezajímá opravdu nikoho, média, sponzory, prostě nikoho. A přitom nestojí zrovna málo peněz. Na druhou stranu je to příležitost provést očištění od negativních věcí, na které jste předtím neměli čas, už jsme si podobný proces prožili."

Prodá Luděk Vinš počernický tréninkový areál majiteli Slavie Aleši Řebíčkovi? A co si myslí o návratu Ivana Horníka do českého fotbalu? Nelákal ho k návratu do Viktorie Žižkov? Čtěte ve druhé části obsáhlého rozhovoru - právě zde.

 

Právě se děje

Další zprávy