Pelta: Na ligu si musí každý sehnat alespoň 43 milionů

Luděk Mádl Luděk Mádl
9. 2. 2012 11:30
Podstatné bylo zachránit Slavii, míní předseda FAČR
Miroslav Pelta, šéf fotbalového svazu
Miroslav Pelta, šéf fotbalového svazu | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Před Vánoci hrozil tím, že by některé ligové kluby mohly zkrachovat. Teď už prý Miroslav Pelta, předseda Fotbalové asociace ČR, takové signály nemá.

"Pokud bude mít někdo problémy s licenčním řízením, snad se mu dostane pomoci od města či kraje," radí klubům, kde hledat finanční zdroje.

Na odehrání ligové soutěže je podle něj potřeba alespoň 50 milionů korun. Přičemž zhruba 7 milionů dostanou kluby od STES, obchodní společnosti svazu, jako podíl z prodeje televizních a reklamních práv na ligu.

O fotbale čtěte více:

Miroslav Pelta se vyjádřil i k situaci spojené s předpokládaným odchodem trenéra Pavla Vrby na Slovensko. Pelta v tom nevidí problém, protože věří Michalu Bílkovi. Peltovy názory na obsazení pozice trenéra české reprezentace čtěte zde.

Pelta v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz také konstatuje, že už brzy začne plnit své předvolební sliby - a představí nové sponzory.

Krátce po svém listopadovém zvolení předsedou svazu jste se nechal slyšet, že máte obavu z krachu několika ligových klubů. Jaká je současná situace?

"Bylo zjevné, že někteří vlastníci ligových klubů nebyli schopni saturovat jejich ekonomickou situaci. Už se ale zjevně rozběhly procesy, které by měly vést ke změnám ve vlastnické struktuře těch klubů, takže jsem optimista."

Zjevně hovoříte o ostravském Baníku a brněnské Zbrojovce, která nyní hraje II. ligu. Nemají ale problémy i jinde?

"Rok 2012, to bude pro všechny tak trochu zkouška z dospělosti. Je tady velký výpadek příjmů, kvůli novému znění loterijního zákona. S tím se kluby budou muset vypořádat. Na to, abyste dneska mohl solidně odehrát prvoligovou sezonu, potřebujete po mém soudu minimálně 50 milionů korun."

Kolik klubům přijde ze STES, tedy z výtěžku prodeje televizních a reklamních práv ligy?

"V průměru tak 7 milionů. Každý si tak musí sehnat 43 milionů. A to přinejmenším, to je podle mě dolní hranice."

Dohrajeme ligu kompletní, věří předseda

Obáváte se toho, že by některý klub nemusel dohrát jarní část profesionálních soutěží?

"Nemám takové signály, myslím, že to dohrajeme kompletní."

Blíží se čas licenčního řízení pro příští sezonu. Podklady bude posuzovat licenční manažer a nezávislá komise. Nicméně jaká je vaše osobní filozofie v této věci? Dát licenci jako tradičně v podstatě každému? Anebo je možné, že nezdravé subjekty tentokrát do soutěží nepustíte?

"Z požadavků licenčního řízení rozhodně nebudeme slevovat. Kluby se s nimi budou trápit, je možné, že několik z nich licenci neobdrží. Ale rozhodně by pak v takové situaci dostali možnost odvolání a dostatečný časový prostor k tomu, aby stav věcí napravily. Věřím, že města nebo kraje by v takové situaci klubům pomohly."

Kde vidíte největší problém?

"Ten už se vyřešit podařilo. Největší problém byla totiž Slavia. Kdyby spadnul do insolvence tak slavný a tradiční klub, mělo by to negativní dopady na všechny, na celou ligu, na celý český fotbal. Ale vlastnické poměry už jsou tam urovnané a ekonomická situace stabilizovaná, takže v tomto ohledu si můžeme oddechnout."

|Proč mají ligové problémy?

"Doba se změnila. Zmínil jsem výpadek peněz z hazardu. Ani fotbalové trhy už nefungují jako dřív. Bylo běžné prodávat do ciziny i průměrné hráče. To už se vám dneska nepovede. Na systému "levně koupit, draze prodat" fungoval český fotbal dlouhá léta, teď už je to problém. Musíme se tomu přizpůsobit. Jako klíčovou vidím spolupráci s městy, kraji. Někteří vlastníci klubů neměli v daných regionech potřebně silnou pozici, a to se ukázalo jako problém."

Nová smlouva na vysílací práva reprezentace je famózní

Před svým zvolením jste sliboval příliv nových peněz do fotbalu. Jak to v tomto ohledu vypadá?

"Nové sponzory představíme, už brzy! Stávající partneři reprezentace mají zájem smlouvy prodloužit. A připravujeme i kontrakty zcela nové. Na reprezentaci i jiné tituly, například na novou juniorskou ligu."

Jak jste spokojen se zhodnocením televizních práv?

"Kontrakt na práva reprezentace pro kvalifikaci o MS 2014 je přímo famózní. Prodali jsme je UEFA, jsme součástí jejího pilotního projektu. A příjem bude několikanásobně vyšší než dosud. Bohužel o konkrétních sumách mluvit nemohu, smlouva to zapovídá."

Postup na Euro, miliony pro svaz
Postup na Euro, miliony pro svaz | Foto: Reuters

A práva na ligu?

"Ta drží společnost KPS Media, smlouva běží, spolupráce funguje. Chci jednat s Českou televizí o tom, zda by nezařadila do vysílání i duely zmíněné juniorské ligy. A také druholigové zápasy, na to se zaměříme."

My získáme peníze zvenku, hokej ne, říká Pelta

Takže ekonomická situace svazu je v pořádku?

"Fotbalová asociace ČR je stabilizovaná organizace, která je schopna dostát svým závazkům a garantovat je. Kromě výhodného prodeje televizních práv na příští kvalifikaci jsou tu samozřejmě peníze, které dostaneme od UEFA za účast na Euro 2012. Zvenku se letos podařilo fotbalu přivést dostatek prostředků."

Za Euro si přivezete minimálně 200 milionů korun. UEFA ale poukáže další stamiliony i na klubový účet Viktorie Plzeň. Ta v Lize mistrů posbírala celkem 280 milionů.

"A navíc se v Lize mistrů zviditelnil i reprezentant Petr Jiráček, za kterého z Wolfsburgu také do Plzně přišly velké peníze. V tomhle máme oproti hokeji výhodu. Při sportovní úspěšnosti máme možnost přivést peníze zvenčí. To jde v hokeji těžko."

 

Právě se děje

Další zprávy