Prodáte nám Ďolíček? píší radní. Trvalo jim to 52 dní

Luděk Mádl Luděk Mádl
2. 2. 2012 17:40
Praha 10 nabízí za stadion 84,5 milionu korun.
Klokan, tradiční symbol Bohemians
Klokan, tradiční symbol Bohemians | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Na kalendáři visel lístek s datem 12. prosince 2011, když si zastupitelstvo Prahy 10 odhlasovalo záměr získat do majetku města tradiční fotbalový stadion Bohemians, tzv. vršovický Ďolíček.

"Do dnešního dne nás ale v tomto směru nikdo neoslovil," diví se ještě 2. února 2012 Ondrej Oravec, zástupce firmy, která stadion vlastní. "Zrovna dneska jsme to dali do pošty," hlásí brzy nato Petr Vozobule, radní Prahy 10, který má celou záležitost v gesci.

O stadionu pražských Bohemians čtěte více:

Od data schválení k cestě na poštu tak uplynulo plných 52 dní. Deník Aktuálně.cz se nad nečinností radnice v této věci podivoval již v půlce ledna. Tehdy mluvčí městské části Jan Charvát argumentoval vánočními svátky a dovolenou radního Vozobuleho.

Bohemians patří do Ďolíčku, míní fanoušci

"A pak se to zdrželo kvůli nějakým interním záležitostem na radnici," vysvětlil dnes další prodlevy Petr Vozobule, který na radnici zastupuje hnutí Desítka pro domácí. Jedním z cílů tohoto uskupení je návrat k tradici, podle níž Slavia patří do Edenu a Bohemians do svého "Ďolíčku".¨

Současný stav, kdy klub Bohemians 1905 hrává na stadionu Slavie, se nezamlouvá ani jednomu z obou fanouškovských táborů. "Klokani" se do slávistické Synot Tip Areny přestěhovali kvůli tomu, že Ďolíček přestal splňovat kritéria potřebná k pořádání ligových zápasů. Chybí mu zejména vyhřívaný trávník.

Stadion vlastní společnost Bohemians Real, která už další investice do Ďolíčku odmítala. Nyní k ní tedy míří dopis, obsahující nabídku městské části Praha 10 na odkoupení stadionu.

Městská část má na nákup stadionu 84,5 milionu

Radnice nabízí 84,5 milionu korun. Má představu, že se po nezbytných úpravách na tradiční stadion fotbalisté Bohemians 1905 vrátí. A že tento klub bude investici splácet formou ročního nájmu.

Nezodpovězeny však zůstávají dvě otázky:

1) Zda majitelé stadionu na nabídku městské části přistoupí.

2) Zda Bohemians 1905 budou mít prostředky na úhradu nájmu, který by činil 6-7 milionů po dobu 20 let. "A to je dvakrát víc, než platíme v Edenu," odtušil v prosinci pro Aktuálně.cz Dariusz Jakubowicz, předseda představenstva Bohemians 1905.

K tomu, aby otázky mohly začít hledat svoje odpovědi, může dojít až teď. Městská část totiž začala v celé věci jednat až nyní, 52 dní od momentu, kdy si schválila záměr, že se do "akce Ďolíček" pustí.

 

Právě se děje

Další zprávy