Černá díra. Řebíčkova Slavia loni prodělala 476 milionů

Luděk Mádl Luděk Mádl
24. 1. 2012 18:10
Fotbalová Slavia zveřejnila pochmurné výsledky svého hospodaření
Foto: ČTK

Praha - Fotbalová Slavia rozhodně není pro jejího majitele Aleše Řebíčka žádný zlatý důl. Přinejmenším prozatím.

Hospodářský plán pro aktuální sezonu 2011/2012 počítá s příjmy 63,303 milionu korun a s výdaji 106,264 milionu korun. Zhruba čtyřicetimilionovou "díru" bude muset podle všeho zalepit majitel.

V kolonce náklady tvoří 38 procent výdaje na ligový A-tým.

O fotbalové Slavii čtěte více:

Ekonomická prezentace připravená vedením klubu na setkání s fanoušky se objevila na oficiálních webových stránkách Slavie. Lze z ní také vyčíst, že rok 2011 uzavřela Slavia se ztrátou 476 milionů korun.

V uplynulém roce zaznamenala Slavia tržby 131 milionů, ale celkové náklady vystoupaly až na 607 milionu korun.

"Reálné náklady ale byly asi jen kolem 300 milionů," vysvětluje Kamil Kocurek z finančního oddělení Slavie. Zbývající suma se podle něj dostala do nákladů v rámci jednorázového odpisu "dlouhodobě nehnutelných aktiv".

Hospodářský výsledek zkreslil odpis bizarních stamilionů

O co šlo? V roce 2008 proběhla valná hromada Slavie, na níž došlo k dramatickému navýšení základního jmění o hodnotu přeceněného pojistného kmene hráčů. Česky řečeno: sečetly se hodnoty pojistek všech hráčů v kádru a o tuto sumu převyšující 600 milionů korun se navýšilo základní jmění.

V důsledku toho ztratil dosavadní většinový vlastník klubu, britská skupina ENIC, majoritu ve Slavii. Vlastnická struktura se zamlžila, ale většinový podíl od té doby podle všeho fakticky držel kontroverzní podnikatel Petr Sisák. ENIC proti výsledkům této valné hromady, na kterou podle svého vyjádření nebyl pozván, protestoval v soudních síních.

Řebíček a spol. řešili následky starého triku

Spory byly ukončeny až loni v květnu, když se s ENIC domluvili Aleš Řebíček a skupina Natland. "Ceny pojistek" hráčů pak byly ze základního jmění odmazány. "Účetně se to zahrnulo do nákladů, což nám zkreslilo hospodářský výsledek," vysvětluje Kocurek.

"Zůstatek ocenitelných práv v částce necelých 330 milionů byl jednorázově odepsán do nákladů společnosti. A to na doporučení auditora, který hodnotu těchto práv považoval za nulovou," dodává mluvčí klubu Soňa Nouzáková. Jinými slovy: až touto operací  vymazala Slavia ze svého účetnictví následky triku, který měl před lety vyzrát na ENIC.

"Zmíněná práva se podle účetních pravidel odepisovala průběžně a negativně tak ovlivňovala hospodářský výsledek i v minulém období," dodává Nouzáková.

Liga mistrů jednou zdvihla příjem, náklady ale neklesaly

Slavii dramaticky vzrostly příjmy v roce 2008, kdy konto nabobtnalo díky příjmům z první (a zatím poslední) účasti klubu v Lize mistrů. Tržby klubu tehdy činily 647 milionů korun (pro srovnání o rok předtím jen 124 milionů).

Pokladně pomohlo i 100 milionů za Necida, dobře prodat se podařilo Suchého či Tavarese. Účast v Lize mistrů už se však nezopakovala.

Tržby klubu proto postupně padaly. 

Oproti tomu celkové náklady rozhodně nezachytily křivku poklesu tržeb, a tak se klub dostal do zásadních ekonomických problémů. Náklady od roku 2008 vždy překračovaly sumu 400 milionů korun, loni stouply až na 607 milionů.

Za posledních sedm let jen jedinkrát skončila Slavia v plusu: a to právě v roce 2008, kdy přišly peníze za Ligu mistrů. Tehdy Slavia vydělala 237 milionů korun. Prohlédněte si přehled konečných hospodářských výsledků

Loni na jaře Slavii vážně hrozilo vyhlášení insolvence. V květnu však majoritní podíl akcií zakoupila skupina Natland. Bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček  se stal minoritním vlastníkem.

Řebíček a Natland vyřešili problém se skupinou ENIC

Následně se podařilo dohodnout smír s britskou skupinou ENIC, bývalým vlastníkem klubu, kterého několik let předtím bizarní operací s mnohamilionovým navýšením základního jmění zbavili majority ve Slavii neprůhledné struktury, za nimiž se rýsovala osoba kontroverzního podnikatele Petra Sisáka. Obsah dohody s ENIC zůstal tajný.

Nicméně navzdory tomu, že Natland prezentoval své vize se Slavií jako dlouhodobé, prodal už čtyři měsíce po svém vstupu do klubu svůj majetkový podíl právě Řebíčkovi.

Natland ale nezůstal Slavii dlouho vzdálen, v říjnu získal majoritní podíl ve společnosti Eden Sport Investments, která vlastní stadion, na němž Slavia své zápasy hrává.

 

Právě se děje

Další zprávy