Arabové chtěli moravské kluby: Sigmu, Brno a Baník

Luděk Mádl Luděk Mádl
5. 1. 2012 22:00
Na prodej byla i Plzeň, jenže její vlastník Kříž zmizel
Foto: Dalibor Sosna

Praha - Skupina arabských byznysmenů měla zájem investovat v Česku do zdejších fotbalových klubů. Konkrétní jednání se vedla se Sigmou Olomouc, Zbrojovkou Brno a Baníkem Ostrava.

O fotbale více čtěte:

Bazaly se sice prodaly, neví se však, kdo je zaplatil

Štvance Řepku chce už jen jeden klub: Poborského Dynamo

Správce chce miliony za Kadlece. A Křetínského u soudu

VIDEO Brankář Evertonu dal gól přes celé hřiště

Koučovat bude Hašek. Chtěl své lidi, ale Hřebík řekl ne

Roman Pros, vlastník Zbrojovky Brno, nyní zoufale vyzývá politiky, aby zaštítili převod krachujícího klubu do vlastnictví veřejného sektoru. Před necelým rokem přitom odmítl arabskou nabídku na 1-3 milionu eur za odkoupení klubu.

Aktuálně.cz to prozradil Jiří Kubíček, zaměstnanec advokátní kanceláře Kateřiny Radostové, který tehdy jednání jménem arabských investorů vedl.

Nabídka 12 milionů eur Olomouc neoslovila

Kubíček je bývalým místopředsedou fotbalového svazu, dlouhé roky působil jako ředitel klubu Sigma Olomouc.V době, kdy byla na stole arabská nabídka, už ale v klubu nepůsobil.

"Sigma Olomouc měla jako jediný z těch ve finále oslovených klubů reálný majetek a hodnotu. Dostala nabídku 12 milionů eur. Město ale odmítlo prodat svých 34 procent v klubu, a tím celá věc padla," říká Kubíček.

"Nabídku postupně odmítli všichni akcionáři. Ta nabízená částka nedosahovala ani úrovně nemovitého majetku klubu. A co je hlavní - my tady neděláme fotbal pro peníze, abychom se nějak předváděli a bohatli, ale protože chceme, aby fotbal patřil do našeho města a aby tu měla výborné podmínky ke svému rozvoji i mládež. Prodej nepřicházel do úvahy a zahraničnímu zájemci už vůbec ne," reaguje ředitel olomouckého klubu Jaromír Gajda.

Kubíček: Pros mi řekl, že má peněz dost

Kubíček v březnu loňského roku jednal i s Romanem Prosem. "Řekl mi tehdy, že o nic takového nemá zájem, že má peněz dost. S Tomášem Peterou (vlastníkem Baníku) jednala Kateřina Radostová, také se nedomluvili," říká Kubíček.

Brnu a Ostravě se podle jeho slov nenabídlo za klub více než 3 miliony eur. "To bylo v podstatě odstupné za značku," vysvětluje Kubíček. "Jiný majetek totiž ty kluby neměly."

Stadion, na kterém hrává Baník, byl totiž vyveden do Bazaly, a.s.. Stejně tak tréninkový areál Brna v Ivanovicích byl podle Kubíčka v katastru vedený v majetku firmy bratří Prosových, nikoli fotbalového klubu.

Plusová hodnota hráčských kádrů je pak při stávající krizi na hráčském trhu dorovnávána faktem, že klub musí hráče živit, což ho například v případě Baníku Ostrava může přijít ročně tak na 60 milionů.

S Araby už byl domluvený Kříž, pak zmizel

Brno se pokusilo tyto náklady minimalizovat, ale i tak podle dostupných zpráv nedostali fotbalisté poslední čtyři měsíce výplatu. Klub má od svazu zastavené přestupy, protože nehradí své závazky. Dvě dopravní firmy informovaly o tom, že vůči brněnskému klubu zvažují podání návrhu na insolvenci.

Celou operaci řídil Jiří Kubíček a jeho egyptský přítel Talat Šetu. "Ten má velké slovo ve velkém káhirském klubu Al-Ahlí. Oslovil egyptské, katarské, tuniské a libyjské investory, a ti měli zájem koupit české fotbalové kluby," říká Kubíček.

V první fázi, v roce 2010 se Arabové zajímali o Příbram, Hradec Králové a Bohemians 1905. Do finále se ale dostala jen jednání s Plzní. "Vše bylo domluveno, jenže najednou vlastník klubu Miroslav Kříž zmizel. Tím všechno padlo," říká Kubíček. O tom, že se Arabové točí kolem Viktorie Plzeň, informovaly po Křížově zmizení v květnu 2010 Hospodářské noviny.

Žádný obchod se nakonec neuskutečnil

Jenže přišla druhá vlna. "Bavil jsem se o arabské nabídce i se Slavií, Teplicemi a Libercem. Nakonec jsme ale naši snahu zúžili na moravské kluby," vysvětluje Kubíček. "Když v březnu odmítla Olomouc, už bylo zřejmé, že z celého obchodu asi nic nebude."

Roman Pros odmítl žádost Aktuálně.cz o rozhovor, s tím, že má v pátek tiskovou konferenci, na níž chce nastínit svou vizi budoucnosti Zbrojovky. A do té doby nechce mluvit.

Tomáš Petera, vlasntík Baníku Ostrava, je na Floridě, kde s Pavlem Kubinou domlouvají vstup slavného hokejisty do vlastnické struktury Baníku.

 

Právě se děje

Další zprávy