Sparta po čtyřech letech vyhrála Silvestrovské derby

ČTK ČTK
31. 12. 2011 14:45
Nad 35: Slavia-Sparta 1:3, nad 45: Slavia-Sparta 9:9
Foto: Jakub Šafránek

Praha - Fotbalisté Sparty po čtyřech letech a teprve popáté v historii vyhráli tradiční Silvestrovské derby internacionálů nad Slavií.

Na výhře 3:1 se dvěma góly podílel nový vedoucí prvního týmu Sparty Miroslav Baranek, další branku přidal Vratislav Lokvenc.

Zápas v Edenu se nesl v duchu loučení sparťanských fanoušků s Tomášem Řepkou a Jaromírem Blažkem, kteří minulý týden ukončili se Spartou profesionální smlouvy.

Čtěte také:
Řepka: Končit nehodlám. Jsem zdravý a stále na to mám
Řepka a Blažek ve Spartě skončili, nabídli jim benefici
Řepka? Běsný cholerik i superhlavičkář. A žádný křivák

Sparta nastoupila v papírově silnější sestavě včetně Blažka a Řepky a na trávníku byla její převaha znát. Po úvodním oťukávání otevřel skóre Lokvenc, který se prosadil typicky hlavou. Krátce nato zvýšil Baranek po spolupráci s Gabrielem.

Poté oba gólmani "zavřeli" své branky a další góly přišly až v závěrečné desetiminutovce. Nejprve svým druhým gólem definitivně rozhodl Baranek, Slavia se prosadila alespoň zásluhou dorážky Kuky.

Řepka: Počítal jsem s tím, že vyhrajeme

"Měli jsme zápas po celou dobu v naší režii. Pro mě výhra Sparty překvapením nebyla, protože já počítal s tím, že vyhrajeme. Takže jsem spokojený," řekl po utkání sparťan Řepka.

"Bylo to úžasné. Jsem moc rád, že jsem si mohl znovu s těmito skvělými fotbalisty zahrát a potkat se s nimi. Pokud mě budou zvát, tak se vždy rád zúčastním," dodal.

Tomáš Řepka
Tomáš Řepka | Foto: Reuters

Řepka se do statistik zapsal žlutou kartou, která v podobných exhibicích nebývá příliš častá. "Ale k derby to patří. Kdybych nedostal kartu, tak by fanoušci nemohli být spokojení. Patří to k té show," řekl Řepka.

Zápasu hráčů nad 35 let předcházel souboj veteránů, který skončil po přestřelce remízou 9:9. Z devíti dosavadních měření sil hráčů nad 45 let tak popáté nevzešel vítěz.

Přitom Slavia měla souboj dobře rozehraný a po drtivé šestiminutovce v první půli se ujala vedení 6:1. Sparta však ještě do poločasu snížila na rozdíl dvou branek a šest minut před koncem se po penaltě Júliuse Bielika ujala vedení 9:8.

Také Slavia však dostala v závěru možnost zahrávat pokutový kop za tři akumulované rohy a Václav Hrdlička zařídil remízu.

Silvestrovské derby mělo rovněž charitativní podtext, výtěžek v podobě šeku na 30 tisíc korun byl věnován České transplantační nadaci Karla Pavlíka.

Výsledky:

Nad 35 let (2x25 min.; bilance po utkání 17-4-5)

Slavia - Sparta 1:3 (0:2)

Branky: 48. Kuka - 11. a 43. Baranek, 9. Lokvenc. Rozhodčí: Zvonič - Benák, Vodička. ŽK: Zákostelský - Řepka.
Slavia: Vorel - Müller, Kozel, Hunal, Ondrejčík, Kuka, Janoušek, Jindráček, Zákostelský, Ulich, Luděk Zelenka, F. Veselý nejml., Hyský, Štajner, Hrdlička.
Sparta: Blažek - J. Novotný, Horňák, Řepka, Gabriel, Mlejnský, Baranek, Siegl, Z. Svoboda, Fukal, Holub, Lokvenc, Stracený.

Nad 45 let (20x20 min.; bilance po utkání 2-5-2):

Slavia - Sparta 9:9 (7:5)

Branky: 8. a 15. Beránek, 10. a 26. Příložný, 11. a 38. z pen. Hrdlička, 5. Holota, 7. Čáp, 9. Medynský - 13. a 34. z pen. Bielik, 18. a 27. Budka, 2. Berger, 14. Kotal, 20. Denk, 22. Pešice, 29. Jarolím. Rozhodčí: Krondl - Vodička, Benák.
Slavia: Přibyl - Peclinovský, Jeslínek, Lubas, Mareš, Beránek, Příložný, Hrdlička, Čáp, P. Herda, D. Herda, Šimůnek, Holota, Knoflíček, Medynský.
Sparta: Sova - Bielik, Bažant, Berger, Pešice, Kotal, Denk, Budka, Jarolím, Táborský, Vrabec.

 

Právě se děje

Další zprávy