Ultras 2011: Chuligáni sto let za opicemi i prima kluci

Miloslav Lubas
29. 12. 2011 12:00
Dvojí tvář ukázali letos hlavně ultras Sparty

Praha - Voda z nich crčela jak z vodníků. Svým vychováním pokulhávali sto let za opicemi. Vyvolávali hrůzu, ale taky úsměvy.

Měli vlastní letadlo. Rozbíjeli svůj svatostánek. Bojovali proti rakovině.

Dokázali skoro nemožné, když Českomoravský fotbalový svaz si kvůli nim dal pokutu sám sobě.

Takoví byli letos v Česku fotbaloví fanoušci. Od těch obyčejných přes radikální ultras až po divoké rowdies. 

Čtěte také:
Střelnice zase ´hořela´. A uhašení ultras Sparty mrzli
Fans Sparty mění dějiny. Koupili si boeing na Liverpool
Web fanoušků burcuje proti rakovině: Vyprodejte Spartu!
Jako na Balkáně. Běsnící zvěř dala fotbalu další facku

Pojďte s námi po stopách, které po nich zůstaly v roce 2011.

Mezi spíše dobromyslné půtky ultras se složkami mocenské a bezpečnostní struktury patřilo kočkování sparťanských fanoušků s dobrovolnými hasiči, kteří slouží při prvoligových utkáních v Jablonci.

Pláštěnky v klubových barvách proti vodnímu dělu

Na jaře hasiči zlili na Střelnici proudem chladné vody sparťanský sektor, poněvadž se tam rozhořely světlice a další zakázaná pyrotechnika.

ČMFS byl jako pořadatel pohárového finále na chuligány krátký
ČMFS byl jako pořadatel pohárového finále na chuligány krátký | Foto: ČTK

Začátkem prosince se situace opakovala. Sparťanská eskadra se však na ´mokrou kanonádu´ připravila a své ochranné prostředky využila k pěkné choreografii.

Ve chvíli, kdy v sektoru vzplanuly světlice a hasiči vyrazili k zásahu, nasadili si fanoušci Sparty žluté, modré a červené pláštěnky. Jejich sektor rozkvetl klubovými barvami.

Pak si někteří z nich hráli s hasiči na ´honění světýlka´. Zapálenou světlici si bleskově předávali mezi sebou a dlouho předlouho unikala proudu vody.
 
Pláštěnky však fanoušky od promáčení nezachránily. "Voda se nám pod ně dostala a šály na krku jsme měli durch," svěřil se Aktuálně.cz jeden z mimopražských ultras Sparty.

V Jablonci platí: Cizinec není našinec

Letenským fanouškům dlouhodobě vadí dvojí metr, uplatňovaný v Jablonci proti zakázané pyrotechnice. Zatímco jejich sektor hasiči ´ostřelují´ svým vodním dělem bez milosti, domácí vlajkonoši se světlicemi v rukou se vody bát nemusejí.

Hasičská tatrovka by k nim musela jet přes hřiště a poničila by ho, zatímco u sektoru pro fanoušky hostí parkuje mimo trávník.

Oheň v ochozech - zakázaný, ale populární nešvar
Oheň v ochozech - zakázaný, ale populární nešvar | Foto: Jakub Šafránek

Aktuálně.cz však nabízí vedení Baumitu elegantní řešení. V zájmu vyššího principu mravního (padni, komu padni) by mělo instalovat před domácím ´kotlem´ hydrant, připojený na zavlažovací systém.

Právě v Jablonci jsou na své ultras zvláště hodní. Fanoušky - cizince upozorňují, aby zanechali vulgárních pokřiků, mimořádně sprosté skadování fanoušků našinců však nechává hlasatele klidným.

Apely na slušnost se musí míjet účinkem i proto, že na Střelnici po brance do sítě soupeře, moderátor pravidelně hlásí - Branku vstřelil Lafata, Jablonec tři, hosté... V té chvíli se spíkr vyznamně odmlčí a ochozy vykřiknou radostné H...o! Hlasatel dodá: "Děkujeme."

Toto farizejství nesli velmi těžce ultras Bohemky, jež si odvezla do Vršovic pět ´banánů´. Jejich skandovaná odpověď zněla: "Jablonci fandí pitomci!"

Na Spartě se hučelo na čokoládovou hvězdu z Liberce

Někteří ultras Sparty se letos projevili jako skupina, zaostávající o sto honů za civilizovanou Evropou, když rasistickým hučením uráželi obránce reprezentace a Slovanu Liberec Gebre Sellasieho. Fotbalistu s česko-etiopskou krví.

Na druhou stranu potěšili společným kalendářem s fotbalistkami Sparty a rovněž ojedinělým počinem při dvojzápase s Liverpoolem.

Hoří, má ´UEFO´, hoří aneb Plzeň v Lize mistrů
Hoří, má ´UEFO´, hoří aneb Plzeň v Lize mistrů | Foto: Reuters

Do Anglie cestovali letadlem, pronajalo ho pro ně sdružení 12. hráčem jsme my. 

Před nejslavnějším českým derby si web Sparta Forever tvrdě zaryl do slávistů. Propagoval antislávistické nálepky s odůvodněním, že ´Slavia je podřadný klub, jehož divní příznivci si zaslouží chodit po NAŠEM  hlavním městě kanálama´.

Na nálepkách se skvěla hesla Jedno město, jeden klub, Vládci Prahy nebo Udržuj čistotu, špína patří do koše. Oním odpadkem míní autoři nálepky slávistický znak.

Ultras sešívaných si letos vytrpěli své jako málokdy v historii klubu. Boj o udržení v lize, nervydrásající ekonomická nejistota, záhadní majitelé, kontroverzní nový majitel Aleš Řebíček a nakonec sparťan Franz Straka jaho hlavní trenér.

Slávisté ničili své, rowdies Sigmy řádili na cizím

Svou frustraci uvolnili slávističtí ultras v Edenu před semifinále Ondrášovka Cupu se Sigmou. Vnikli na hřiště a neumožnili, aby se zápas odehrál.

Nakonec ničili svůj fotbalový chrám. Slavia prohrála kontumačně a postoupila dostala Olomouc.

Gebre Sellasie - pro jedny čokoládové hvězda, pro druhé objekt rasistických urážek
Gebre Sellasie - pro jedny čokoládové hvězda, pro druhé objekt rasistických urážek | Foto: fcslovanliberec.cz

Její fanoušci však při finále na typicky venkovském stadionu v Jihlavě vyvolali masové nepokoje a po skončení utkání zaútočili na fanoušky Mladé Boleslavi, slavící na hřišti vítězství svého týmu. Násilnosti zkrotila až policejní zásahová jednotka.

Finále poháru pořádal ČMFS a za nedostatečnou službu si udělil sám sobě pokutu 400.000 korun. Věnoval je na dobročinné účely.

Pokud si Gebre Sellasie užil kvůli tmavé barvě pleti na Letné svoje, doma U Nisy mu domácí ´kotel´ vystrojil parádní představení.

Před jedním z podzimních zápasů roztáhli fanoušci ve svém sektoru obrovskou plachtu se značkou Orion a nápisem Gebre, naše čokoládová hvězda.

Opilý divák si doběhl ze hřiště k soudu pro podmínku

Právě na Slovanu však letošní rok skončil pro fanoušky neslavnou tečkou.

Při derby s Jabloncem vběhl 26. listopadu na trávník opilý polonahý divák a rozhodčí kvůli němu musel střetnutí přerušit.

Orgány činné v trestním řízení nicméně jednaly velmi rychle - mladý chuligán dostal u soudu ještě v prosinci podmínku.

 

Právě se děje

Další zprávy