Fotbalistovi Žižkova Zapalačovi snížili trest za doping

Luděk Mádl Luděk Mádl
16. 12. 2011 10:21
Žižkovskému hráči snížili trest na dvanáct měsíců.
Expertní laboratoř v Lausanne, kde se testují vzorky odebrané sportovcům na zakázané látky. Na snímku vidíte ampule s močí.
Expertní laboratoř v Lausanne, kde se testují vzorky odebrané sportovcům na zakázané látky. Na snímku vidíte ampule s močí. | Foto: Reuters

Praha - Odvolací a revizní komise fotbalového svazu snížila Ondřeji Zapalačovi, fotbalistovi Viktorie Žižkov, trest za doping. Místo 18 měsíců bude mít zastavenou činnost jen na rok.

"Byly splněny určité podmínky, které umožňují snížení trestu v dopingových případech. Tam je totiž standardní sazba dvouletého trestu," vysvětluje Markéta Haindlová, předsedkyně ORK.

O dopingu ve fotbale a Haindlové více čtěte:

Trest zastavení činnosti na 18 měsíců udělila Zapalačovi disciplinární komise fotbalové asociace. V odvolacím řízení mu komise vedená Haindlovou trest snížila.

Ve vzorku moči odebrané Zapalačovi se objevily stopy zakázaného clenbuterolu. "Vzali jsme v potaz, že už při odebírání toho vzorku Zapalač dopingovému komisaři přiznal, že užil lék na astma, který clenbuterol obsahuje," vysvětluje Haindlová. "Z dokumentace je patrné, že ten lék skutečně potřebuje, astmatem trpí."

Na Žižkově selhala lékařská péče

V hráčův prospěch pak prohovořila i nedostatečná lékařská péče v žižkovském klubu. "Do Viktorie nastoupil tuším v lednu. A od té doby v klubu neabsolvoval lékařskou prohlídku. Dostatečná lékařská péče ze strany klubu nebyla zajištěna. Ještě tu informaci ověřujeme, ale lékař se údajně účastnil jen každého třetího zápasu," říká Haindlová.

"Hráč byl tedy ze strany klubu ponechán svému osudu, i z toho důvodu jsme mu trest snížili," dodává předsedkyně ORK.

Zapalačovi byl odebrán vzorek po zářijovém utkání proti Teplicím. Ironií je, že do něj vůbec nenaskočil, proseděl střetnutí na lavičce náhradníků.

"Rozebírali jsme jeho případ důkladně s doktorem Chlumským z Antidopingového výboru. Říkal, že kdyby clenbuterol, který patří mezi anabolika, užíval Zapalač dlouhodobě, mohlo by mu to v jeho sportovní výkonnosti nedovoleně pomáhat. Ale v té formě, v jaké to užil, to na jeho sportovní výkon vliv nemělo," říká Haindlová.

Antidopingová osvěta mezi fotbalisty je nízká

Zdravotní péče v ligových klubech by podle ní měla být na výrazně vyšší úrovni, než jak tomu bylo v tomto případě. "Nechci paušalizovat, v mnoha jiných klubech je snad situace lepší," přemítá Haindlová. "Každopádně osvěta fotbalistů ohledně nepovolených látek je podle poznatků doktora Chlumského na vlemi nízké úrovni."

 

Právě se děje

Další zprávy